Oficiul Judeţean pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (OJFIR) Arad a decontat, în primele patru luni ale acestui an, nu mai puţin de 4.330.432 de euro-fonduri europene pentru dezvoltare rurală.
Cea mai mare parte a plăţilor – 1.707.874 de euro – au fost efectuate pentru submăsura „Investiţii în exploataţiile agricole”. Dar o sumă importantă de bani – 1.268.363 de euro – a fost achitată ca „sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri”. 763.000 de euro s-au plătit pentru submăsura „Sprijin pentru înfiinţarea de activităţi neagricole în zone rurale” şi 382.494 de euro pentru submăsura „Sprijin pentru cheltuieli de funcţionare şi animare”. OJFIR Arad a mai achitat 142.043 de euro pentru „Investiţii în crearea şi dezvoltarea de activităţi neagricole” şi 66.658 de euro aferent submăsurii „Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici”. Finanţarea a fost asigurată din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR), pe baza proiectelor depuse de fermierii arădeni.
Calendar 2017
Până la 30 iunie, OJFIR primeşte proiecte de investiţii aferent submăsurilor din cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală 2014-2020 prin care se acordă fonduri nerambursabile pentru proiecte de infrastructură de bază şi de acces agricol şi silvic, dar şi pentru cele privind protejarea patrimoniului cultural.
Pe submăsura 4.3-Investiţii pentru dezvoltarea, modernizarea sau adaptarea infrastructurii agricole şi silvice, în judeţul Arad s-au depus şapte proiecte cu o valoare publică nerambursabilă de 6.462.425 euro. Pe submăsura 7.2-Investiţii în crearea şi modernizarea infrastructurii de bază la scară mică, s-au depus în această sesiune 16 proiecte cu o valoarea a sprijinului nerambursabil de 12.530.566 euro. Pe submăsura 4.1-Investiţii în exploataţii agricole, în judeţul Arad au fost depuse până acum 12 proiecte cu o valoare eligibilă de 12.175.716 euro.
„Activitatea OJFIR Arad va fi concentrată, în continuare, pe verificarea cererilor de finanţare şi cererilor de plată în vederea creşterii absorbţiei fondurilor europene pentru dezvoltare rurală” – se arată într-un raport al instituţiei.
Sesiuni deschise
În perioada următoare se pot depune proiecte pe următoarele submăsuri: 4.2-Sprijin pentru investiţii în procesarea/ marketingul produselor agricole; 6.2-Sprijin pentru înfiinţarea de activităţi neagricole în zone rurale; 6.3-Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici; 6.5-Schema pentru micii fermieri; 9.1-Înfiinţarea grupurilor de producători în sectorul agricol; 16.4-Sprijin acordat pentru cooperare orizontală şi verticală între actorii din lanţul de aprovizionare în sectoarele agricol şi pomicol; 19.2-Sprijin pentru implementarea acţiunilor în cadrul strategiei de dezvoltare locală.
Citiți principiile noastre de moderare aici!