Ataşată sufleteşte de copii slujeşte cu aceeaşi pasiune atât învăţământul de masă, cât şi învăţământul special, în calitate de învăţătoare, iar mai apoi ca profesor psihopedagog la Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă Arad – Unitatea Şiria. Ani de-a rândul membră în Consiliul de Conducere al şcolii, şefă de catedră, grad didactic I, iniţiatoare şi coordonatoare de proiecte educaţionale de anvergură, cu participare şcolară naţională în domeniile cultural-artistic, artă plastică, creaţie literară, artă fotografică, activităţi sportive, a înţeles încă de la începutul carierei didactice că rostul ei este să modeleze materialul uman, fiecare elev reprezentând pentru ea un caz particular de atenţie şi dăruire. Poate şi de aceea e îndrăgită de elevi. Colegii de breaslă o stimează de asemenea. Nu numai pentru modestia şi bunătatea sa, dar mai ales pentru spiritul său entuziast, pentru contribuţia la dezvoltarea şi stimularea sistemului educaţional special din Şiria, pentru performanţele certe în domeniu. Personal, în urmă cu ceva vreme, i-am admirat lecţiile deschise (demonstrative), forţa estetică a acestora, noutatea şi îndrăzneala concepţiei actului didactic.
Dar profesoara, fire deschisă şi sociabilă, Rodica Gorun nu este numai autoritate didactică în învăţământul special, ci şi o personalitate cu un dar înnăscut, un caz aparte de efort armonios, de îmbinare a două pasiuni: creaţia literară şi mai cu seamă arta plastică. În ambele cazuri se exprimă bine organizat, cu forţă expresivă, fapt de care beneficiază din plin şi elevii Centrului Şcolar pentru Educaţie Incluzivă Arad – Unitatea Şiria. Într-una din descrierile sale în proză recente („Cetatea Şiria – martor al istoriei”) prezintă cu multă sensibilitate frumuseţea plaiului şirian, legătura sa de suflet cu oamenii de ieri şi de azi ai locului unde trăieşte, încărcat nu numai de frumuseţi, dar şi de multă istorie.
Respectul său pentru cuvânt este valorificat şi în cadrul procesului de predare-învăţare-evaluare, precum şi în activităţile artistice, ajutându-i pe elevi să înveţe mai eficient, mai plăcut, să se exprime frumos şi corect, să trăiască bucuria descoperirii şi explicării frumuseţilor vieţii. Profesoara Rodica Gorun respectă însă şi formele, şi culoarea. Membră a Cenaclului de Artă Plastică „Ion Andreescu”Arad şi a Cercului de Artă Plastică „Traian Chevereşan” din Şiria, participă cu lucrări la expoziţii personale şi de grup, alături de profesionişti în domeniu, în cadrul Muzeului „Ioan Slavici” din Şiria, Sala Forum din Arad etc.
Preocupată fiind de studiul formelor relevate prin culoare, ea surprinde natură statică, flori, peisaje de atmosferă, viaţa vegetală sub trecerea timpurilor, peisaje cu case, secvenţe ale realităţii geografice şiriene (şi nu numai) şi chiar atmosfera de intimitate. Se remarcă maturitatea gestului pictural, calităţile cromatice certe, gustul sigur şi un ales rafinament. Dar activităţile plastice ale doamnei Rodica Gorun, expresie a sensibilităţii feminine în pictură, nu sunt numai în beneficiul iubitorilor de artă, ci şi al copiilor din Şiria, inclusiv al celor cu dizabiltăţi, dinamizând viaţa lor psihică, procesele intelectuale, afective, voliţionale. Se facilitează astfel înţelegerea mai bună a mediului şi societăţii în care aceşti elevi se dezvoltă, în vederea integrării şi participării lor ulterioare în viaţa socială. Aşadar, prin dimensiune şi semnificaţii, prof. Rodica Gorun constituie o prezenţă vie în viaţa şcolii, în viaţa spirituală a localităţii Şiria, aducând un aer de cutezanţă şi prospeţime, o diversificare a faptelor de cultură ce se desfăşoară în mod constant pe meleagurile şiriene. Dorim şi pe această cale doamnei Rodica Gorun realizări profesionale depline în anul 2011, inclusiv în conceperea, organizarea şi desfăşurarea acţiunilor cuprinse în proiectul naţional „Copilăria, un basm fără sfârşit”, ediţia a II-a, Şiria, 1 iunie a.c., sub patronajul Inspectoratului Şcolar Judeţean Arad, Casei Corpului Didactic Arad, Centrului Şcolar pentru Educaţie Incluzivă Arad (Director prof. Terentie Balaş, Director adjunct prof. Olimpia Piroş).
M.G.
Citiți principiile noastre de moderare aici!