S-a vorbit mult despre clădirea de pe Bulevardul Revoluţiei, numărul 81, acolo unde a funcţionat Prefectura la începutul secolului XX. Acum, după multă vorbărie, s-a ajuns şi la partea de acţiune. Consiliul Judeţean Arad a semnat un contract pentru reabilitarea interioară a clădirii, iar lucrările au început din data de 1 martie. „Au fost deja decopertaţi pereţii şi tavanele de la etaj. Lucrările sunt avansate faţă de grafic, s-a lucrat mai mult decât s-a anticipat. Constructorul şi-a luat angajamentul că va finaliza întreaga lucrare până la finalul anului 2019, chiar dacă în contract termenul este de 18 luni, adică mijlocul anului viitor”, a explicat Viorica Graur, director adjunct al Direcţiei Investiţii din cadrul Consiliului Judeţean.
Un întreg muzeu?
Încă din momentul în care s-a semnat contractul pentru lucrările care se desfăşoară acum, preşedintele CJA, Iustin Cionca, anunţa faptul că o parte a clădirii, respectiv subsolul în care a funcţionat Clubul Presei, ar putea deveni secţie a Complexului Muzeal Arad. Între timp, însă, ideile factorilor decidenţi au devenit mai complexe şi se vorbeşte despre înfiinţarea unei secţii a Muzeului în întreaga clădire, nu doar la subsol. Mai ales că, în urma lucrărilor de decopertare, au fost descoperite urme ale unor foste celule de închisoare. „Prefectura era şi locul în care erau închişi unii infractori. Drept urmare, în subsolul clădirii, am descoperit foste celule destinate deţinuţilor. Vrem să recondiţionăm două dintre ele şi să le transformăm în punct de atracţie turistică”, a spus şi Andrei Ando, directorul Direcţiei Strategii din CJA. „Întreaga clădire ar putea deveni un muzeu al renaşterii. Am putea scoate la lumină exponate din tot ceea ce ţine de istoria Aradului în perioada respectivă. O altă idee s-ar putea referi la înfiinţarea unui muzeu de etnografie. Avem 5.000 de piese de etnografie în depozitul Muzeului, pe care nu avem unde să le expunem. Există nevoie de spaţii pentru exponatele Muzeului Judeţean. Chiar ne-am gândit să mai achiziţionăm încă o clădire în zona centrală pe care să o transformăm în muzeu”, a spus Iustin Cionca, preşedintele CJA.
Şi Sala Iuliu Maniu
În ceea ce priveşte Sala Iuliu Maniu din respectiva clădire, aceasta face parte dintr-un proiect de restaurare separat faţă de clădire. Respectiva sală va fi reabilitată şi recondiţionată din fonduri europene. „Proiectul tehnic a fost deja finalizat, contractul de finanţare a fost semnat, acum aşteptăm să adoptăm bugetul pentru a putea organiza licitaţia pentru execuţie. Aici termenul de finalizare va fi unul destul de scurt, credem noi, ţinând cont că vorbim despre o singură sală. Însă constructorul care va câştiga licitaţia va trebui să fie foarte atent, să respecte şi să refacă toate detaliile”, a mai declarat Cionca, referitor la sala în care a fost negociată Marea Unire de la 1918.
Dotări
Andrei Ando a mai anunţat faptul că, în bugetul pe 2019, au fost prevăzute şi sumele necesare pentru dotările Sălii Iuliu Maniu. „Au fost prevăzute fonduri pentru achiziţia unei staţii de traducere şi a unui sistem de sonorizare. Vrem ca, imediat ce lucrările de reabilitare se finalizează, această sală să devină funcţională”, a precizat Ando.
Citiți principiile noastre de moderare aici!