Din 1 decembrie 2008 intră în vigoare noul calendar de vaccinare stabilit de Ministerul Sănătăţii. Calendarul este adaptat noilor reglementări UE, în statele membre fiind realizate în medie între 7 şi 11 vaccinări.
Potrivit noului calendar, în primele 24 de ore de la naştere, copiii primesc prima doză de vaccin împotriva hepatitei B, apoi în perioada 4-7 zile sunt vaccinaţi pentru profilaxia specifică a tuberculozei (BCG). La două luni, copiii primesc simultan vaccinul diftero-tetanic-pertussis acelular (DTPa), vaccin polio inactivat (VPI) şi a doua doză de vaccin hepatitic B (HepB), iar la patru luni o nouă doză DTPa – VPI-simultan. Calendarul prevede ca la şase luni bebeluşii să primească simultan vaccinul DTPa – VPI şi ultima doză HepB, iar la un an DTPa – VPI şi vaccinul rujeolic-rubeolic-oreion (RRO).
La patru ani este administrată o altă doză DTPa , iar la şapte ani (în clasa întâi) RRO, în campanii şcolare. La nouă ani (în clasa a III-a) va fi administrat vaccinul împotriva cancerului de col uterin, la 14 ani (în clasa a VIII-a) vaccinul diftero-tetanic pentru adulţi (dT). La 24 de ani şi, ulterior, din zece în zece ani, se va face vaccin dT.
Vaccinul împotriva cancerului de col uterin
Conform unui ordin al Ministrului Sănătăţii, există un calendar intermediar de vaccinare valabil de la 1 octombrie la 30 noiembrie. Din 17 noiembrie va fi introdus, pentru prima dată în România, vaccinul împotriva cancerului de col uterin la fetiţele de nouă ani.
„Este un vaccin nou care a fost probat, cu efecte specatculoase, în statele europene. E bine ca părinţii să accepte acest vaccin pentru fetele lor deoarece felul în care este compus oferă garanţii de siguranţă mare. Există o mulţime de virusuri care afectează colul uterin, de la care se poate face foarte uşor cancer de col uterin. De aceea este foarte important să facem profilaxie. Acest vaccin va face o imunitate încrucişată, asigurând astfel o protecţie foarte bună” – subliniază dr. Dinu Zaharia, medic de familie.
Vaccinul împotriva cancerului de col uterin va fi administrat în trei doze, pe parcursul a şase luni. Includerea sa în programul naţional de imunizare gratuită a populaţiei este binevenită cu atât mai mult cu cât preţul vaccinului în farmacii este de 1.500 RON – o sumă pe care nu multă lume şi-o permite.
Zilnic, cinci femei din România mor de cancer de col uterin. Ţara noastră se află pe primul loc în Europa în privinţa mortalităţii cauzate de această boală.
Noutăţi
*înlocuirea variantei orale a vaccinului antipolio oral cu un produs injectabil
*includerea vaccinului împotriva cancerului de col uterin
*întărirea rezistenţei faţă de tetanos şi diferie şi, în consecinţă, vaccinarea adulţilor în rapel din 10 în10 ani.
D.D.
Citiți principiile noastre de moderare aici!