Asistăm la un nou masacru al faunei în judeţul Arad. După ce, în luna noiembrie a anului trecut, zeci de iepuri, ulii, vulpi şi alte animale au murit din cauza otrăvurilor pentru şoareci, acum, în martie, asistăm la un episod tras parcă la indigo. Numai că de această dată vorbim despre animale mari, despre căprioare şi cerbi. Zeci de astfel de animale au fost găsite moarte în apropiere de localităţile Peregu Mic şi Pecica, pe fondurile de vânătoare. Informaţia ne-a fost transmisă de Alexandru Must, administratorul fondului de vânătoare Pereg. „Pe fondul nostru de vânătoare au fost descoperite 12 căprioare moarte, iar pe cel de la Pecica 14. La fel ca în toamnă, cauza pare să fie otrava pentru combaterea animalelor rozătoare, otravă care a fost aruncată la întâmplare. Iar acesta nu este numărul final de animale moarte, ci doar pe cele pe care le-am descoperit până acum. Urmează să organizăm o căutare pe întreg fondul, pentru a vedea dacă nu mai găsim şi alte căprioare moarte. Pentru că, sunt aproape convins, vom mai găsi altele”, a spus Must.
Tot administratorul fondului de vânătoare ne-a mai declarat că pagubele, în acest caz, sunt uriaşe. „Potrivit unui document al Ministerului Mediului, în această perioadă, respectiv în extrasezon, un exemplar de cerb este evaluat la 5.000 de euro, iar un exemplar de căprioară la 4.000 de euro. Pagubele fondurilor de vânătoare sunt uriaşe”, ne-a mai spus Alexandru Must.
La fel ca şi în luna noiembrie a anului trecut, şi de această dată vânătorii au anunţat autorităţile. A fost depusă o plângere la Inspectoratul de Poliţie Judeţean Arad, iar lucrători de la Serviciul Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase, dar şi cei de la Criminalistică, s-au deplasat la faţa locului. Acolo au fost făcute măsurători, au fost ridicate probe şi au fost luate declaraţii. Un lucru este cert: pe terenurile agricole se pot vedea cu ochiul liber mii de pliculeţe cu otravă pentru rozătoare. „Au fost recoltate probe biologice pentru stabilirea cu exactitate a cauzei morţii animalelor. În funcţie de rezultatul buletinului de analize, se vor lua măsurile legale care se impun”, a declarat Claudia Iuga, purtătorul de cuvânt al IPJ Arad. Probele au fost trimise la laboratorul DSVSA din Timişoara, singurul din zona de vest a ţării care poate efectua testele care să indice cauza morţii căprioarelor. „Nu există niciun dubiu, sigur animalele au murit de la pliculeţele cu otravă”, crede, însă, Alexandru Must.
Ancheta se anunţă încă de pe acum una greoaie, ţinând cont de faptul că, în primă fază, trebuie identificaţi proprietarii terenurilor, ori arendaşii lor, trebuie găsită persoana care a dat ordin ca otrava să fie împrăştiată pe câmp, dar şi cei care au făcut acest lucru.
Legea vânătorii
Potrivit legii vânătorii, cei responsabili de uciderea căprioarelor ar putea fi chiar condamnaţi la închisoare. „Constituie infracţiune de braconaj şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă (…) utilizarea, indiferent de scop, a substanţelor chimice care provoacă intoxicarea, sterilitatea sau moartea exemplarelor de faună cinegetică”, se arată în legea 407/2006.
Altă interpretare
Din păcate, de cele mai multe ori, agricultorii care folosesc haotic otrăvurile împotriva rozătoarelor scapă basma curată ori, în cel mai rău caz, cu o amendă. Pentru că legea este ambiguă şi lasă loc de interpretări. Atâta timp cât substanţele folosite la stârpirea şoarecilor nu sunt interzise pe teritoriul ţării noastre, vinovaţii pot scăpa doar cu o amendă. Şi asta pentru că nu au înfiinţat staţii de intoxicare, ci au împrăştiat otrava. Teoretic, rozătoarele pot fi otrăvite, dar numai prin crearea unor staţii de intoxicare la care au acces doar şoarecii şi şobolanii, nicidecum cu otrava la vedere, pe terenurile agricole.
Citiți principiile noastre de moderare aici!