Delegația arădeană a făcut mai întâi un popas de suflet la Catedrala Episcopală „Sfântul Ierarh Nicolae” din Gyula, unde a fost întâmpinată de Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria, care le-a prezentat istoricul Catedralei și le-a vorbit despre instituțiile românești importante din acest oraș de pe Crișul Alb și despre rolul Bisericii Strămoșești în menținerea identității naționale, spirituale și culturale a acestei comunități. Din delegația arădeană au mai făcut parte prof. Claudia Tărniceriu, Directorul Colegiului Particular „Vasile Goldiș” și prof.univ.dr. Corneliu Maior, Președintele Consiliului de Administrație al acestui Colegiu. La finalul prezentării de la Catedrală, Părintele Dr. Vasile Pop a mulțumit pentru primirea călduroasă, a evocat bunele relații între cele două Eparhii și instituțiile de învățământ din Arad și de la Gyula și a transmis binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Timotei al Aradului și salutul Doamnei Rector Coralia Adina Cotoraci.
Ierarhul a însoțit delegația și la Liceul Românesc „Nicolae Bălcescu”, unde a fost întâmpinată de Doamna Director Maria Gurzău Czegledi și de conducerea Liceului, dar și de domnul Gheorghe Cozma, Președintele Autoguvernării pe Țară a Românilor din Ungaria, de reprezentanți ai publicațiilor românești din această țară. În cadrul întâlnirii au fost prezentate instituțiile de învățământ amintite, posibilitățile și activitățile adresate elevilor români de cele două părți ale graniței și formării lor educaționale și profesionale și a fost salutată întâlnirea și reluarea acestei colaborări, care va permite schimbul de experiență între elevi și profesori, organizarea de activități comune, stabilirea de relații de prietenie și profesionale și punerea unor baze frumoase, în viață, pentru acești elevi.
De asemenea, după absolvirea Liceului Românesc „Nicolae Bălcescu” din Gyula, elevii absolvenți vor avea posibilitatea să urmeze din nou cursuri de învățământ superior în cadrul Universității „Vasile Goldiș” din Arad, care a oferit și până în prezent, de-a lungul anilor, diferite burse de studii gratuite pentru acești elevi, sprijinind și în acest fel păstrarea identității naționale și culturale a românilor din Ungaria.
După această întâlnire de lucru, cu caracter tehnic și administrativ, a urmat si un eveniment cultural în sala festivă mare a Liceului și anume proiectarea unui film artistic documentar despre „Parcul Natural Lunca Mureșului”, realizat cu sprijinul Universității de Vest „Vasile Goldiș”, din Arad. Filmul prezintă bogăția și frumusețea naturală deosebită a acestei zone aflată foarte aproape de Ungaria (pe cursul Mureșului, de la Arad și până la graniță) și îndeamnă la aprecierea acestor valori și la conservarea mediului înconjurător.
Pe viitor urmează ca și o delegație a Liceului Românesc „Nicolae Bălcescu” din Gyula să efectueze o vizită de lucru și de cunoaștere la Colegiul Particular „Vasile Goldiș” din Arad, iar obiectivele din cadrul protocolului de înfrățire să fie aduse la îndeplinire.
Trimite articolul
XDoamne, iartă-i, AMIN !!!
-
Amin!