Problema străzii Diogene din Subcetate, acolo unde Casarom a construit un complex imobiliar cu ani în urmă, revine în actualitate. Locuitorii au fost somaţi din nou de către proprietarul terenului pe care se află strada să plătească pentru a mai putea trece pe acolo, după ce a făcut o încercare similară şi în 2020, când voia să impusă o taxă lunară. Acum, proprietarul terenului vrea să le ofere locuitorilor (proprietari de case sau apartamente de bloc) dreptul de servitute, care să le fie înscris în Cartea Funciară (CF), însă contra unor sume foarte mari. O familie, de exemplu, ar avea de plătit 13.600 de euro!
Proprietari notificaţi
Zilele trecute, locuitorii străzii au început să primească notificări de la o casă de avocatură din Cluj-Napoca, prin care li se face “oferta”. Avocaţii îi lasă pe oameni să înţeleagă că s-ar putea recurge chiar la blocarea accesului către locuinţe dacă nu acceptă un acord. De altfel, cel care deţine terenul, omul de afaceri Paul Tătar, ne-a confirmat că ar putea recurge la instalarea unor bariere.
“Vă aducem la cunoştinţă faptul că tranzitaţi terenul proprietatea subscrisei, fără a deţine un drept asupra imobilului, înscris în Cartea Funciară cu nr…, sens în care subscrisa vă comunicăm că suntem dispuşi să vă constituim un drept de servitute, cu titlu oneros. Vă precizăm că de mai bine de un an am insistat să cooperăm cu autorităţile locale în sensul identificării unei soluţii rezonabile prin care atât dumneavoastră cât şi subscrisa să beneficiem de valorificarea imobilului descris mai sus. Dat fiind faptul că autorităţile locale au ales să ignore total toate soluţiile rezonabile pe care le-am propus şi prin care subscrisa ajungeam la un compromis în sensul renunţării la dreptul meu de proprietate asupra imobilului descris anterior, ne găsim nevoiţi să ne valorificăm dreptul de proprietate pe cale individuală”, se arată în notificarea primită de la avocaţi.
Se cer mii de euro
Oamenii au primit oferte de înscriere a dreptului de servitute în CF contra unor sume pe care ei le consideră exagerate. De exemplu, o familie ar avea de plătit 13.600 de euro proprietarului drumului pentru a avea drept permanent de a tranzita strada.
În notificare, oamenilor li s-a dat un termen de 15 zile să contacteze casa de avocatură în vederea încheierii unui acord.
“În situaţia în care nu vom primi niciun răspuns din partea dvs., vom califica pasivitatea ca şi un refuz de a coopera şi a obţine un titlu care să vă confere dreptul de a tranzita imobilul proprietatea subscrisei (strada – n.r.), fiind nevoiţi să ne conservăm dreptul de proprietate prin orice modalitate găsim de cuviinţă”, se arată în document.
Nemuţumiri
Familiile din zonă sunt revoltate de situaţie. Oamenii spun că sunt gata să organizeze proteste, acuzând şi pasivitatea administraţiei locale în rezolvarea problemei.
“Pe de o parte, înţelegem dreptul domnului Tătar de a încerca să obţină un profit de pe terenul pe care îl deţine, dar nu înţelegem cum de s-a ajuns ca strada să fie cumpărată de o persoană, în loc ca Primăria să o preia de la dezvoltator, aşa cum ar fi fost normal. Considerăm că Primăria a neglijat o problemă serioasă, iar acum o persoană profită de situaţie şi cere sume exorbitante pentru ca noi, oamenii care ne-am cumpărat locuinţe aici, să mai putem avea acces la ele. Suntem supuşi riscului de a fi izolaţi”, ne-a spus o locuitoare a zonei.
Unii proprietari se confruntă cu o altă problemă: nu îşi mai pot vinde locuinţele. Asta pentru că nu au accesul către case reglementat juridic, iar cumpărătorii nu vor să rişte.
Negocieri eşuate
Contactat de Jurnal Arădean şi www.aradon.ro, Paul Tătar spune că de trei ani şi jumătate are discuţii cu administraţia locală în vederea soluţionării problemei printr-un schimb de terenuri. Aceste discuţii au fost mai intense în ultimul an, după ce Jurnal Arădean şi aradon.ro au atras atenţia asupra situaţiei neobişnuite în care se află locuitorii zonei.
“Negocierile au eşuat lamentabil. Primăria a iniţiat discuţia privind un schimb echitabil de terenuri, dar mi-a oferit două terenuri pe care nu le-aş putea accepta nici dacă le-aş primi gratuit. Un teren este în Aradul Nou, fără acces la drum şi fără utilităţi, fiind situat pe marginea Canalului Ţiganca. Al doilea teren este în Gai, între zona industrială şi zona rezidenţială, dar este foarte îngust, în formă de triunghi. Este un teren neutilizabil, trei sfert din el este ascuţit, vârful triunghiului, cu lăţime de doar zece metri, nu poţi construi ceva acolo”, spune Paul Tătar.
Bariere pe stradă
Proprietarul terenului pe care se află strada Diogene ne spune că nu exclude posibilitatea de a instala bariere, ca formă de îngrădire a proprietăţii sale. El afirmă că ar face asta dacă nu ajunge la un acord cât mai rapid cu municipalitatea sau cu locuitorii.
Paul Tătar a adăugat că a câştigat în instaţă dreptul la un certificat de urbanism corespunzător pentru protejarea proprietăţii sale, dar că deocamdată nu şi-a fructificat acest drept pentru că a fost în negocieri cu Primăria.
El ne-a mai spus că a cumpărat terenul pe care se află drumul după ce Casarom a dat faliment.
“Anunţul de vânzare era de un an şi eu am participat abia la a treia licitaţie. Intenţia mea ca dezvoltator imobiliar era să ridic o clădire de birouri pe o treime din suprafaţa terenului, dar Primăria nu mi-a permis”, ne-a spus Tătar.
Se face expropriere
Reprezentanţii Primăriei Arad ne–au spus că nu au renunţat la rezolvarea problemei din cartierul Subcetate. Ei spun că se are în vedere o expropriere, iar procedurile sunt în lucru.
Administraţia locală nu a putut oferi termene şi nici nu explică de ce au eşuat negocierile privind un eventual schimb de terenuri, dar transmite că locuitorii zonei ar trebui să se liniştească.
Vânzarea străzii
Vă amintim că în procedura insolvenţei Casarom, cu ani în urmă, s-au vândut toate parcelele pe care le mai deţinea compania, inclusiv străzi, ele figurând în cartea funciară drept terenuri pentru construcţii. În acest fel, cei 7.357 metri pătraţi ai străzii Diogene au devenit proprietatea privată. Locuitorii zonei au tot cerut municipalităţii să preia strada prin expropriere şi au acuzat de-a lungul anilor că administraţia locală a asistat pasiv la vânzarea infrastructurii aprobată prin PUZ odată cu devoltarea zonei de locuinţe.
Tentativă de taxare
În 2020, locuitorii străzii Diogene erau şocaţi să afle că ar putea plăti taxe de acces pentru a ajunge la casele lor. Proprietarul terenului pe care se află drumul a instalat un panou:
“Proprietate privată. Teren în curs de grăniţuire. Locatarii riverani interesaţi de abonamente de acces pot transmite solicitări la adresa de e-mail: acces.subcetate@gmail.com, menţionând tipul de locuinţă folosit (casă sau apartament), numărul de persoane şi numărul de autovehicule. Tarife standard: casă cu teren – 450 euro/lună, apartament 3 camere – 180 euro/lună, apartament 2 camere – 120 euro/lună. Tariful standard include accesul pentru 3 persoane şi un autovehicul”.
Ulterior, după ce Jurnal Arădean şi www.aradon.ro au scris despre nemulţumirile oamenilor, proprietarul a renunţat la idee şi a redecorat panoul cu un curcubeu. În 2021, proprietarul a pus un nou panou care a stârnit nelinişti. Pe acesta apare scris: “Administraţia Teritoriului Ninja. Acces Subcetate. Caution: May be Ninjas in Area (Atenție: ar putea fi ninja în zonă – n.r.)”. Pe panou era desenat şi luptător ninja cu sabia în mână.
Citește și:
Trimite articolul
XSunt de acord co domnia sa domnul Tatar, cu masurile domniei sale. Adica cu dreptatea in mina sa nu poti face nimic. Farte bine domniei sale. Locuitorii sa isi cumpere dreptul de acces mi se pare rezonabil. Domnia sa trebuie sa isi recupere investitia.
-
Tatar a construit drumurile? DNA ce face sa vedem si noi cine a vandut terenuri cu drumuri cu tot ? Drepturile nu se pot sustine pe ilegalitati, despre “dretatea ” justitiei romanesti nu are rost sa vorbim . cine mai are incredere in ea recomand un examen psihiatric !
-
Asta nu e nimic. Stai sa vezi ce mafie e în primăria de la Vladimirescu unde încalcă o hotarare de consiliu local nr. 97 din 18.11.2008. Nu dorește sa mai preia GRATUIT zona de locuințe, terenuri pentru circulația auto, alei, trotuare…samd.Unde e DNA? Aradon aveți ocazia sa faceți, publicați un articol pe cinste.Pentru informații suplimentare aștept un reply de la dumneavoastră
-
Tatar a fost repus in drepturi prin reimproprietarire. Legal sau nu, e treaba instantelor sa dovedeasca daca era mostenitor acolo. Primaria trebuia sa ii dea teren in alta parte, asa cum a cerut. Dar nu mai are de unde pentru ce a avut a dat gratis tinerilor. Multi meritau, altii nu. Proprietarii de locuinte din cartierul respectiv pot face cheta si sa ii cumpere terenul la pretul pietei. Mai rapid si decat procedura de expropriere. Nu vor mai sta pana sa vina primaria sa le asfalteze terenul, ci il vor face pe cont propriu.
-
sa inchida drumul sa vedem daca are tupeu…cand o sa deranjeze o sa il vedem legat!
-
Legislația trebuie modificata pentru a evita excrocherii de acest fel. În fapt, terenul figura în acte într-un fel, iar în realitate era o strada și ar fi avut aceasta destinație dacă celalalt nu întra în faliment.Deci este extrem de limpede ca cel care a cumpărat asa ceva, viza de la început sau un schimb foarte avantajos cu primăria sau excrocarea celor care utilizează strada, vizând obținerea unei sume incomparabil mai mari decât prețul cu care a cumpărat…. deci intenția clara de afaceri… pardon excrocare. Prin lege trebuie interzise achizițiile de străzi sau terenuri cu astfel de destinații pentru a evita astfel de situații.
-
-
Tatar e doar o marioneta. Terenul e a lui Falca
-
La cat a supt Falca din Arad nu m-as mira sa fie alui. De ce nu e la inchisoara la cate smenuri a facut?
-
Puteti sa dovediti sau sunteti marionetele psdhaur, mo?
-
nu putem dovedi e vizibil din spatiu doar ca e coruptie
-
ciudat !!!!!!diogene e o strada cu doar un capat.? cred ca cetatenii de pe strazi infundate ( Intrarile, fundaturile, aleea…..) nu mai pot pleca de acasa. poate ca politia locala a facut sens unic si nu vor sa incalce legea ca ii asteapta gardianul public cu amenda . s-ar putea sa faca primaria o pasarela sau un tunel sub, peste terenul lui tatar….
-
Te-ai scremut mult?
Iarasi o poveste made in falconeti.
-
Zise un sosocar de frunte, mandria lui Serghei Ilici Simionov!
Ninja sunt un capaul lui…
Cine i-a permis acestuia sa cumpere o strada? A fost totul legal?
De ce Primaria nu a cumparat ea terenul????
Nu cred ca este un om de bun simt, sigur a avut aranjamente sa ia ditamai terenul… De unde are banii? Totusi a costat ceva…
In alta ordine de idei nu pot intra din centura pe strada aia?
Asa se intampla cand cumperi ceva de la investitorii romani… Numai combinatii…. Promit ceva si nu fac nimic….
-
Sosocare, nu mai erau bilete doar dus spre Rusia?
-
Baiete, ai anevrisme des? Simti ca ai scame in sange? Te invit la un control
-
Articolul scris de MB, din 19.04.2022, este gresit de la inceput, chiar daca reda unele pareri ale partilor implicate. Argumentez: in PUZ-ul initial erau prevazute strada actuala, sensul giratoriu si utilitatile racordate la toti locatarii (apa, gaz, curent electric, statie pompare, post trafo). Potrivit acestui PUZ, Primaria Arad se obliga sa le treaca in patrimoniul sau. Racordarea utilitatilor la locatari a fost realizata, in afara de iluminatul electric stradal. Ce s-a intamplat dupa? Cum apar aceasta strada si sensul giratoriu ca terenuri construibile?! Primaria nu vrea sa clarifice, inclusiv cum au fost vandute, la cativa ani distanta, unor persoane, chiar de buna-credinta (dupa cum spun ei)! Inca o data: DE CE NU SE PORNESTE DE LA PUZ-UL INITIAL?? Ce interese sunt la mijloc?!
PS: Cum se explica refuzul companiilor furnizoare de utilitati de a receptiona lucrarile, dar totusi livreaza si incaseaza C/V serviciilor, de cca 20 de ani.
Articolul scris de M B, din 19.04.2022, este gresit de la inceput, chiar daca reda unele pareri ale partilor implicate. Argumentez: in PUZ-ul initial erau prevazute strada actuala, sensul giratoriu si utilitatile racordate la toti locatarii (apa, gaz, curent electric, statie pompare, post trafo). Potrivit acestui PUZ, Primaria Arad se obliga sa le treaca in patrimoniul sau. Racordarea utilitatilor la locatari a fost realizata, in afara de iluminatul electric stradal. Ce s-a intamplat dupa? Cum apar aceasta strada si sensul giratoriu ca terenuri construibile?! Primaria nu vrea sa clarifice, inclusiv cum au fost vandute, la cativa ani distanta, unor persoane, chiar de buna-credinta (dupa cum spun ei)! Inca o data: DE CE NU SE PORNESTE DE LA PUZ-UL INITIAL !! Ce interese sunt la mijloc?!
PS: Chiar daca nu sunt receptionate utilitatile amintite, se incaseaza C/V acestor servicii, de cca 20 de ani.
Asta-i cand lacomia se intalneste cu prostia
-
Împușcat în cap și problema e ca și rezolvată!
Primaria Arad a dat autorizatii ca sa se construiasca pe strada Diogene case. Nu au vazut ca nu au acces la casele respective ? Sau au luat spert gras, si nu au mai verificat ? Sa plateasca d-l Primar, care a semnat…ca primarul autorizatiile uin cauza.
100 de ani de administratie rromineasca in Arad. Fiti fericiti cu ea !!!!!
ca in Arad nici unde !! Unde ai mai vazut ca un mafiot sa puna mina pe o strada ??? Autoritatile de 2 lei nu fac nimica !!
Pt cel supranumit “romania” – esti tot ceea ce nu-i doresc nimanui sa ajunga: un zevzec castrat
-
E prea vaccinat…de acolo i se trage…daca mai baga si doza 4 o sa ajunga cu iq negativ..