Prima ediție din acest an școlar se va desfășura într-un cadru diferit față de cele de anii trecuți. Horia-Roman Patapievici îi va aștepta pe arădeni în Sala Regele Ferdinand a Palatului Administrativ sâmbătă, 21 octombrie, de la ora 19, pentru a le vorbi despre „Europa și Creștinismul”.
„Răspunsul la întrebarea «Ce este Europa?» e important nu numai pentru că ea conține întrebarea «Ce suntem noi românii, ca europeni?», cât mai ales pentru că răspunsul la amândouă trebuie să ne explice ce suntem în termenii civilizației căreia îi aparținem. Am să schițez o genealogie a ceea ce istoric vorbind se numește Europa, sugerând că ideea de Europa nu e epuizată de niciuna dintre culturile care o compun și nici de instituția (instituțiile) prin care azi e exprimată unitatea europeană, Uniunea Europeană. Europa este un tip de civilizație, exprimabil prin ceea ce Max Weber ar fi numit un Ideal-tip. Am să explic acest Ideal-tip și am să încerc să îl deduc din datele civilizației creștinismului latin, din ideea Creștinătății. Potrivit formulei lui Herodot, care spusese că Egiptul este un dar al Nilului, Europa poate fi privită, în termenii descrierii mele, ca un dar al creștinismului. Am să închei susținând că pentru identitatea europeană creștinismul este mai mult decât o religie, este o matrice a civilizației”, spune Horia-Roman Patapievici despre conferința ce va avea loc la Arad.
În ultimii ani, proiectul „Scriitorii povestesc capodopere” a adus zeci de invitați care au povestit despre cărți, opere de artă vizuală, filme, muzică clasică, albume de jazz sau capodopere de arhitectură. „De data aceasta, Horia-Roman Patapievici vine cu o sinteză și, desigur întemeiat pe o bibliografie a marilor cărți și a marilor idei, ne propune povestea a două capodopere colective: civilizația europeană și creștismul”, spune Cătălin Lazurca, coordonatorul proiectului.
„Scriitorii povestesc capodopere” este un proiect desfășurat în principal la Arad, dar și la Timișoara și Cluj-Napoca. A avut de-a lungul anilor invitați precum Mircea Cărtărescu, Adrian Papahagi, Călin Dan, Philip Ó Ceallaigh, Adriana Babeți, Johann Lippet, Mircea Mihăieș, Teodor Baconschi, Sever Voinescu, Ana Silvestru, Petre Guran, Silviu Gherman ș.a. Proiectul este organizat de Grupul pentru Management și Mediere Culturală și este finanțat de Centrul Municipal de Cultură Arad.
Citiți principiile noastre de moderare aici!