ARAD. După o pauză lungă de mai bine de doi ani, Consiliul Judeţean Arad (CJA) demarează din nou lucrările din cadrul master-planului de gestionare a deşeurilor. Instituţia a scos la licitaţie, pentru a doua oară, lucrările de închidere a depozitelor neconforme de deşeuri. Unele lucrări trebuie executate cap-coadă, în timp ce la altele este nevoie doar de anumite remedieri, după ce lucrările au fost deja executate în întregime sau în parte de fosta firmă care a câştigat licitaţia pentru master-plan.
Localităţi şi lucrări
Potrivit caietului de sarcini care însoţeşte anunţul de licitaţie, se prevede închiderea a 11 depozite neconforme. Lucrările care trebuie executate în întregime se află în Arad, pe strada Câmpul Liniştii şi pe strada Poetului, în Chişineu-Criş, în Ineu, în Nădlac şi în Sebiş. În ceea ce priveşte lucrările de remedieri, acestea vor trebui realizate în Curtici, Pâncota, Pecica, Sântana şi Bârzava. CJA estimează că va plăti puţin peste 6 milioane de lei pentru toate lucrările mai sus enumerate, dintre care 5,5 milioane pentru lucrările propriu-zise, în timp ce puţin peste 500.000 de lei reprezintă capitolul de cheltuieli diverse şi neprevăzute. Cu toate acestea, instituţia judeţeană ar putea plăti mai puţin în urma licitaţiei care ar putea coborî preţul cu 10-20 la sută.
Lucrare cu scandal
Master-planul de gestionare a deşeurilor a demarat încă din anul 2010. Atunci a fost organizată o licitaţie care se referea la implementarea unui sistem integrat la nivelul întregului judeţ. Confort SA a câştigat licitaţia respectivă, după ce alte firme au contestat modul în care a fost stabilit câştigătorul. Într-un final, firma controversatului om de afaceri Georgică Cornu a deschis şantiere în mai multe localităţi ale judeţului, însă, la doi ani distanţă, au apărut neînţelegeri între CJA şi Confort. Totul a culminat cu încetarea contractului dintre cele două părţi după ce preşedintele CJA, Nicolae Ioţcu, a anunţat că firma timişoreană a emis mai multe facturi pentru lucrări care, în realitate, nu au fost executate. Contractul a fost rupt, iar CJA anunţa că pregăteşte o altă licitaţie.
Fonduri europene
Master-planul de gestionare a deşeurilor este finanţat cu fonduri nerambursabile de către Uniunea Europeană. Valoarea proiectului este de peste 120 de milioane de lei, dintre care 80 la sută vin de la Uniunea Europeană, 18 la sută de la Guvern, iar contribuţia CJA este de numai 2 la sută.
Citiți principiile noastre de moderare aici!