Firma care a câştigat licitaţia şi realizează lucrările la zona de agrement din vecinătatea străzii Mărului avea termen finalul lunii iunie 2023 pentru a închide şantierul, însă pentru că în august 2023 stadiul fizic de realizare a lucrărilor era de 80%, a beneficiat de o prelungire a termenului până la 31 decembrie.
În pofida întârzierii proiectului, pierderea fondurilor europene a fost evitată pentru că Autoritatea de Management a Programului Operaţional Regional 2014-2020 a emis încă din 2022 o instrucţiune prin care dădea posibilitatea prelungirii perioadei de implementare a proiectelor până la 31 decembrie 2023, avându-se în vedere dificultăţile apărute în derularea contractelor în urma pandemiei de COVID-19 şi izbucnirii conflictului din Ucraina.
Totuşi, cu doar 20% din lucrări de executat, nici termenul de la 31 decembrie nu a fost respectat, iar în prezent şantierul este departe de a fi închis, pentru că terenurile de sport sunt încă în lucru, la fel şi unele alei sau instalaţii.
Referitor la această situaţie, reprezentanţii Primăriei Arad au declarat, miercuri, pentru AGERPRES, că nu mai există riscul pierderii finanţării europene, pentru că fondurile obţinute au fost deja cheltuite până la finalul anului trecut, iar lucrările care continuă sunt cu fonduri locale.
“Constructorul a întâmpinat dificultăţi de aprovizionare cu materiale sau a înregistrat întârzieri la livrare, motiv pentru care graficul de lucrări a fost dat peste cap. Lucrările s-au desfăşurat anevoios în special în perioadele cu ploi sau cea de iarnă, când a fost îngreunat accesul cu utilaje în incinta şantierului, ceea ce a determinat întârzieri faţă de graficul iniţial asumat faţă de finanţator”, a explicat purtătorul de cuvânt al Primăriei Arad, Ralu Cotrău.
Conform sursei citate, se estimează că finalizarea zonei de agrement va avea loc cel târziu la 31 iunie 2024, adică la un an distanţă de termenul iniţial.
În august 2023, viceprimarul Lazăr Faur explica depăşirea termenului iniţial prin faptul că proiectarea “nu a ţinut cont de nevoia reală de irigare a terenului de 28 de hectare”. “A fost necesară realizarea suplimentară de puţuri, foraje”, spunea viceprimarul, care afirmase că al doilea motiv pentru întârzierea proiectului a fost vremea foarte ploioasă din prima parte a anului 2023.
Primăria Arad a demolat aproximativ 70 de construcţii ilegale de pe strada Mărului, majoritatea case improvizate sau colibe, pentru a amenaja baza de agrement şi pentru activităţi sportive de la marginea oraşului, situată între cartierul Alfa şi Pădurea Ceala.
Proiectul “Revitalizarea Zonei Strada Mărului şi Amenajarea ca Zonă de Agrement” are o valoare de 27,6 milioane de lei (inclusiv TVA), mai mult de jumătate fiind bani europeni. Administraţia locală construieşte terenuri de sport, un camping, spaţii de joacă pentru copii, piste pentru biciclete şi amenajează lacul din zonă.
Trimite articolul
XPopas Turistic
Scârbă îmi e când primăria se transforma în avocatul constructorului nu a cetățenilor.
De ce au trebuit foraje de irigații când e Mureșul acolo?
Câte penalități s-au aplicat firmei responsabile?
Comparați cele 4 proiecte:
Mărului – 5,5 milioane euro 28 hectare amenajate
Piața Catedralei- 5 milioane de euro 1 hectar amenajat
Paracul 300- 2 milioane de euro – 3 hectare amenajate
Aleea Borsec- 1,5 milioane de euro sub jumătate de hectar amenajat
Spoieli pe bani mulți și Bibart se laudă că el prioritizeaza când mai spune câte unu ca vrea sa i se asfalteze strada de pământ.
De str.Colonia Sabinelor nimeni nu amintește nimic. E strada pe care s-a construit pista de biciclete pe Malul Mureșului . Mizerabil loc.
De comentat toata lumea stie sa comenteze dar locul cu pricina la-m vizitat chiar azi si va spun eu ca sa facut lucrari inportante si ii dau dreptate lui domnu Faur ca acuma arata ceva frumos pentru aradeni. Trabuie sa avem rabdare si titul va fi bine.
Citez “Viceprimarul Lazăr Faur explica depăşirea termenului iniţial prin faptul că proiectarea “nu a ţinut cont de nevoia reală de irigare a terenului de 28 de hectare”. “A fost necesară realizarea suplimentară de puţuri, foraje”, – ăsta ori e prost ori e prost… De puțuri și foraje are nevoie creierul lui ofilit, păi cu Mureșul aproape nu se putea lua apă din el să irige spațiul verde?
Pune naiba mâna pe carte, învață să scrii, apoi comentează. Sau fiind votant “galben” trebuie să-i pupi în dos pe aleși, să le lauzi mărețele lealizări?
Ma socheaza cand vad cat a costat Piata Catedralei si celelalte lucrari.Cred ca daca aducea muncitori din America si costa mai putin.Unele lucrari nu sunt gata nici acum.