Medicii universitari din cadrul Centrului de Chirurgie Laparoscopică „Sfântul Gheorghe” a Universităţii de Vest „Vasile Goldiş”, au realizat, zilele trecute, un nou tip de intervenţie chirurgicală pentru o patologie extrem de extinsă, cum este boala herniară.
Prof. univ. dr. Alexandru Dumnici, şeful clinicii universitare de chirurgie laparoscopică a Universităţii de Vest „Vasile Goldiş”, ne-a declarat: „Dat fiind faptul că mi s-au pus întrebări dacă facem operaţii laparoscopice la hernii, iată că răspunsul nostru este afirmativ. Până acum am operat patru pacienţi, iar starea lor este bună. Intervenţia chirurgicală a decurs în cele mai bune condiţii. Este vorba despre plasarea unui sac, a unei meşe sau, în denumirea mai veche, a unei plase, în spaţiul preperitoneal pentru operaţia laparoscopică. Pentru această tehnică am trimis un rezident de-al nostru în Germania, unde a învăţat această tehnică, motiv pentru care am reuşit deja din iulie să facem această intervenţie şi în Arad. În principiu, este vorba despre plasarea unei plase în spaţiul preperitoneal şi crearea unui câmp de lucru în care această plasă, după ce se extrage sacul herniar, este plasată exact pe orificiile herniare. În acest fel, cele trei orificii, herniare, inghinale şi femurale sunt închise prin această plasă. Ulterior, prin extragerea dioxidului de carbon din spaţiul de lucru peritoneul îşi revine şi mulează această plasă în condiţii foarte bune astfel încât recidivele după această cură de hernie sunt excluse”.
Prof. univ. dr. Alexandru Dumnici a subliniat că intervenţia chirurgicală decurge sub anestezie generală şi durează în jur de jumătate de oră, maximum o oră. „Desigur că această intervenţie nu poate fi făcută în orice condiţii, bolnavii trebuie selectaţi, iar intervenţia trebuie făcută doar de către specialişti. Până în prezent, la clinica universităţii am realizat patru astfel de operaţii”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!