De la 1,5 milioane de lei, la 4 milioane de lei. Atât a crescut valoarea totală a exproprierilor pentru centura de est a Aradului, care ar urma să plece din sudul municipiului, prin Fântânele, până la Vladimirescu. Acest lucru vi l-am arătat deja într-un material publicat de ziarul nostru. Dar partea interesantă de abia acum vine. După cum am spus, proiectul de hotărâre prin care se dorea modificarea valorii exproprierilor pentru noua şosea a fost supus votului consilierilor judeţeni în şedinţa de joi, 30 august. În momentul votului, nu s-a discutat foarte mult despre valoarea triplă faţă de prima evaluare, dar la finalul şedinţei a pornit o adevărată dezbatere.
Consilierii din opoziţie au întrebat cum se poate ca nişte parcele de teren care luna trecută costau 1,5 milioane de lei să ajungă acum să coste peste 4 milioane de lei. Atenţie, vorbim despre aceleaşi suprafeţe de teren, nimic în plus, nimic în minus. Secretarul judeţului, Silvana Lupu, a explicat faptul că „raportul de evaluare iniţial a fost întocmit de un expert autorizat, în baza datelor de la OCPI. OCPI ne-a validat acel raport. Numai că, în momentul în care a fost anunţată despre expropriere, una dintre persoanele care au teren pe traseul centurii ne-a sesizat faptul că terenul lui este agricol intravilan, nu agricol extravilan. Evaluatorul a cerut, din nou, informaţii de la OCPI care a confirmat, în final, că aşa este. Drept urmare, valoarea a crescut atât de mult”.
Apoi, Silvana Lupu a mai făcut o remarcă foarte interesantă: „regimul terenului a fost schimbat din extravilan în intravilan în luna iunie 2017”. De ce spuneam asta? Pentru că respectivul proprietar a decis să îşi bage terenul agricol în intravilan după ce se cunoştea faptul că prin zonă ar putea trece centura municipiului Arad.
Persoana: Adrian Luca
Pentru a vedea exact cine a fost persoana „inspirată” care şi-a trecut terenul din extravilan în intravilan, am luat la puricat documentele care au însoţit proiectul de hotărâre votat de aleşii judeţeni. Iar proprietarul cu pricina este Adrian Petru Luca, un om de afaceri care s-a făcut remarcat şi în perioada construcţiei autostrăzii Arad-Timişoara, când a solicitat Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România 21 de milioane de euro. Modul de acţiune? Acelaşi. Luca a avut teren pe traseul autostrăzii, nu a acceptat valoarea despăgubirilor propusă de evaluatori şi s-a judecat cu statul român, solicitând o sumă totală de 21 de milioane de euro. Într-un final, suma primită a scăzut considerabil, terenul lui fiind evaluat la 17,94 de euro pe metru pătrat, faţă de 91,77 de euro pe metru pătrat, cât a cerut omul de afaceri. Acum, a folosit o nouă portiță legislativă: a introdus terenul din extravilan în intravilan, crescându-i astfel valoarea.
Gândită de anul trecut
Mutarea lui Adrian Luca pare a fi calculată de ceva vreme. În vara anului trecut, acesta a depus la Primăria Arad o cerere de aprobare a unui PUZ pentru un spaţiu comercial uriaş. La acea vreme, în documentele depuse la primărie se anunţa faptul că spaţiul comercial respectiv va avea aproape 800.000 de metri pătraţi, de 13 ori mai mare decât renumitul Pandorf din Austria. Iar acel centru comercial urma să fie construit exact la coborârea de pe autostradă pe DN 69, la ieşirea din Arad spre Timişoara. Coincidenţă (sau nu?), viitoarea centură va trece exact prin acel loc. Revenind la anul 2017, în luna iunie, Consiliul Local Municipal a adoptat documentaţia necesară şi, din acel moment, terenul a devenit intravilan, valoarea lui crescând de la 3,72 de lei metrul pătrat la, atenţie!, 69,8 lei metrul pătrat. Nu o spunem noi, o spun rapoartele de evaluare ale Consiliului Judeţean. Trebuie precizat faptul că, deşi a fost trecut în intravilan, terenul a rămas tot unul agricol.
Şi sumele
Adrian Petru Luca are, pe traseul viitoarei centuri, nu mai puţin de opt terenuri care urmează să fie expropriate parţial. Exproprierile care îl vizează pe Adrian Luca însumează o suprafaţă totală de 38.538 de metri pătraţi. Potrivit primului raport de evaluare, care plasa terenul în extravilan, omul de afaceri ar fi trebuit să primească de la Consiliul Judeţean suma de 142.311 lei, adică peste 35.000 de lei pentru fiecare hectar care urma să fie expropriat. Acum, însă, cu terenul plasat în intravilan, suma este cu totul alta. Potrivit noului raport de evaluare, Adrian Luca ar urma să primească nu mai puţin de 2.690.211 lei. Cu 2.547.900 de lei mai mult decât potrivit primului raport. Sau, dacă vreţi, de 19 ori mai mulţi bani decât în cazul primei evaluări. O mică avere care, cu acte în regulă, va intra în conturile afaceristului timişean.
În unanimitate
Puşi în faţa acestei „explozii” a despăgubirilor, consilierii judeţeni de la toate formaţiunile politice au votat în unanimitate hotărârea prin care a fost adoptată noua evaluare a terenurilor. Drept urmare, în perioada imediat următoare, Adrian Luca va fi expropriat, dar pe bani grei.
Citiți principiile noastre de moderare aici!