Îngrijorări privind înmulţirea cazurilor de pestă porcină africană în judeţul Arad. Marţi, un nou focar a fost descoperit, în localitatea Tauţ, într-o gospodărie cu cinci porci. Acesta este al 19-lea focar confirmat începând cu a doua parte a lunii iulie, iar autorităţile spun că ne confruntăm cu al doilea val de pestă africană din acest an. De altfel, primul val s-a încheiat tot în iulie, însă o singură zi judeţul a fost “liber” de pestă porcină africană.
Focare active
Directorul Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Arad, Marcel Roşu, a declarat, pentru Jurnal Arădean şi www.aradon.ro, că în tot judeţul sunt active 19 focare, în localităţile Săvârşin (trei focare), Căpâlnaş (patru), Birchiş (două), Almaş (două), Temeşeşti (un focar), Valea Mare (două), Lipova (un focar), Petriş (un focar) şi Tauţ (trei). În toate aceste localităţi, autorităţile au fost nevoite să ucidă preventiv 350 de porci, iar oamenii vor fi despăgubiţi.
Virusul se răspândeşte
Din păcate, previziunile pentru următoarele luni nu sunt optimiste. Pe măsură ce fermierii şi vor recolta cerealele în această toamnă, DSVSA se aşteaptă la o răspândire accentuată a pestei porcine africane. Mistreţii, principalii purtători şi vectori de răspândire a bolii, se hrănesc în lanurile de porumb sau alte plante, iar fermierii vor hrăni porcii din gospodării cu aceste produse infectate.
Dovadă că mistreţii sunt un pericol este faptul că sunt descoperite tot mai multe cadavre de porci sălbatici ucişi de boală.
“Turmele de mistreţi fac deja pagube în culturile fermierilor, ceea ce înseamnă că în următoarea perioadă, după recoltări, vom înregistra o creştere a numărului de cazuri în gospodării. Oamenii nu respectă termenul de 30 de zile de la recoltare până la hrănirea animalelor cu aceste cereale, iar porcii domestici se îmbolnăvesc”, explică Marcel Roşu.
Campanie de informare
DSVSA organizează caravane de informare în judeţ, pentru a-i avertiza pe oameni cu privire la pericol.
“Suntem în plină campanie de informare şi conştientizare a populaţiei în legatură cu revenirea acestui flagel. Am organizat întâlniri cu crescători de animale, autorităţi responsabile şi fonduri de vânătoare în mai mult localităţi, dar aceste acţiuni continuă, deoarece am constat că infromarea corectă a populaţiei este cea mai eficientă metodă de prevenire”, a spus şeful DSVSA Arad.
Primul val – 23.000 de cadavre
Epidemia de pestă porcină africană a început în judeţul Arad pe 4 august 2020. Primul val din acest an a avut cel mai mult aproximativ 50 de focare active. De departe, cel mai mare a fost la Macea, la o fermă de porci. Aici au fost ucise peste 22.000 de animale, începând cu luna martie. Mai puţin de 10 la sută din cadavre au fost incinerate, din cauza capacităţii reduse de incinerare pe care o are judeţul. Restul, în jur de 20.000, au fost îngropate într-un batal de dejecţii aflat la limita proprietăţii fermei, dar care până la acel moment nu a fost folosit. Acest batal avea autorizaţie de mediu şi de la Apele Române, îndeplinind criteriile de siguranţă, conform DSVSA.
În total, primul val de pestă a ucis peste 23.000 de porci din judeţul Arad.
Boala
Pesta porcină africană nu afectează oamenii, dar este mortală pentru porci. Boala a apărut în Africa de unde s-a răspândit în Europa şi Asia unde a ucis deja sute de milioane de porci şi a modificat industria globală a cărnii de porc şi a nutreţului.
În România, conform ultimei raportări a Autorităţii Naţionale Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, există active 476 de focare de boală, fiind afectate 62.516 de porcine.
Trimite articolul
XPREGĂTIȚI ȚĂRANII PENTRU CRĂCIUN.
Si iar Mafia din politica de cicat romana vor sa scumpeasca carnea si sa duca rahat din alte tari de proasta calitate si la preturi uriase !! In orice tara daca e pesta africana sunt ucisi doar porcii infectati si de vine de la mistreti sunt ucisi mistretii din zona si nu toti porcii de casa !! Doar intro tara condusa de talibani si de mafioti jegosi se poate asa ceva !!