Oraşele din România, cu o populaţie de peste 100 de mii de locuitori, au fost supuse unei analize făcută de săptămânaul de business Capital, întocmindu-se un top al oraşelor în care este de preferat să locuim. În acest context, Aradul a obţinut un punctaj de 13,5 puncte clasându-se pe locul 10, în urma Timişoarei – locul al doilea şi Oradiei – locul opt.
Potrivit analizei, oraşele din Transilvania şi Banat sunt, în mare parte, clasate înaintea oraşelor din Oltenia, Muntenia şi Dobrogea, la capitolul calitatea vieţii. Tot în cadrul acestei analize, dar la sectorul infrastructură şi mobilitate Aradul a reuşit să se claseze pe cea de a cincea poziţie, primul loc fiind ocupat de Bucureşti.
Pentru alcătuirea acestei analize a oraşelor s-au folosit 12 seturi de criterii: piaţa muncii, competitivitate economică, infrastructura de transport, sistemul sanitar, sistemul de învăţământ superior, costul vieţii, posibilităţile de petrecere a timpului liber, dezvoltarea comerţului, starea mediului, clima, siguranţa publică, nivelul taxelor locale.
Analiza, aflată la cea de a doua ediţie, după o primă apariţie în 2006, a mai scos la iveală şi faptul că deşi în oraşele mari există mai multă poluare, stres şi aglomeraţie, aceste localităţi oferă o calitate a locuirii superioară celei din oraşele mai mici. Principalul minus al localităţilor cu mai puţini locuitori este constituit de lipsa oprotunităţilor economice şi în special deficienţa locurilor de muncă, deşi în mod normal în oraşele mai mici viaţa ar trebui să fie mai liniştită şi lipsită de stres.
În frunte
1. Bucureşti 19,1
2. Timişoara 18,6
3. Cluj 18,4
4. Constanţa 18,35
5. Iaşi 15,9
6. Sibiu 15,7
7. Braşov 15,5
8. Oradea 15,2
9. Târgu Mureş 13,6
10. Arad 13,5
A.P.
Citiți principiile noastre de moderare aici!