ARAD. Un studiu de fezabilitate, un plan urbanistic zonal, dar și un regulament local de urbanism pentru Parcul Aurel Vlaicu Arad. 350.000 de lei. Atât a prevăzut în buget Primăria Arad pentru un parc mult așteptat în Vlaicu. Un parc de care nu s-a vorbit foarte mult până acum, decât că se dorește realizarea lui pe bani europeni și că în trecut s-a lucrat la întabularea terenului.
În urmă cu un an, se vorbea despre faptul că acest parc necesită o documentație destul de amplă pe care primăria ar trebui să o facă, pentru că zona e prevăzută de pe vremea comuniștilor ca o zonă industrială și pentru că terenul nu arată deloc bine, fiind degradat.
Singurele informații pe care le-am primit acum de la Primăria Arad ne spun că „Municipalitatea arădeană are în vedere amenajarea unui parc în cartierul I. G. Duca (Vlaicu), zona delimitată de calea ferată Arad-Nădlac și strada Secerei. Demararea obiectivului de investiție este condiționată de întocmirea și aprobarea unui PUZ pentru acest parc. Următorul pas este elaborarea studiului de fezabilitate”.
Nu știm decât că parcul ar urma să aibă undeva la 8.500 mp și că terenul a fost inspectat, analizat și s-a luat legătura cu câţiva peisagişti şi arhitecţi pentru a vedea ce se poate realiza în această zonă şi care sunt atuu-rile sale. E adevărat că, până la un parc pentru cartierul Vlaicu, poate cel mai puțin verde cartier din Arad, drumul e lung, în condiţiile în care în acest an în bugetul Primăriei, în lista Programului de investiții cu finanțare din bugetul local al Municipiului Arad, s-au prevăzut doar 200.000 lei pentru un „Plan Urbanistic Zonal (PUZ) și Regulament Local de Urbanism (RLU) pentru Parc Aurel Vlaicu Arad” și 150.000 de lei pentru „SF Amenajare Parc Aurel Vlaicu”.
Când vor avea cei din Vlaicu alt spaţiu verde decât cimitirul Eternitatea, situat de fapt în imediata vecinătate a cartierului, e greu de estimat. Acum un an, ce-i drept, primarul Călin Bibarț estima că noul parc din Vlaicu, unul excentric blocurilor, ar urma să fie finalizat în 2-3 ani, „dacă oamenii cred că este util. Dacă nu, mai căutăm alte locații”. Utilitatea pare că a fost dovedită, din moment ce primii bani au fost deja alocați acestei intenții.
Tot greu de spus este când vor apărea celelalte parcuri pe care Primăria le-a gândit pe hârtie şi pentru care a alocat şi în acest an sume de bani. Pentru studii, planuri urbanistice şi regulamente.
În intenţie se regăsesc ca amenajări de spaţii verzi şi un parc în Confecții, amenajarea unui parc pe strada Nelu Aristide Dragomir, un parc al biodiversității urbane Miloș Cristea, dar și reabilitarea parcurilor deja existente precum Parcul Zsolt Torok, sau chiar modernizări de parcuri, precum modernizarea Parcului Eminescu. Niciuna dintre sumele dedicate acestor intenții nu depășește 150.000 de lei, semn că banii se vor duce doar pe studii.
Parcurile europene
Pe lista de investiții se regăsesc și două proiecte care probabil vor fi finalizate în acest an și care vizează reconversia unor spaţii abandonate: cel din Micălaca 300 şi cel din zona Mărului. Acestea sunt, însă, proiecte europene, pentru care sumele prevăzute sunt desigur mult mai mari. Dar despre toate acestea, în materiale viitoare.
Trimite articolul
XCe parc?
adica intre FNC, Metalcomp, si firmele alea de pe plopiilor??
+ CF Nadlac??
ireal!
Chiar e necesar un parc in locatia stabilita avand in vedere poluarea din zona industriala – Calea Aurel Vlaicu. Intrebarea este in cat timp?
traiasca studiile si noi pe linga ele,bani risipiti,studii peste studii finalitate ioc,smecheria lu falca merge mai departe,gasca se “adapa”in continuare…
-
Stefan, e norma UE… nu iti convine du-te la bolsevici, acolo te vei trezi ca iti darama casa doar sa isi faca abuziv ce vor ei!
-
si daca norma ue iti spune ca la micul dejun sa te hranesti cu fin,o faci?ue are bani de furat noi nu prea,ce-ti veni cu bolsevicii?de unde pina unde?ce are sula cu prefectura?ori esti din “cireada”si te simti obligat sa pui talpa?
-
Care naiba mai e si cartierul I. G. Duca?