Ceea ce unii nu au făcut în câţiva ani, alţii au reuşit în nici două luni de zile. Ne referim strict la fabrica de seringi „Sanevit” din Arad.
După tot felul de „demersuri” politice tăinuite, până acum, cu grijă după perdea, Guvernul a hotărât, zilele trecute, printr-o ordonanţă de urgenţă, transferarea SC „Sanevit 2003” SA Arad de sub autoritatea şi administrarea Ministerului Sănătăţii în administrarea şi sub autoritatea Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri în vederea administrării, privatizării şi/sau restructurării/reorganizării judiciare.
„Este un pas destul de important pentru noi deoarece ne chinuim de mult timp să obţinem o asemenea trecere. Este important şi pentru Arad deoarece fabrica nu moare, va funcţiona şi va putea crea locuri de muncă. În ordonanţa de urgenţă se specifică clar că «se impune eficientizarea cât mai urgentă a Sanevit».
Din câte ştim noi, există un investitor care şi-a exprimat, încă din 2009, intenţia de a cumpăra fabrica, de a menţine obiectul de activitate, de a-l dezvolta şi de a-l diversifica, ceea ce va conduce la crearea de noi locuri de muncă” – spune, cu aer optimist, Pavel Negru, director al SC „Sanevit 2003” SA Arad.
Deşi ar putea avea 150 de angajaţi care să producă zece milioane de seringi pe lună, în prezent la „Sanevit” lucrează 28 de persoane care realizează dispozitive medicale, în sistem lohn, pentru o firmă din străinătate. Concurenţa neloaială la care a fost supusă, de-a lungul anilor, fabrica arădeană, de mafia din domeniu, a sufocat, dar nu a ucis „Sanevit”-ul.
„Am încercat, până acum, să păstrăm la limita de plutire funcţionarea fabricii. Suntem în administrare specială, măsură ce a fost instituită în urmă cu trei ani de Ministerul Sănătăţii în vederea privatizării societăţii. Anul trecut s-a înfiinţat chiar şi o comisie specială în cadrul aceluiaşi minister, tot pentru privatizarea fabricii. Dar nu s-a întâmplat nimic” – spune directorul Pavel Negru.
Fundamentare
Actuala Ordonanţă de Urgenţă (30/2012) este argumentată prin „agravarea efectelor crizei financiare a SC «Sanevit 2003» SA”.
Conform documentului, „luând în considerare necesitatea aplicării unui program investiţional la nivelul societăţii şi obiectivele privind crearea de noi locuri de muncă, ca parte a strategiei de continuare a creşterii economice a României, în perspectiva următorilor ani, se impune eficientizarea cât mai urgentă a SC «Sanevit 2003» SA. De asemenea, în acord cu soluţiile recomandate de Fondul Monetar Internaţional de a se efectua demersuri privind privatizarea sau vânzarea unor pachete de acţiuni la unele companii de stat, trebuie considerat faptul că transferarea acţiunilor deţinute de Ministerul Sănătăţii şi Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului către Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri prin promovarea unei ordonanţe de urgenţă ar permite atingerea celui mai bun rezultat posibil în valorificarea drepturilor conferite de acţiunile deţinute de stat şi recuperarea întârzierilor apărute în refacerea şi promovarea economiei moderne.”
Până la sfârşitul acestei luni ar trebui să se finalizeze transferul acţiunilor societăţii, pe bază de protocol de predare-preluare.
„Sperăm ca trecerea la Ministerul Economiei să fie un lucru bun” Pavel Negru
diana.dutu@informmedia.ro
Buget redus si… mister, la Sanevit
Sanevit incearca sa se salveze
Citiți principiile noastre de moderare aici!