Cancerul loveşte năpraznic în judeţul Arad, statisticile plasându-ne pe locul doi în ţară în ceea ce priveşte incidenţa necruţătoarei boli, după municipiul Bucureşti. În aceste condiţii, autorităţile locale erau obligate să se zbată pentru realizarea unei secţii de Oncologie în judeţul nostru, ţinând cont de faptul că actuala secţie funcţionează într-un spaţiu total nepotrivit, o clădire foarte veche aflată pe strada Crişan din municipiu. Un prim tren în acest sens a fost pierdut de Consiliul Judeţean Arad în momentul în care conducerea instituţiei a ales să modernizeze drumurile judeţene pe bani europeni, în detrimentul realizării unui centru oncologic. Dar, între timp, CJA a depus un proiect în cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Locală, proiect în cadrul căruia cere bani pentru transformarea clădirii de pe strada Vicenţiu Babeş, în care a funcţionat Serviciul Paşapoarte, în secţie de Oncologie. Guvernul, prin Ministerul Dezvoltării Regionale, a răspuns afirmativ la acest proiect şi a aprobat finanţarea lui. Acum, însă, a fost făcut un pas uriaş înainte: consilierii judeţeni au aprobat documentaţia de avizare a lucrărilor de intervenţie şi indicatorii tehnico-economici pentru această investiţie.
Şi cifrele
Potrivit documentelor adoptate în şedinţa Consiliului Judeţean, care a avut loc miercuri, 20 decembrie, valoarea estimată a lucrărilor este de aproape 13 milioane de lei, marea majoritate a fondurilor venind de la Guvern. CJA va trebui să asigure o cofinanţare de aproximativ 500.000 de lei. Dacă vorbim de durata de realizare a lucrărilor necesare, acesta este estimată a fi destul de lungă, respectiv între doi şi trei ani. Motivul este explicat chiar de către cei care au întocmit documentaţia: „Având în vedere complexitatea investiţiei propuse, raportată la suprafaţa desfăşurată a clădirii, dar şi localizarea amplasamentului, se preconizează următoarele durate de implementare: varianta minimală – 24 luni, varianta maximală – 36 luni”. Dar, chiar dacă va trebui să mai aşteptăm trei ani de zile, la finalul lucrării vom avea o secţie nouă, modernă, cu 50 de paturi pentru pacienţii internaţi.
Prin 2021
Odată adoptată documentaţia, mingea a fost trimisă acum în terenul Ministerului Dezvoltării. Odată ce reprezentanţii ministerului vor semna contractul de finanţare, CJA va putea lansa licitaţia pentru proiectare şi execuţie. Ţinând cont de termenele care trebuie respectate în aceste proceduri, cel mai probabil lucrarea va începe, în cel mai bun caz, spre finalul anului viitor. Iar dacă mai adăugăm trei ani, perioadă de execuţie, Oncologia ar putea fi gata cândva în anul 2021.
Citiți principiile noastre de moderare aici!