În Parlamentul European cu o gazdă cu care nu te faci nici pe departe de ruşine. Este vorba de europarlamentarul Iosif Matula, cel care a fost gazda unei delegaţii de arădeni care a venit să viziteze unul dintre forurile de decizie europene şi să afle mai multe despre cum stau treburile prin Uniune, cine leagă şi cine dezleagă în UE. Şi au avut de unde afla informaţii şi noutăţi căci Iosif Matula este unul dintre parlamentarii care se pot lăuda cu o prezenţă 100% în parlament şi cu intervenţii pe problemele de interes pentru România şi Europa.
Vizita delegaţiei arădene a avut loc la începutul acestei săptămâni, la sediul Parlamentului European de la Bruxelles, ocazie cu care turul istoric al instituţiei a fost făcut verbal de Mariana Cosac, conferenţiar la Parlamentul European, responsabil cu sectorul românesc şi coordonatoarea unei echipe de 12 persoane care se ocupă de primirea vizitatorilor.
Mariana Cosac şi Iosif Matula le-au prezentat vizitatorilor arădeni instituţiile Uniunii Europene şi le-au explicat care este rolul fiecăreia dintre ele. Le-au vorbit şi despre derularea procesul legislativ în cadrul Parlamentului European, despre „negociere şi compromis”, cuvintele de bază în cadrul acestei instituţii, despre absenţa Puterii şi Opoziţiei în sensul cunoscut de români, despre grupurile parlamentare şi cum sunt ele aşezate în sala de dezbateri, despre minisesiunile plenare de la Bruxelles, despre voturile de la Strasbourg, despre locul 7 pe care îl ocupă România cu cei 33 de europarlamentari etc.
Relaţiile dintre instituţiile europene au fost, de asemenea, detaliate în faţa asistenţei de Mariana Cosac şi Iosif Matula.
Agricultura, 40% din bugetul UE
Nici comisarul pe agricultură, Dacian Cioloş, nu a fost uitat din expunere, curiozitatea vis-a-vis de reprezentanţii României în Europa fiind foarte mare. Cea mai des pusă întrebare în vizitele românilor în Parlamentul European a fost, potrivit Marianei Cosac, de ce comisarul nostru este ultimul pe lista comisarilor europeni?. „Pentru că este cel mai tânăr”, e răspunsul clar pentru acest clasament, multe dintre modurile de organizare în forurile europene ţinând cont fie pe vârstă, fie de ordinea alfabetică.
„40% din bugetul UE merge pe agricultură. Ca să vă sunt cât de important este fotoliul pe care îl ocupă comisarul nostru vă indic doar faptul că Dacian Cioloş îşi pune semnătura pe aproape jumătate din bugetul Uniunii Europene”, a completat pe acest subiect Iosif Matula.
Gazdele degelaţiei au preferat să nu facă comentarii sau precizări cu privire la europarlamentarii români care ridică unele semne de întrebare – aşa cum este cazul lui Adrian Năstase, Gigi Becali sau Vadim Tudor.
Sala de plen
După această expunere vastă făcută de cei doi profesionişti într-ale Parlamentului European, a urmat o vizită prin impresionantul sediu al Parlamentului European, cu o lungă oprire în sala de plen, dublată de explicaţii legate de modul în care se derulează şedinţele, precum şi dispunerea pe grupuri parlamentare a membrilor Parlamentului European etc.
Opriri cu greutate
De remarcat că delegaţia arădeană a participat, la sfârşitul săptămânii trecute, lângă Bruxelles, la înfrăţirea dintre Municipiul Arad şi localitatea Heist-op-den-Berg, precum şi la concertul extraordinar susţinut duminică seara în capitala europeană, la Conservatorul Regal, de Orchestra Filarmonicii de Stat Arad, mult lăudată pentru prestaţie. În fapt, belgienii erau convinşi că nu poate fi vorba de o filarmonică de oraş, ci de Filarmonica din Bucureşti. O oprire la Ambasada României în Belgia, dublată de o expunere a realizărilor obţinute în urma relaţiilor româno-belgiene, făcută de ambasadorul României, preşedintele CJ Arad, primarul Aradului şi europarlamentarul Iosif Matula au condimentat vizita belgiană a delegaţiei arădene. Întreaga vizită a fost susţinută de europarlamentarul arădean.
Citiți principiile noastre de moderare aici!