Legislaţia slabă şi lipsa acută a fondurilor necesare funcţionării optime a spitalelor naşte „adevăraţi monştri”. Unităţile medicale cu paturi fac internări pe bandă rulantă doar pentru a primi fonduri din partea Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS). Specialiştii din domeniu spun că legislaţia proastă este de vină pentru numărul uriaş de internări înregistrat în 2010: 25 de internări la fiecare 100 de locuitori.
Legea funcţionării spitalelor precizează faptul că banii de la CNAS sunt viraţi către unităţile medicale în funcţie de numărul cazurilor externate. Acest lucru încurajează spitalele să facă internări chiar şi pentru un set de analize, ţinând cont că pe baza externării vor fi primite fonduri.
Managerii spitalelor arădene se feresc să recunoască acest lucru şi spun că situaţia nu este aşa simplă, iar fondurile nu vin aşa uşor.
Lipsa fondurilor din spitale ne transformă, cel puţin pe hârtie, într-un popor de bolnavi: 25 de internări la o sută de locuitori.
Teodora Olariu, directorul Spitalului Municipal Arad, spune, de pildă, că, într-adevăr, fondurile vin în funcţie de numărul de externări, dar cazurile plătite trebuie să fie confirmate de către CNAS. „În momentul în care se face o internare, se pune un diagnostic. Medicii specialişti investighează cazul cu pricina pentru a confirma sau infirma acest diagnostic. Toate datele sunt trimise la Institutul de Statistică Medicală din Bucureşti. Dacă diagnosticul pacientului nu este confirmat, se consideră că internarea nu a avut rost şi nu se alocă fondurile pentru cazul cu pricina. În schimb, dacă medicii, în urma analizelor şi investigaţiilor, confirmă diagnosticul, în urma externării pacientului sunt primite fondurile”, spune Olariu.
Managerul susţine că în spitalul pe care îl conduce nu se practică internările doar pentru fondurile Casei.
Privind prin prisma legislaţiei, nu este, însă, de mirare că reprezentanţii spitalelor vor cât mai multe paturi pentru a putea face cât mai multe internări.
În judeţ există deja două unităţi medicale care au solicitat creşterea numărului de paturi. Este vorba despre Spitalul Orăşenesc din Ineu şi Spitalul Orăşenesc din Sebiş. Căci, oricum o iei, cu cât mai multe paturi, cu atât mai multe internări, cu atât mai mulţi bani veniţi de la CNAS.
JA-A.G.
Citiți principiile noastre de moderare aici!