Şedinţa de judecată de ieri în dosarul în care primarul Gheorghe Falcă este inculpat de fapte de corupţie s-a ţinut cu uşile închise. Cererea a fost formulată iniţial de avocatul edilului, Fanu Moca, dar preluată şi dezvoltată cu mult aplomb de avocatul bucureştean al patronilor firmei Elecon, Francisc Demeter şi Radu Vasil, nimeni altul decât arhicunoscutul Cătălin Dancu. Acesta a fost cel care a insistat pe declaraţiile pe care soţia primarului Ela Falcă şi posibil şi socrul acestuia, Gheorghe Seculici, le vor face, declaraţii care vor avea caracter personal, chiar intim, şi care ar putea fi speculate în diverse forme de către reprezentanţii mass-media.
Dancu a vorbit de securitatea acestui dosar “la care au acces tot felul de neaveniţi”, a cerut chiar ca dosarul să nu mai fie obiect de studiu pentru cei care nu au legătură directă cu cauza (fapt refuzat de judecător) şi a insistat pe faptul că ştie că la această înfăţişare, pentru a lămuri pe deplin situaţia, se vor face declaraţii cu caracter strict personal. În timp ce procurorul a cerut ca şedinţa să fie publică, aşa cum se obişnuieşte în astfel de cazuri iar judecătorul a cerut lămuriri legate de interesele cui ar putea fi atinse de o şedinţă publică, Dancu a precizat faptul că e o chestiune de decenţă pentru cei din dosar, care vor face declaraţii care nu sunt de interes public.
În cele din urmă, după ce a studiat încă o dată articolul 290 din Codul de Procedură Penală, invocat de avocaţi, judecătorul a declarat şedinţa secretă.
Şapte martori
La şedinţa de judecată de ieri s-au prezentat şapte din cei 11 martori citaţi, printre care consilierii locali Rodica Borza, Florin Manta, Alexandra Braica, Valetin Paul Neamţ. Rodica Borza a părăsit însă şedinţa înainte de start (amânat cu mai bine de o oră), declarându-ne că nu îşi permite să piardă ore întregi la Tribunal şi că va reveni când vor fi citaţi ceilalţi martori.
Articolul 290
Art. 290 din Codul de Procedură Penală vorbeşte de faptul că “dacă judecarea în şedinţă publică ar putea aduce atingere unor interese de stat, moralei, demnităţii sau vieţii intime a unei persoane, instanţa, la cererea procurorului, a părţilor ori din oficiu, poate declara şedinţa secretă pentru tot cursul sau pentru o anumită parte a judecării cauzei”.
A.B.D.
Citiți principiile noastre de moderare aici!