ARAD. Al treilea mare prădător al Europei, după urs și lup, a fost fotografiat, miercuri seară, în apropierea Cetăţii Şiria. Vorbim despre un râs, o felină ce trăieşte în pădurile de pe teritoriul României, figurând pe lista animalelor strict protejate. Dar, iată relatarea primită de la Cristi Moldovan: „Vreau să vă relatez ceva ce am văzut în această seară (n.a.: miercuri) înainte de apusul soarelui la Cetatea Şiria. Eram împreună cu soția și fetița la plimbare și la o sesiune foto, iar la plecarea de la Cetate, înainte să intrăm în pădure, am fost anunţați de către alt turist că la intrarea în pădure pe partea dreaptă este un râs. Era la vreo 3 metri de drum, dar am scăpat cu bine, doar ne-a urmărit cu privirea o perioadă. Când am ajuns acasă și ne-am uitat la poze, am observat „felina” la o oarecare distanță de noi”.
Contactat de noi, primarul localităţii Şiria, Valentin Bot. ne-a confirmat şi el primirea fotografiilor cu râsul, dar nu a putut să ne precizeze dacă astfel de animale au mai fost văzute în zona Şiriei. „Am primit şi eu fotografii cu râsul. Din discuţiile purtate cu oameni mai în vârstă din comună, mi s-a spus că astfel de feline au existat tot timpul în arealul nostru, mai ales în zona Cetăţii Şiria. Doar că oamenii nu aveau tehnologia necesară de a-i fotografia. Fac parte din fauna Munţilor Zărandului, dar niciodată nu s-a întâmplat să atace oameni” – ne-a declarat Vali Bot.
Despre râşi!
Râșii sau lincșii (Lynx) sunt un grup al celor patru specii de feline sălbatice de mărime medie. Cei mai mari sunt lincșii carpatini, având 80–150 cm lungime și o greutate de 18–30 kg. Sunt animale carnivore, prădătoare și teritoriale, iar arealul lor ocupă de la 100 la aproxmativ 2.000 km², însă speciile europene au teritoriul limitat din cauza activității umane. Pot fi întâlniţi mai ales în păduri din regiuni muntoase, dificil accesibile, bogate în vânatul potențial. Râșii sunt capabili să se cațăre, dar de obicei vânează la nivelul pământului, fiind extrem de activi noaptea. Râșii se mișcă repede și fără zgomot, ceea ce le permite să atace prada pe neașteptate. Pot sări la o distanță de 4-6 metri în orice direcție.
Râsul este monument al naturii și este protejat de lege și ocrotit în rezervații și în aerealele pe care le ocupă. În România trăiesc aproximativ 1500 exemplare, cel mai des fiind întâlnit la altitudini între 800 și 1500 de metri. Sunt animale solitare, iar împerecherea nu are loc la fiecare an ceea ce a dus și la scăderea numărului de exemplare. Femelele nasc 2-4 pui, orbi pentru două săptămâni, care rămân multă vreme în grija mamei. Șase luni sau mai mult sunt alăptați, și rămân lângă mamă pănă la maturitate, adică la doi ani.
Trimite articolul
XUn articol interesant despre natura. Inclusiv partea a doua cu explicatii privind rasul. Frumos
“…. înainte să intrăm în pădure, am fost anunţați de către alt turist că la intrarea în pădure pe partea dreaptă este un râs.” si ce au zis? hai si noi cu copilul mic. Efectiv sunteti la fel de prosti ca si in cazul Harambe. Sper sa se autosesizeze protectia copilului ca voi creier nu aveti.
-
Pai pe unde ai fi vrut sa trecem, dacă noi eram la cetate și am vrut sa ne îndreptam spre parcare la mașina?
-
Nici nu trebuia sa mai mentionezi ca esti uberist ! se vede cale de o posta ca esti idiot !!! … de cand porti tu pwla , ai auzit macar o singura data ca un linx sa fii atacat oamenii ??? …iar in cazul de fatza ma indoiesc sa fii fost un ras , din cate se stie , rasii sunt animale foarte discrete , chiar si cei mai pregatiti vanatori rar au ocazia sa observe un ras …
-
Dacă a atacat sau nu pana acuma oameni este irelevant . Este un animal
Sălbatic, carnivor , care vânează . Nu știu dacă trebuie sa mergi langa el sa faci Draga Draga sa vezi dacă te mânca … trebuie sa eviti animalele sălbatice . Punct-
Dacă a atacat sau nu pana acuma oameni este irelevant …. Serios ??? stii cate animale carnivore exista dar care fug mancand pamantul cand vad un om ? … cred ca cei care se tem atat de mult de animalele salbatice , si mai ales cele din judetul Arad , nu au ce sa caute in padure , cel mult prin parcurile din oras
-
-
Intrebarea este daca nu cumva acel ras a fost turbat! Forma a doua,paralitica(maxilar inferior)!
Poza cu Rasul de la Coteoceni la Stirile B1 TV
Cel mai mare râs din Siria este Bot, și papagal.Carator de servieta a fostului primar , falkonistoid convins a văzut că din politica se poate trăi bine și și-a înșurubat toate rudele la sifonul banului public.la fel și imbuibatul de fiul lui, analfabet notoriu
Doamne cati idioti isi dau cu parerea ce si cum de ramai interzis.
Iartai doamne pe uni ca is cu hardurile zgariate rau.
Un surâs vs. râs! Căci, n-ai cum să nu zâmbești la un astfel de “articoloi”, demn de prima pagină al oricărui ziar care se mai respectă!
Eu zic sa nu va hazardați si sa ascultați sfaturi aiuristice. Un animal salbatic poate fi imprevizibil. Nu inteleg familia care si-a expus copilul in carucior… eu as fi strans copilul in brațe si as fi chemat 112. Dar, poate că nu si-au dat seama ce fac…
Acest Râs l-am surprins și eu Marți seara, dar este bland , însa nu am incercat sa ne apropiem de el! Ar trebuii lăsați in pace , deoarece ei vin pentru mancarea din cosurile de gunoi de la cetate!