Arad. Cum arată noua Piață Mare, cea de pe Rusu Șirianu, acolo unde din 1 noiembrie au fost mutați toți comercianții din Piața Catedralei? Arată ca „o condamnare la moarte”, ne spun comercianții care au acceptat să se mute aici, o condamnare care – cred mulți dintre cei cărora li s-a făcut loc la etajul noii clădiri – va fi pusă în aplicare în maximum două, trei luni.
7 lei. De atât a vândut luni unul dintre producătorii locali aflați acolo, la etajul în care cele mai multe mese sunt goale, în aşteptarea vânzătorilor şi a clienţilor de negăsit.
7 lei – încasările, în condiţiile în care pe zi trebuie să plătească celor de la TOP 15 lei, la care se adaugă, pe lună, încă cel puţin 150 de lei, abonamentul pe masa cu pricina.
E cald, totuși, aici, și condițiile sunt mai bune decât în fosta piață, care era mizeră, ne spun cei de sus, de la etaj, dar ce să faci cu chiuveta de lângă tine și cu faptul că nu mai stai cu cojocul pe tine toată ziua, când n-ai cui să vinzi marfa pentru care ai venit în piață?
„Nu o să reziste nici două luni”, ne spune un alt producător local care nu a vândut încă nimic niciunui client. „O să vă mutați în altă piață?”, i-am întrebat cu voce scăzută pe cei care doreau să ne spună și nouă durerea lor. „O să mă mut direct la psihiatrie, dacă mai stau mult aici și mă uit pe pereți goi”, ne-a răspuns un alt vânzător.
Mulţumiţii
Un singur vânzător mulțumit am întâlnit la parter. Acesta ne-a spus că altele sunt condițiile aici, că nu se compară cu piața cea veche și că, în timp, clienții care frecventau piața veche se vor obișnui să vină aici, mai ales că există promisiuni că vor fi montate indicatoare pentru ca piaţa să fie mai ușor de găsit. Pentru că acum, indiferent cât de cald și de bine e în noua hală, clienții fostei piețe nu mai trec pragul acesteia.
Absența clienţilor a făcut ca noua piaţă să fie văzută cu ochi răi de puţinii vânzători care şi-au mutat destinul aici.
Optimismul s-a stins printre ei, dacă a existat vreunul, şi spun că acum nu au speranţe că lucrurile se vor redresa pe parcurs. „Ca să ajungi la noi, la producătorii locali, trebuie să urci scările, iar vârstnicii nu mai urcă pentru că le e greu. Alţii nici măcar nu ştiu că e ceva şi la etaj. Sâmbătă a fost lume, dar în rest e dezastru. Nu putem trăi din încasările unei singure zile”, ni se destăinuie un comerciant.
„Asta nu e piață! Uitați-vă și dumneavoastră, ăsta e un market prost gândit. Când vii la piață, vrei să vezi abundență de produse. Aici nici măcar nu-i vezi pe comercianți. Nu vezi nimic decât niște stâpli de beton, o serie de stâlpi de beton. Cât credeți că o să supraviețuim, când cu sau fără cumpărători, avem de plătit 280 de lei pe lună!”, se plânge și un comerciant de la parter.
Nu vor protesta, însă, pentru că oricum vocea lor nu contează și pentru că, dincolo de supărări, mai speră că nu aici le vor muri afacerile, că ceva miracol se va întâmpla și că lumea va lua în cele din urmă drumul încă necunoscut spre noua piață.
O mână de cumpărători puteau fi văzuţi, totuşi, chiar şi luni la amiază. Dar, din păcate, nu au cumpărat nimic. Au fost mai degrabă privitori, curioşi să vadă unde s-a mutat piaţa. „Nu cumpăr nimic – a răspuns vânzătoarei de la carmangerie o doamnă în vârstă. Am venit doar să vadă unde v-aţi mutat.” Și cam toţi care au trecut pragul pieţei au venit să socializeze. Un singur client dintre cei cu care am discutat a lăudat piața, pentru condiții, pentru curățenie. În rest, nu mai e nimic de lăudat aici. A murit până şi plăcerea de a veni la piață, ne-au spus arădenii. A murit odată cu demolarea Pieței Catedralei.
„Şi acesta e rolul pieţei – ne spune un alt vânzător de la parter, unde sunt totuși mai mulți comercianți – să socializezi, să intri în vorbă cu oamenii, dar aici e ca în ghetou, cu cine să intri în vorbă? Cu pereţii şi stâlpii? La Catedrală mai ieşeau oamenii din biserică, de pe la case, mai se plimbau prin zonă şi făceau un popas aici, poate mai cumpărau una-alta dacă le pica cu tronc ceva. Aici nu vine nimeni. Nici nu ştiu unde să vină!” „Nu aşa se face o mutare, chiar dacă trebuie să o faci. Se anunţă cu luni de zile înainte, să ştie oamenii unde să vină. Aici suntem ascunşi şi ascunşi vom muri”, ne spune o tânără vânzătoare.
Mai nimeni nu vrea însă să apară „la ziar”, pentru că, chiar și așa, chiar și când nu mai au mari speranțe, nu vor să se pună rău cu administrația. Le e frică. Încă nu pot să înțeleagă că administrația e cea care nu ar trebui să se pună rău cu ei, că pentru ei nu pentru altcineva a fost făcută această piață și că vocea lor și a cumpărătorilor trebuie auzită, ascultată. Nu aşa au fost învăţaţi. Ci să accepte cu capul plecat orice. Le e greu să înţeleagă că banii lor au fost cheltuiți pe zidurile astea albe și pe stâlpii groși de beton care ascund niște mese colorate, chiuvetele, niște coșuri de gunoi din plastic, niște folii de plastic peste mese, ca să nu se strice („Cred că trebuie să le plătim și pe acestea, 10 lei! Mai vine și curentul și căldura, și atunci să vezi!”), şi geamurile, singurele care arată spre ceva frumos – Turnul de Apă.
Pe ce s-au dus aproape 5 milioane de lei?
Pe ce s-a dus un milion de euro? Cum o clădire, care nu aduce defel cu vreo piaţă din străinătate, ci mai degrabă cu o puşcărie vopsită în alb şi cosmetizată parcă în viteză pentru ceva vizită a urmaşului lui Ceauşescu, a putut să înghită 1 MILION DE EURO, ne e greu să ne imaginăm. Vom cere însă costurile detaliate ale acestei lucrări pentru a afla şi noi, şi dumneavoastră cum o clădire care a existat a reuşit să înghită pentru o zugăveală, pentru utilităţi şi mese de plastic atât amar din banii arădenilor.
Cine a reuşit să proiecteze un astfel de eşec? Cine a avut această viziune? Cum a fost posibil să facem o lucrare care n-ar fi fost acceptată în Germania, Austria sau chiar Ungaria nici în anii 1920? Cum e posibil ca într-o structură închisă (căci în structuri închise sunt şi multe pieţe din occident, dar asta e singura asemănare) să nu existe nicio cafenea la etaj, nicio toaletă, ci acolo să fie mutaţi taman producătorii locali? Acesta sunt întrebări la care vom căuta răspunsuri.
Pozele prezentate în anul 2020 de către Primăria Arad, la momentul la care lucrarea era gata, sunt atât de filtrate (cosmetizate) încât la fața locului nu recunoști mai nimic din pozele de atunci, cu excepția meselor colorate din plastic, și atunci și acum tot goale. Semn că de realitate îi e rușine probabil până și Primăriei Arad. Ce-i drept, până și pozele de atunci erau suficiente pentru a anticipa dezastrul creației.
Datele Primăriei
Potrivit Primăriei, noua piaţă agroalimentară de pe strada Ioan Rusu Şirianu are două paliere – parter și etaj –, cu câte 85 de mese fiecare, două spații pentru carmangerie, două pentru lactate și brânzeturi, dar şi spații pentru legume-fructe. Amenajarea celor două corpuri de clădire a costat Primăria 4,9 milioane de lei, lucrările fiind realizate în șapte luni. Potrivit vânzătorilor și cumpărătorilor Pieței Mari, „noua piața nu mai e mare, cea Mică e acum Piața Mare; e singura piață din Arad. Pe restul le-au distrus”.
Piețele pe care le-au distrus
Și au dreptate: toate piețele închise realizate de Primăria Arad în ultimii 15 ani sunt un eșec în ochii celor pe care îi deservesc, cumpărătorii şi vânzătorii pe care îi poţi număra pe degete. Vezi exemplul Pieţei Micălaca, al Pieţei Vlaicu iar, acum, al tristei Pieţe Mari. Nu e vorba în niciuna dintre pieţele nou ridicate nici despre tradiţie, nici despre modernitate. Nici despre exemple de succes împrumutate din alte oraşe, nici despre ineditul succes al unei gândiri locale. E doar un coşmar pe care vrei să-l ştergi cât mai repede din memorie. A ta şi cea colectivă.
E cald înăuntru, dar în Arad, uneori, autorităţile încălzesc doar dezastrele.
Trimite articolul
XChiar nu inteleg aradenii ca din 2004 atat poate primaria arad condusa pe falca / pd / pnl / bibi… aceeasi gasca fara viziune si cu o tona de nesimtire.
cred ca trebuie acordat un premiu pt. realizarea unicat: PIATA de produse agricole LA ETAJ!!!!! Cred ca suntem unici in lume cu o astfel de bazaconie!!!!!!!!!
Mulțumim mafiei falconiste!!! Toate piețele distruse,o sumedenie de Lidl și Kaufland!!
Ba, da‘ ce ziduri si stâlpi au aia acolo de nu mai vezi marfa de ei… o fi ceva adapost pt bombardamente?
Exista încă hala veche din piata Catedralei. Ar fi o soluție normala. Altfel, faliment 100%
se va muta oare si biserica? numa-ntreb
PS
cand te uiti la fețele vanzatorilor din noua asa zis piață de apucă mila!
-
Bravo!neamurile tale de dincolo de carpatz!
Imi pare rău de bieții oameni care au investit in munca lor si fizic și financiar dar nimeni nu va merge până acolo cu toate că nu e mai mult de 200-250 m distanță de vechea piață,mulții sun vârstnici pentru care contează foarte mult fiecare pas,marfa este de calitate si ieftină dar cei ce au masini nu sunt interesați să se inghesuie pe lângă SRI De altfel este și interzisă intrarea pe la ambele capete ale străzii mi se pare dar le-au inchis ca SRI-sti să aibe loc să nu fie deranjați.Așa că nu văd viitorul acestei mascarade de piaț si imi voi face cumpărăturile mai departe la supermaket,si ca mine sunt mulți,regret dar nu-i văd nici un viitor…
-
Au investit in tirurile de Turcia si Grecia. Fara facturi.
-
Bravo!
-
În piața mare majoritatea erau speculanți, bișnițari. De fapt ăia au plecat și nu se regăsesc în noua locație.
Piața mică era pe jumătate goală, jumătate din mese nu erau ocupate, poate acum va fi plin acolo.
Era nevoie de un spațiu pietonal generos în Arad, orașul Arad nu a fost gândit decât cu bulevarde.
Sper că va fi amenajat frumos acolo și se vor putea face evenimente culturale, poate cinema în aer liber care era vara în parcul Eminescu.
Am văzut piața Unirii din tm și arată foarte bine. Noi ne tot plângem de o piață frecventată de bișnițari. Există piața Mică (care era pe jumătate neocupată), va fi piațăa Obor,există piața la Miorița. Iar pt cei puțini care frecventează piața mare există noua locație, totul tine de obișnuință.
Tineretul nu are dreptul la un oraș frumos? Modernizat?
Ne tot uităm cu invidie la tm și Oradea și când e vorba să facem și noi ceva ne plângem că e relocată o piață.
-
Ce spatiu pietonal visezi? Astăzi, zona Mețianu-piața mare, e mai mult pustie și in zile in care până la mijlocul anilor 2000 , era foarte aglomerata, sâmbăta și duminica pana inspre amiaza.
Mă repet, acum zona e pustie si sâmbăta si duminica, si voi visați la turiști… -
Speculant și bișnițar este și Lidl și Kaufland
-
Serios? La Lidl si Kaufland iei ce vrei, nu ce iti da sulea fruierici, iar cand ii scoti gunoaiele din plasa, le pui pe taraba si recantaresti, te ia la injuraturi! Orasul din taxele platite de Kaufland si Lidl se intretine! Ce taxe platesc speculantii aia? Ce bon fiscal elibereaza?
-
-
Aradean, minte mica,
Este piata in Pecica!
Sa mulțumim din inimă acestui oartid de impostori nymit pnl.
Impostori pt. ca și-au insusit denumirea unui partid istoric care a fist într-adevăr LIBERAL, actualii lăbărali n-au nimic in xomun cu doxtrina Liberală, ci sunt doar niste neocomuniștii ca orientare politică, de aici și alianța cu psd. Politicile impotriva mediului privat ale ,,liberalilor” se pot vedea si la nivel central prin taxele, impozitele si legile restrictive siustinute de ,,pnl” alaturi de ciuma roșie.
Actualul pnl urăște mefiyl privat la fel de mult ca psd.
Liderii dramatismului! Si pietarii ar trebui sa invete sa se promoveze nu doar sa comenteze.
-
zau? cum adica sa dea ei anunturi/reclame/ pe la TV sau cum? mai lasa-ne!
-
Care pietari? Bisnitari, poate!
Dar cum se face ca acest superb edificiu, aceasta capodopera de arhitectura urbana, demna de iepoca de aur, sa nu fi fost inaugarata, sa nu i se fi taiat paglica de catre primar, prefect, de alesii locali?
-
da, chiar asa ai dreptate
– la inaugurare nu s-a taiat de catre edili vesnica ”pamblica” ca sa se dea la fiecare participant cate 1 buc de ”pamblica”.
– de ce nu a fost prezent un sobor de popi ?
O mutare paguboasa si inutila. dupa ce s-au cheltuit fonduri insemnate pentru hala si dotari, dar pentru orgoliul unor imbuibati o mutam sa fie cat mai inaccesibila si mai dosita, acolo unde nu ai nici loc de parcare, dar s-au mai cheltuit o gramada de bani. Zona pietei o sa arate deplorabil in cateva luni
Persoanele cu ahndicap sunt rugate sa depuna sesizare ca nu au posibilitatea de a face cumparaturi in acest loc!
-
Poate aia cu handicap mintal, ca ala cu locomotor cumpara de unde este respectat si isi alege marfa!
Dacă vreți să vedeți investiții in folosul cetățeanului mergeți la Oradea sau Timișoara !
I-aş pune pentru doar o zi pe fruntaşii penelişti începând cu Falcă şi terminând cu Bibi să vândă în superba lor piaţă iar la sfârşitul zilei să ne spună ce sumă au realizat din vânzarea produselor. Apoi cu banii respectivi să îşi propună să trăiască câteva zile. Ce ziceţi nestimaţi politicieni de doi bani, vă prindeţi în joc ?
Cand esti invatat sa dormi in cocina si sa mamanci din gunoaie…
-
„Ca să ajungi la noi, la producătorii locali, trebuie să urci scările, iar vârstnicii nu mai urcă pentru că le e greu. Alţii nici măcar nu ştiu că e ceva şi la etaj. Sâmbătă a fost lume, dar în rest e dezastru. Nu putem trăi din încasările unei singure zile”, ni se destăinuie un comerciant.oare cit le va trebui pina isi vor reloca afacerea prin timisoara, oradea, deva?toti producatorii cu stare din judetul arad au plecat cind falca a inceput razboiul impotriva lor,pentru ca aceste este adevarul,in pietele din arad se vind preponderent legume si fructe de contrabanda,o intrebare pentru istetii aradului pe cind piata mihai viteazul?
Sa stiti ca la Bruscles viata e scumpa,greu se poate intretine omul,daca nu face vreo combinatie sau tilharii din liota politica nu misca ceva substantial…Si sa nu auitam ne pregatim de alegeri,ca eisunt in campanie continua !
Bibicilor , o SCARĂ RULANTĂ nu va trecut prin minte ? ( Sau un glonte cu materie cenușie )
Mafia PNL-PSD-UDMR distruge si fura tot ce se poate in Arad sub comanda Mafiotului Euro Parlamentar din conducerea PNL !!
din ce știu eu și am văzut în fotografii, să nu fim naiv-stupizi – de mult timp, nu mai există direct-producători în piețe, ci doar intermediari. nicio problemă, acestea sunt timpurile comerțului, doar să nu fie intermediari exclusiv ai unor firme turcești etc. e o soluție în regulă a autorităților (felicitări!), iar cei ce vor să socializeze o vor putea face pe locul rușinoasei fostei pieți
Ce sa va intampla cu stalpul din fonta din mijloc?
Ar trebui sa fie monument istoric, este unul din cele 3 din acest model, inca de pe vremea cand se facea iluminatul cu gaz…
Domnii ”primari”???
deci cine a proectat si cine a Abrobat constructia fara wc???si nici prin cap nu le o trecut ca ar fi fost nevoie de o cafenea sau chiar cofatarie????traditia langosului a disparut????