ARAD. De multe ori trecem pe lângă edificii importante din municipiu și poate nu le cunoaștem valoarea istorică și arhitecturală. Dacă veți alege să faceți o plimbare după sărbători, nu ar strica să aruncați o privire și spre Palatul Cultural.
Palatul Cultural este unul din edificiile cele mai reprezentative, pentru oraşul Arad. Această impresionantă clădire a fost ridicată între anii 1911-1913, dar construirea palatului a fost iniţiată încă din anul 1901 de către Societatea Culturală Kölcsey din Arad. Palatul Cultural urma sa adaposteasca muzeul local, biblioteca oraşului şi o sală de concerte.
La concursul de proiecte s-au inscris arhitecţi din Paris, Berlin şi Budapesta, dar nici unul dintre proiectele prezentate nu a corespuns cerinţelor autorităţilor locale. În schimb autoritatile locale l-au ales drept arhitect al Palatului Cultural pe arădeanul Ludovic Szantay ca să execute un nou plan al clădirii.
Arhitectul Ludovic Szantay s-a remarcat datorita clădirilor ridicate în Arad la începutul secolului trecut: Palatul Szantay, Palatul Neuman, Palatul Bohus, Biserica Roşie.
În toamna anului 1912 construcţia Palatului Cultural era aproape finalizată. Clădirea, proiectata de aradeanul Ludovic Szantay, etalează o diversitate de stiluri. Faţada în stil neoclasic, este ornamentată cu un fronton sprijinit de masive coloane în stil corintic, iar deasupra lui străjuieşte un turn masiv. Pe frontispiciu basoreliefurile sunt dedicate muzelor, ştiinţei, muzicii și literaturii Aripile laterale sunt dominate de elemente ale stilului Renaşterii italiene. În partea dinspre parc, arhitectul s-a inspirat din elementele castelului de la Hunedoara, clădire de inspiraţie gotică.
Inaugurarea festivă a avut loc la 25 octombrie 1913. Cu acest prilej a fost invitată şi Filarmonica oraşului Arad pentru un concert simfonic festiv în sala mare a palatului.
În perioada ce a urmat, publicul arădean, s-a întâlnit în sala de concerte cu numeroase personalităţi muzicale din ţară şi străinătate: Richard Strauss şi Bela Bartok.
În anul 1931, cu prilejul împlinirii a 50 de ani de viaţă, în sala mare a palatului, George Enescu a primit titlul de cetăţean de onoare al oraşului Arad.
Citiți principiile noastre de moderare aici!