Sunt doar 25 în toată ţara, iar unul dintre ei este din Arad. E vorba de oamenii de afaceri români cu o avere de minimum 500 de milioane de lei, cuprinşi în Topul Forbes 500 miliardari, 2015. Al 19-lea din cei 25 este antreprenorul arădean Valer Blidar. În vârstă de 69 de ani, cunoscutul industriaş arădean are o avere de 520 de milioane de lei, în creştere faţă de anul anterior. De altfel, pentru Valer Blidar, creşterea afacerilor de la un an la altul reprezintă o constantă, chiar şi în vremuri tulburi.
Afacerile
Principala companie a omului de afaceri arădean este Astra Vagoane Călători, cel mai mare producător local de material rulant de cale ferată. Potrivit site-ului propriu, societatea dispune de toate capacităţile pentru realizarea tuturor tipurilor de vagoane de călători pentru traficul internaţinal UIC, metrouri, tramvaie şi de servicii de mentenanţă, reconstrucţie şi modernizare vagoane călători. Compania e descrisă ca fiind nucleul unui grup de firme din care mai fac parte Astra Vest, SIRV TITU, Marmura Bucureşti, Arcons Security şi Trend-Invest Arad. Anul trecut, Astra Vagoane Călători a rulat afaceri de 290 de milioane de lei.
Valer Blidar mai controlează şi Banca Comercială Feroviară, ale cărei produse nişate au ca ţintă întreprinderile mici şi mijlocii, dar şi persoanele fizice. Pentru diversificarea abordării, a fost creată Elara by BCF, divizie care se adresează în special persoanelor fizice, BCF rămânând un brand dedicat mai ales persoanelor juridice. Potrivit Forbes România, 2014 a fost unul fructuos pentru banca condusă de Valer Blidar, fiind anul în care aceasta a trecut pe profit. Banca Comercială Feroviară avea la finele anului trecut active nete de peste 40 de milioane de lei şi o cotă de piaţă de circa 0,1%, fiind printre băncile mici din piaţă.
Povestea
La scurtă vreme după Revoluţie, Valer Blidar a achiziţionat Fabrica de Reparaţii Vagoane de la Titu, Fabrica de Marmură Bucureşti şi a luat parte la privatizarea societăţii Astra Vagoane Călători, unde a devenit acţionar majoritar. Potrivit Forbes, în ultimii cinci ani, antreprenorul arădean a investit 15 milioane de euro în realizarea a două fabrici de tramvaie (la Arad şi Bucureşti), care fac parte din societatea Astra Vagoane Călători. În 2014, împreună cu un alt producător, Valer Blidar a reuşit să încheie un contract cu Primăria Arad pentru producţia a şase tramvaie şi modernizarea altor 30 de garnituri.
În 2010, Valer Blidar a fost declarat cetăţean de onoare al municipiului Arad. El este fiul unui cunoscut luptător anticomunist, Vasile Blidaru, fost armurier în Armata Regală, luptător pe frontul de Răsărit, lichidat de Securitate în 1958. În copilărie, familia şi rudele apropiate i-au fost arestate în repetate rânduri şi, în final, condamnate. Până în 1990, Valer Blidar a deţinut diferite funcţii, iar după Revoluţie şi-a început activitatea în sectorul privat.
Miliardari de facto
Dacă anii trecuţi Topul Forbes 500 miliardari din România ne prezenta afaceri în euro, în 2015 a fost repusă în drepturi moneda naţională şi a fost stabilită o limită de intrare în top de 500 de milioane de lei. Aşa se face că doar 25 de oameni de afaceri din ţară au reuşit performanţa de a fi incluşi în clasamentul Forbes. Pe primele poziţii se situează: Ion Ţiriac (5,4 miliarde lei), Ioan Niculae (3 miliarde lei), Dragoş şi Adrian Pavăl (2,5 miliarde lei), Gabriel Comănescu (2,4 miliarde lei), Zoltan Teszari (1,7 miliarde lei), Gabriel Popoviciu (1,3 miliarde lei), Radu Dimofte (1,3 miliarde lei), Gruia Stoica şi Vasile Didilă (1,2 miliarde lei), Marius şi Emil Cristescu (1,1 miliarde lei). Ei sunt miliardarii de facto ai României.
Citiți principiile noastre de moderare aici!