Arad. Numele cardiologului arădean Raluca Herman este singurul care și-a găsit un loc pe lista cu cei aproximativ 300 de medici din toată țara care au fost recomandați de foști pacienți, la îndemnul jurnalistului Recorder, Alex Nedea, pe blogul său personal.
Demersul jurnalistului a pornit de la propria sa experiență avută în urma internării la un spital din București: „Mai există bine în spitalele de stat? Există. Are cel puțin 300 de nume. Luna trecută publicam «Harta binelui din spitalele de stat», după o experiență personală avută la internarea într-un spital bucureștean. De pe patul din salonul meu aveam să constat decesul plicului”, a scris jurnalistul pe blog.
Alex Nedea a cerut cititorilor să îi trimită mesaje cu experiențele lor din spitalele de stat din toată țara și să îi „spună dacă și ei au fost tratați corect de personalul medical dintr-un spital de stat, fără să trebuiască să dea cuiva vreo «atenție»”.
„Au urmat sute de mesaje cu nume de spitale și de secții unde oamenii au avut numai cuvinte de laudă la adresa medicilor cărora nu le băgaseră nimic în buzunare sau la care încercaseră și fuseseră refuzați”, a mai spus sursa citată.
Arădeanca nominalizată
Lista spitalelor a fost publicată sub numele „Harta binelui din spitalele de stat.” După publicare, Alex Nedea a decis, în urma recomandărilor venite din partea cititorilor, să adune și numele medicilor „care au fost în spatele acelor buline albastre din articolul inițial. Așa cum precizam și în primul material, harta înseamnă de fapt, nu instituții, ci unii profesioniști din interior care își fac treaba cu onoare. Am fost convins că acești medici merită menționați măcar undeva în memoria internetului. Apelul meu a fost urmat de alte sute de mesaje”, a scris Alex Nedea.
El a strâns aproape 300 de nume de medici, din toată țara. Din județul Arad, pe harta binelui a ajuns, după cum menționam, un singur medic. Este vorba despre medicul cardiolog Raluca Maria Herman, angajată a Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad. Un nume mai puțin cunoscut până și în rândul personalului medical din spital, dar un medic care a ajuns la sufletul pacienților. Am contactat-o pentru a afla mai multe detalii despre singurul medic arădean de pe listă.
Raluca Maria Herman
Raluca Maria Herman are 34 de ani și este angajata Spitalului Clinic Județean de Urgență din luna ianuarie a anului 2020. În perioada 2013-2019, medicul și-a făcut rezidențiatul la Cluj după care s-a întors la Arad, dar la momentul respectiv nu era niciun loc la cardiologie. Motiv pentru care, Raluca și-a început rezidențiatul într-o nouă specializare, cea de pneumolog. Acolo a prins-o pandemia și, crede ea, dedicarea sa față de pacienți în acea perioadă i-a adus această prezență pe „Harta binelui din spitalele de stat”.
„Ca să-mi continui dezvoltarea în domeniul medical, am ales să încep al doilea rezidențiat, la pneumologie, în așa numitul spital al groazei, cum a ajuns el să fie considerat în pandemie. Am început în ianuarie, după care a venit pandemia. Am fost copleșiți, dar am știut în ce mă bag și nu am dat niciun pas înapoi. Eram și singurul cardiolog de acolo și acest lucru cred că a contat pentru că veneau mulți pacienți care aveau și probleme cardiace. A fost un efort comun, de echipă și am reușit să facem față”, spune medicul.
Întrebată de ce consideră că există încă atât de multă reticență în rândul pacienților, mai ales față de medicii care lucrează la stat, Raluca Herman spune că de vină sunt așteptările nerealiste: „Consider că atât medicii, cât și pacienții au așteptări nerealiste unii de la alții. Ce vedem în filmele americane evident nu vom găsi în spitalele din România. Medicii au anumite așteptări de la pacienți, pacienții au și ei așteptări de la medici, cum este și normal, dar probabil așteptările părților nu sunt adaptate la realitatea românească.”
Spital fără șpagă
Pe lista spitalelor cu pacienți tratați bine și fără șpagă se regăsește și Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad, care a fost nominalizat pe blogul lui Alex Nedea de pacienții arădeni. Cătălin Hreniuc, directorul medical al Spitalului Județean Arad, spune că se bucură de faptul că unitatea medicală se află pe această listă și că pacienții arădeni au răspuns ideii lansate de jurnalistul Recorder: „Pacienții au nevoie de medici profesioniști care să își desfășoare activitatea din dorința de a salva vieți și de a-și ajuta aproapele fără a pretinde ceva în schimb. Sunt mândru de colegii mei care înțeleg pe deplin ce înseamnă profesia de medic și care o exercită cu dăruire și empatie. Mă bucur că pacienți din Arad au răspuns provocării lansate de jurnalistul Alex Nedea și cred că au făcut acest lucru pentru că au fost mulțumiți de serviciile medicale oferite de personalul medical din cadrul spitalului”.
Săraci în nominalizări
Arădenii nu s-au înghesuit să răspundă provocării lui Alex Nedea când vine vorba despre nominalizarea medicilor care înțeleg să își facă meseria așa cum trebuie, fără a pretinde atenții de la pacienți. În timp ce Aradul are un singur medic nominalizat, Bihorul are pe listă 9 medici, Timișul – 6 medici, iar Hunedoara – 2 medici. Dacă e să ne referim la un centru universitar de renume, Clujul are nu mai puțin de 41 de medici pe lista lui Nedea.
Trimite articolul
XSpitalul Clinic Județean de Urgență Arad , pe lista spitalelor cu pacienți tratați bine și fără șpagă ? Bună gluma…
Mai sunt medici un exemplu de omenie și bunătate este dr. Cristea Andrei, medic ginecolog in spitalul din Ineu, jud. ARAD
O cunosc personal pe Raluca, este un exemplu de empatie pură și profesionalism! Sper din tot sufletul să primească înapoi înzecit tot ceea ce a făcut și face în continuare pacienților…
Felicitări OM MINUNAT!!! Dumnezeu să – ți răsplătească omenia si Bunătatea.
Un exemplu de omenie este si domnul doctor Dan Dărăbantiu , sectia cardiologie a Spitalul Județean Arad
Bună glumă. Doar cei care au lucrat in sistem știu cât sunt de “inimoși’
acești medici din Românica. Nu sunt in stare să pună un diagnostic, ce să mai vorbim de tratament și nu numai. Consultul trebuie făcut cât mai cantitativ, nu calitativ pentru ca pacientul sa tragă o fugă până la farmacie, laborator, imagistica să mai contribuie la comisionul doctorului. La stat te duci și îți plătești cu cardul de salar tratamentul că ei nu au niciodată pe stoc un nenorocit de pachet de servetele. Bine că dăm zeci de milioane pe an la cas.
Felicitări.!De astfel de medici avem nevoie.care sa empatizeze cu bolnavii.cu cei care au nevoie de ajutor fără ca acel doctor sa aștepte sa punem discret plicul ptr ceea ce a făcut.. Avem nevoie de medici care sa fie aproape de noi Încă odată Felicitari
Avem multi medici buni in Arad….. Care ar merita sa fie numiți și ei…. Ginecologie Dr. Terfaloaga Claudia și Chirla Cristian
Cardiologie Dr. Chițu. Hematologie Dr. Sasu . Chiar și medici primari de familie,sa nu uitam și de ei. Dr. Steop María Simona
Ortopedie Dr Trocan Ilie și aș mai putea enumera….. Respect tuturor pentru munca depusa
Domnul doctor Oniță Marcel,chirurgie generala