Zece cupluri infertile din Arad s-au adresat, până acum, Centrului de Reproducere Umană Asistată „Gynatal” din Timişoara pentru a beneficia de Programul gratuit de fertilizare in vitro (FIV) şi embriotransfer lansat, în vară, de Ministerul Sănătăţii. Chiar ieri, cu puţin timp înainte de ora documentării noastre, doi tineri arădeni au fost la clinica timişoreană pentru a-şi depune dosarul în cadrul acestui program. Din cele zece familii care au apelat la „Gynatal”, opt sunt din municipiul Arad, iar două sunt din mediul rural, din localităţi situate în vecinătatea Aradului. Cea mai vârstnică dintre arădencele care vor să beneficieze de FIV este născută în anul 1973 (are 38 de ani), iar cea mai tânără este născută în 1982 (are 29 de ani).
Conform conducerii Clinicii „Gynatal”, nouă dosare din Arad au fost trimise la Bucureşti, şapte fiind aprobate şi două respinse. Fertilizarea a fost făcută deja la o parte din cazuri, doar într-unul singur fiind confirmată, până acum, sarcina. Viitorii părinţi au 35, respectiv 38 de ani, bucuria pe care o trăiesc survenind după şase ani de tratamente fără rezultat. Fertilizarea in vitro era singura lor şansă de a avea un copil. Neavând bani să-şi permită această procedură, programul Ministerului Sănătăţii a venit ca o mană cerească pentru ei. Gravida va fi monitorizată pe tot parcursul sarcinii, iar dacă totul decurge bine, în luna iulie a anului viitor va deveni mamă. Interesant este că, dintre zecile de femei care s-au adresat clinicii timişorene, arădeanca e (deocamdată) singura care a rămas însărcinată. /P.5
Speranţa moare ultima
Rata de succes a procedurii de fertilizare in vitro este de 33%-35%. E un lucru ştiut chiar şi de cei care apelează la această metodă pentru a avea un copil. Dar fiecare cuplu speră că face parte din categoria celor la care FIV reuşeşte. Pentru unii dorinţa se transformă în realitate, alţii rămân doar cu speranţa… În aceste condiţii, bucuria care i s-a întâmplat cuplului arădean este cu atât mai mare. E o coincidenţă fericită ca din 80 de femei venite din opt judeţe ale ţării, succesul procedurii să-i revină unei arădence.
Prima „selecţie” a beneficiarelor a fost făcută de Ministerul Sănătăţii care a respins o parte a dosarelor depuse în program, reducând la 54 numărul celor care puteau să-şi facă FIV. Dintre cele 54, doar în opt cazuri a fost realizată deja procedura fertilizării in vitro. Dintre cele opt beneficiare de FIV, trei nu au rămas însărcinate, patru aşteaptă încă rezultatul, iar una singură – arădeanca noastră – a rămas gravidă.
Locul doi la solicitări
Potrivit conducerii Centrului de Reproducere Umană Asistată „Gynatal” din Timişoara, din iunie până acum, au fost preluate în jur de 80 de dosare pentru programul gratuit al Ministerului Sănătăţii. Marea majoritate a celor care s-au adresat clinicii sunt timişoreni. Pe locul doi în topul solicitărilor se află cuplurile infertile din Arad şi Mehedinţi. Au mai apelat la „Gynatal” şi familii din Caraş-Severin, Hunedoara, Târgu Jiu, Râmnicu Vâlcea şi Bihor. Reamintim, pe lângă clinica timişoreană, alte şapte clinici din ţară (trei din Bucureşti, câte una din Cluj-Napoca, Braşov, Sibiu şi Iaşi) au fost admise de MS pentru a derula programul de fertilizare in vitro şi embriotransfer. În această perioadă, la Ministerul Sănătăţii este în curs de includere o nouă clinică: SC MedLife SA, care deţine şi Spitalul Genesys din Arad.
PROGRAM DESCHIS
Programul gratuit de fertilizare in vitro şi embriotransfer al Ministerului Sănătăţii rămâne deschis atâta timp cât există fonduri pentru finanţarea sa. Bugetul alocat pe 2011 pentru acest program este de 4 milioane de lei. Ministerul Sănătăţii susţine financiar o sigură procedură FIV, în limita a 1.500 de euro pentru un cuplu, dacă procedura se finalizează cu o naştere.
Fertilizare in vitro, in afara Aradului
Citiți principiile noastre de moderare aici!