Soluţie extremă pentru a-ţi tăia firul vieţii atunci când e prea greu să o trăieşti. Fie ai obosit să mai lupţi, fie e vorba de o boală psihică. Raportul Serviciului Judeţean de Ambulanţă e alarmant. La fiecare două zile, un arădean vrea să moară. În unele cazuri, medicii reuşesc să-l readucă la viaţă, dar nu au nici o garanţie că nu va încerca din nou şi poate atunci nu va mai ajunge la timp.
Nu mai puţin de 28 de persoane au încercat să îşi ia viaţa doar în perioada 1 ianuarie – 15 februarie 2012, media tentativelor crescând cu 16% faţă de aceeaşi perioadă din anul 2011. „Din păcate, între aceste cazuri sunt şi persoane care au reuşit să îşi ducă planul la bun sfârşit, asta cu tot efortul pe care noi l-am depus ca să îi salvăm”, a declarat doctorul Roberto Schill, directorul Serviciului Judeţean de Ambulanţă Arad.
O tentativă de suicid, printre ultimele mediatizate, s-a consumat la Vinga, la sfârşitul lunii februarie, când o femeie de 45 de ani a ingurgitat 30 de pastile. Spre norocul ei, a fost observată la timp, iar medicii au reuşit să o stabilizeze şi să o trimită la un psihiatru. Un alt caz şocant s-a petrecut în 15 iulie 2011, lângă Pădurea Ceala, când un tânăr de 36 de ani şi-a dat foc şi şi-a înţepat inima cu un cuţit ajungând în stare foarte gravă la Spitalul Judeţean Arad. Poliţişti au declarat atunci că decizia tânărului s-a datorat unei decepţii în dragoste.
Modalităţi diferite
Vârstele celor 28 de arădeni care au încercat să se sinucidă sunt cuprinse între 15 şi 37 de ani. Modalităţile diferă în funcţie de sex, ne spun reprezentanţii SJA Arad, bărbaţii sunt cei mai violenţi, cea mai răspândită metodă este prin spânzurare pe când la femei cea mai răspândită metodă este prin ingurgitarea de pastile cum ar fi antidepresive, calmante sau chiar otravă. Alte metode folosite sunt prin înec, săritura de la înălţime şi chiar prin împuşcare.
„Un caz nefericit şi chiar cel mai şocant din Arad din ultimii zece ani prin violenţa cu care s-a produs a fost cel din anul 2011, când un bărbat şi-a înfipt un cuţit direct în inimă. Din păcate medicii care au sosit la faţa locului nu au putut decât să constate decesul bărbatului”, a declarat Schill.
30 de arădeni depresivi
Din lipsa banilor sau din ruşine, mulţi arădeni care suferă de depresii nu fac nimic pentru a-şi diminua stările de anxietate, spun reprezentanţii Spitalului Judeţean Arad. Totuşi, aproximativ 30 de persoane cu probleme depresive se prezintă zilnic la ambulatorul Clinicii de Psihiatrie din cadrul Spitalului Judeţean Arad.
„Majoritatea pacienţilor refuză internarea. La noi sunt internate persoanele care suferă de depresii psihotice mai grave şi care au nevoie de tratamentul adecvat, dar şi să rămână sub observaţia medicilor”, a declarat doctoriţa Mihaela Brad, şefa secţiei Clincă Psihiatrie din cadrul Spitalului Judeţean Arad. Şi totuşi toţi cei vizaţi, completează Brad, beneficiază acum de „tratamente moderne care au evoluat foarte mult în utlimii ani, în cele mai multe cazuri aceştia trebuie să i-a o singură pastilă pe zi, fără a suferi reacţii adverse”.
Elimină suspiciunile
De fiecare dată când medicii intervin la o tentativă de suicid, conform protocolului, sunt obligaţi să anunţe şi Poliţia. „În situaţiile în care suntem sesizaţi de familie sau de cadrele medicale poliţiştii se deplasează la faţa locului şi efectuează cercetări în sensul de a elimina orice suspiciune cu privire la implicarea unei alte persoane în aceste fapte. Probabil mai sunt şi situaţii în care nu suntem anunţaţi”, a declarat Camelia Tuduce, purtătoarea de cuvânt a IPJ Arad.
O sinucidere la 40 de secunde
Conform EVZ.ro, nu mai puţin de 2802 de români s-au sinucis în anul 2008, din care 80% au fost bărbaţi. Din aceştia 70% s-au spânzurat, asta în timp ce anual în spaţiul Uniunii Europene au loc 60.000 de sinucideri. Alte surse, printre care ziare.ro spun că la fiecare 3 secunde cineva încearcă să se sinucidă şi la fiecare 40 de secunde o persoană şi reuşeşte acest lucru. Centrul de prevenire a Tentativelor de Suicid a înfiinţat la nivel naţional linia sinucigaşului, astfel că suferinzii de depresii pot suna gratuit la numărul 0800.080.100.
Citiți principiile noastre de moderare aici!