ARAD. Acestă lucrare, apărută, recent, la „Vasile Goldiş” University Press, este destinată conturării unei poziţii constructive asupra procesului de regionalizare, pe care Universitatea de Vest „V. Goldiş” o poate construi în acest moment.
După cum arată, în prefaţa cărții, prof. univ. dr. Coralia Adina Cotoraci, rectorul UVVG, prezentul model de regionalizare are în vedere: ofertarea unor variante pe baza cărora poate fi angajată o discuţie şi, eventual, o opţiune; o poziţie echidistantă faţă de variantele posibile (spre deosebire de alte regionări, care oferă soluţii preformate); contextualizarea unui număr mare de elemente care pot să evidenţieze dimensiunea spaţială a procesului de regionare; situarea reflecţiei de regionalizare la exteriorul centrului decizional naţional; acordarea unui interes semnificativ prezentării dimensiunii spaţiale a judeţelor actuale, ca element care poate susţine păstrarea organizării administrative actuale în orice context de grupare a acestora.
Un recent simpozion româno-italian, organizat de Universitatea „V. Goldiş” din Arad şi Universitatea din Padova pe tema regionalizării, a evidenţiat noi probleme de abordare a asocierilor regionale în afara unităţilor administrative: asocieri între oraşe (city region), între comune şi între spaţii cu o identitate teritorială mai puţin precizată.
În lucrare sunt evidenţiate, în acest sens, posibilităţile noi pe care le are sistemul teritorial Timişoara – Arad în contextul regionării, ca al doilea sistem urban la nivel naţional, alternativ Capitalei.
Referitor la această lucrare, prof. univ. dr. Aurel Ardelean, preşedinte al UVVG şi coautor al lucrării, preciza: „Ne dorim să aducem o contribuţie semnificativă în acest domeniu şi astfel să sprijinim eforturile administraţiei în realizarea acestui proces important. Am pregătit un studiu cu criterii şi modele de regionare, care se deosebeşte de alte modele asemănătoare prin evidenţierea dimensiunii spaţiale a problematicii respective”.
Publicarea acestei lucrări de cercetare este un argument semnificativ şi pentru sublinierea ideii diversificării domeniilor pe care UVVG le poate aborda, în folosul mediului universitar şi social şi în contextul în care zona Arad – Zarand este într-un proces de construire a unei identităţi moderne.
Teme principale
Principalele probleme abordate se referă la: regionările obiective (identificate), regionările construite (politico – administrative), elementele de reper şi factori ai regionalizării, criteriile şi principiile regionării, modele de regionare, perfecţionarea funcţiilor judeţelor actuale, zona Arad – Zarand în contextul regionalizării, alt tip de regionare: city region, caracteristici regionale ale judeţelor.
Citiți principiile noastre de moderare aici!