ARAD. La Muzeul de Artă din Arad a avut loc, aseară, vernisajul expozitiei intitulată „NOROC ! Artiști – Coșari” . Un titlu care te pune pe gânduri, nu știi exact la ce să te aștepti.
Dar totul s-a clarificat la fața locului, cu ocazia vernisajului.
Prezentarea invitaților – Valentina Sarosi din Timişoara, autorul lucrărilor fotografice cât şi a lui Tudor Crețu, managerul Bibliotecii Judeţene Timiş, dar, în acest caz, şi autorul conceptului de Fototeca BJT- a fost făcută de către Nelu Scripciuc- E.AAFR, A.FIAP, Hon MPC, președintele FotoClubPro Arad.
Despre lucrări, despre impresia lăsată de lucrări au vorbit domnii Bujor Buda- președinte onorific al Asociației ”PRO URBE” – Asociaţie pentru Protecţia Patrimoniului Urban cât și sciitorul Vasile Dan , redactor șef al revistei „ARCA”- revistă lunară de literatură, eseu, arte vizuale,muzică.
Ambii au rememorat extraordinar de bine subiectul fotografiat : coșarul cât si meseria de coșar. În ziua de azi acest subiect….coșeritul, este din ce în ce mai greu de auzit din gura oamenilor iar coșarii din ce în ce mai rar văzuți pe stradă. Și asta din cauza modernizării/tehnologizării, mai precis coșarul își pierde încet încet obiectul muncii. Astfel și oamenii, evident superstițioșii pierd ocazia de a mai „lua norocul” atingând haina coșarului. Dar nu-i așa, cine nu vroia un pic de noroc de la coșari ?
Protagoniști
Coșarul / coșeritul a fost subiectul lucrărilor fotografice prezente în expoziția ”NOROC ! Artişti-Coșari” a Valentinei Sarosi din Timișoara.
Inedit este faptul că două din cele trei persoane prezente în fotografii nu au nimic comun cu această meserie. Unul din protagoniști este Gabriel Kelemen, dr. arte vizuale iar al doilea este Gheorghe Șfaițer, lector universitar dr. , ambii desfășurându-și activitatea la Facultatea de Arte din Timişoara. A treia persoană este Marcel Ciocan (foto afiș) cel care a furnizat echipamentul complect de coșar. El fiind coșarul autentic din aceste fotografii realizate în podul Bibliotecii Județene din Timişoara.
Fototeca BJT
„Cu acest set de imagini realizate de mine s-a deschis noul sezon al Fototecii BJT, concept creat de Tudor Crețu – managerul BJT. Ce înseamnă Fototeca BJT? Înseamnă o arhivă foto , fotografii realizate unor poeți, scriitori, artiști vizuali timișoreni dar nu numai, în ipostaze mult diferite activităților lor cotidiene. Pentru a promova acest proiect și pentru a face cunoscută FOTOTECA BJT şi altor iubitori de artă decât timișorenilor ne-am propus să aducem expozitia şi în orașul dvs. Mulţumim lui Nelu Scripciuc E.AAFR, A.FIAP, Hon MPC, președintele FotoClubProArad cât si domnului dr. Peter Hugel directorul Complexului Muzeal Arad pentru sprijinul acordat. În luna iunie lugojenii vor fi cei care vor putea vedea această expoziţie itinerantă.” –Valentina Sarosi
„Proiectul Fototeca BJT a demarat în octombrie 2011 şi conține imagini care procesate şi «reinventate» vor sta la rândul lor, la baza altor proiecte : produse promoționale şi de reprezentare, biografii ilustrate,antologii etc. Conceptul subliniază valoarea documentară a ineditului: scriitori/artiști vizuali în ipostaze dintre cele mai surprinzătoare.
Am pornit de la premisa că manifestările, campaniile de promovare a lecturii etc. sunt cel mai activ şi direct serviciu oferit comunităţii, o modalitate decisivă de a atrage oamenii şi de a redefini statutul bibliotecii. Prin iniţiative precum Fototeca sau O lume în jurul cărţii, B.J.T. generează conţinut cultural, creând unul dintre cele mai originale fonduri documentar-artistice româneşti. De asemenea, instituţia realizează experimente estetice proprii, care să poată sta la baza unor viitoare activităţi aducătoare de profit: proiecte de design, decoraţiuni, papetărie şi altele. Sunt iniţiative mai puţin obişnuite, dar cu atât mai necesare, credem, în peisajul bibliotecilor autohtone”, spune Tudor Creţu -scriitor, managerul B.J.T.
S-a subliniat faptul că rezultatul sesiunilor foto s-a concretizat prin expoziţii în spațiul CafeText al Bibliotecii Judeţene Timiş aflat în Bastionul Theresia. Din colecţia de fotografii a proiectului trecut care a reunit scriitori precum: Adrian Bodnaru, Ion Viorel Boldureanu, Şerban Foarţă, George Lână, Viorel Marineasa, Bogdan Munteanu, Daniela Raţiu, Robert Şerban s-au ales cele mai reprezentative şi s-a tipărit un album.
Valentina Sarosi
Această finalitate vor avea şi fotografiile din prima ediţie a FOTOTECII BJT 2014 realizate de Valentina SAROSI – artist fotograf cât si cele care vor fi realizate de alţi fotografi pe parcursul anului 2014. Cele mai remarcabile fotografii din colectia 2014 a Fototecii BJT vor fi reunite la finele anului într-un album .
Valentina Sarosi nu este la prima colaborare cu FotoClubPro Arad. Anul trecut a luat parte la Tabăra Internaţională de Fotografie „Art-Image” 2013 ediţia a II-a , tema: meşteri populari, etnografie, tradiții. Organizatori fiind Consiliul Judeţean Arad, Centrul Cultural Judeţean Arad, Asociaţia Fotografilor Profesionişti FotoClubPro Arad sub patronajul Asociaţiei Artiştilor Fotografi din Romania.
Citiți principiile noastre de moderare aici!