Nadăşul se simte ca şi scăpat de familia Colţeu. După ce Curtea de Apel Timişoara a desfiinţat documentele prin care familia a moştenit peste 8.700 de hectare de pădure, păşune şi teren agricol, Colţeii au făcut tot posibilul să nu rămână fără avere. Aşa că au contestat decizia instanţei din Timişoara. După numai două înfăţişări, judecătorii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au anunţat că rămân în pronunţare.
Cel mai probabil, în următoarele zile vom afla decizia finală în ceea ce priveşte soarta Nadăşului. Şi spunem câteva zile pentru că judecătorii Instanţei Supreme nici măcar nu a mai alocat un viitor termen de judecată. Aşadar, vor anunţa sentinţa în viitorul apropiat.
Dar cum a decurs procesul? Fiecare dintre părţile implicate au încercat să se apere şi să demonstreze că ceilalţi greşesc. Notarul Adrian Vlai a ţinut să declare faptul că toate documentele întocmite de el au fost legale. Mai departe, avocaţii familiei Colţeu au „împroşcat cu noroi” în locuitorii satului Nadăş, declarând în faţa instanţei că sătenii vor să taie pădurea în neştire, acesta fiind motivul pentru care a fost depusă o sesizare la DNA. De cealaltă parte, procurorul de caz a susţinut desfiinţarea documentelor prin care familia Colţeu a moştenit o avere estimată la 22 de milioane de euro, susţinând că există dovezi concrete că împroprietărirea familiei moştenitoare s-a făcut ilegal, în baza unor acte false.
Toate acestea s-au întâmplat într-o sală în care au luat loc mai mulţi tineri bucureşteni îmbrăcaţi în port popular, oameni care au ţinut să îşi arate solidaritatea cu locuitorii Nadăşului. Acest lucru a iritat-o pe avocata familiei Colţeu, care ar fi declarat că cei îmbrăcaţi în portul popular sunt doar nişte instigatori.
Una peste alta, s-a finalizat şi ultimul proces legat de retrocedarea posibil abuzivă a Nadăşului. Dacă magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie vor decide să menţină decizia Curţii de Apel Timişoara, respectiv desfiinţarea documentelor de moştenire, pădurea Nadăşului va intra în administrarea Romsilva, păşunea va redeveni păşune comunală, iar terenurile vor fi preluate, cel mai probabil, de foştii proprietari, săteni care au fost deposedaţi de dreptul de proprietate. În schimb, dacă judecătorii Curţii Supreme vor decide să desfiinţeze sentinţa de la Timişoara, locuitorii Nadăşului vor fi condamnaţi să trăiască, în continuare, sub ocupaţia familiei Colţeu.
Citiți principiile noastre de moderare aici!