Eveniment cu totul şi cu totul neobişnuit în zona Sebiş. Mai multe persoane – copii şi adulţi, deopotrivă – din localităţile Joia Mare, Bârsa, Chisindia, Buteni şi Sebiş au ajuns la spital cu greţuri, vărsături şi diaree. Ciudat este că pacienţii nu par a avea nimic în comun. Provin din localităţi diferite, din familii diferite, nu au fost la vreo nuntă sau alt eveniment care să-i adune pe toţi laolaltă… Şi, totuşi, prezintă aceleaşi simptome de boală.
Cazurile
Potrivit Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Arad, primele cazuri au apărut duminică, 18 octombrie, când 15 persoane – între care opt adulţi şi şapte copii – s-au prezentat la camera de gardă a Spitalului de Boli Cronice de la Sebiș, cu simptomatologie de gastroenterită acută. O zi mai târziu, adică luni, 19 octombrie, alte 25 de persoane – 18 adulţi şi şapte copii – au ajuns la camera de gardă, cu aceleaşi simptome. Dintre cei şapte copii, patru (cu vârste de 3, 7, 10 şi 14 ani) au rămas internaţi în Compartimentul Pediatrie al spitalului. Marţi, 20 octombrie, până la ora 12.30, se prezentaseră deja la spital alte opt persoane.
Cu excepţia celor patru copii, pacienţii nu au fost internaţi. Au ajuns la camera de gardă, au fost perfuzaţi şi au plecat acasă.
Neputinţă
Ce li s-a întâmplat oamenilor? Din păcate, cel puţin deocamdată, nu există un răspuns la această întrebare.
„Nu pot să vă spun ce este, că nu ştim. Nu pot să vă spun decât ce nu este. Nu este sursă hidrică, deci nu este implicată apa de la reţea. Nu este sursă alimentară, în sensul că au mâncat toţi sau majoritatea dintre ei într-un restaurant, într-o şcoală, într-o cantină sau la un chioşc. Mai mult decât atât, testele pentru rota şi adenovirusuri care ar putea fi implicate în gastroenterocolită sunt negative. Deci n-a ieşit nimic, nu ştim. Nu pot să vă spun ce anume a declanşat acest eveniment neobişnuit, cu 48 de cazuri în două zile şi jumătate” – a declarat pentru Jurnal arădean/ Aradon, dr. Dana Negru, director adjunct al DSP Arad.
Dincolo de neputinţa de a găsi explicaţii, singura bucurie a medicilor este că starea celor 48 de pacienţi este bună, formele de boală fiind uşoare.
Excluderi
Există, totuşi, vreo şansă de a descoperi cauza simptomelor acuzate de bolnavi? Răspunde dr. Negru: „Ne gândim să vedem ce ar putea fi. Dar cu o rezolvare atât de bună, din fericire… Să vedem… dacă nu sunt virusuri, să fie bacterioze?… Nu ştiu. Regret, spre ruşinea mea, nu ştiu. Sincer. Pe moment, nu putem decât să excludem o epidemie hidrică şi alimentară şi… atât. Şi ne bucurăm că starea pacienţilor este bună. Intră la eveniment neobişnuit.”
Norovirus?
Conducerea DSP Arad a anunţat Ministerul Sănătăţii în legătură cu virusul necunoscut din zona Sebiş. Se pare că s-au mai întâlnit cazuri similare la nivel de ţară, specialiştii presupunând că e vorba de o infecţie cu norovirus. Adică o afecțiune extrem de contagioasă, care se răspândește rapid prin intermediul alimentelor, apei sau contactului cu persoanele bolnave. Perioada de incubare a virusului este de maxim 48 de ore, după prima expunere. Simptomele durează între 1 și 3 zile, dar unii pacienți își pot reveni complet fără niciun fel de tratament.
Citiți principiile noastre de moderare aici!