ARAD. Am citit poezii despre ea, am auzit cum o descriu astronomii, am admirat-o în diverse imagini sau filme, am privit-o când a fost albastră, sângerie sau super-extra plină, dar poate nu ne-am gândit niciodată că putem vedea Luna atât de… aproape graţie unui fotograf arădean.
Artistul Doru Gomboş a publicat la începutul acestui an, pe profilul său de Facebook, câteva fotografii impresionante înfăţişând Luna. Astfel de imagini nu sunt o premieră pentru fotograful arădean, ci mai degrabă o „recidivă”.
„Urmăresc din când în când Luna… Sunt pasionat al cerului nocturn – mărturiseşte Doru Gomboş. Cele mai recente imagini au fost surprinse în seara zilei de 2 ianuarie 2023. Era un cer clar și urmăream să descopăr un avion care să se intersecteze cu Luna.”
Secretul surprinderii detaliilor
Se afla la o distanţă de 384.400 de kilometri de corpul ceresc, atunci când a făcut fotografiile, de undeva din Arad. Pentru că imaginile par aproape ireale, l-am întrebat cum a fost posibil să fie atât de detaliate. Iată secretul lui Doru Gomboş: atenția mare la fixarea aparatului pe trepied, focalizarea corectă și un aparat performant. Cât de performant trebuie să fie aparatul foto?
„Este necesar ca el să fie cel puțin din gama semiprofesional, senzor mare, adică fullframe și dimensiunea în megapixeli cât de cât mare (30-50 megapixeli). Și mai important decât aparatul este obiectivul (optica), focala lungă – eu folosesc 600mm și un convertor de 2x… adică în final am o focală de 1200mm” – precizează Doru Gomboş.
Imaginile, descrise în cuvinte
Cât este dificil să realizezi astfel de fotografii?
„Pentru un fotograf cu oarecare experiență și uneltele necesare nu este foarte greu, doar puțină răbdare și timp frumos” – spune, modest, Doru Gomboş.
E nevoie să ştii un pic de astronomie pentru a-i face Lunii „fotografia perfectă” sau sunt suficiente aptitudinile foto şi inspiraţia de moment?
„E suficient să fii pasionat” – răspunde, în aceeaşi notă, artistul fotograf.
Ce se vede, practic, în imaginile imortalizate de către Doru Gomboş?
„Despre ce se vede pe Lună ar fi multe de povestit. Zonele închise la culoare sunt zonele mai joase, mările și oceanele Lunii (oceanus Procellarum, Mare Imbrium, Mare Tranquillitatis), iar zonele mai luminoase sunt platouri. Se mai văd și foarte multe cratere (Plato, Copernicus, Tycho, Grimaldi) şi bineînţeles şi munţii Lunii (cei mai vizibili în partea de sus a Lunii sunt munţii Apenini)” – detaliază artistul fotograf arădean.
Pasiune şi iar pasiune
L-am întrebat, în final, pe Doru Gomboş dacă valorifică în vreun fel aceste imagini cu Luna sau le realizează doar din pasiune, pentru „arhiva personală”.
„Doar pasiune și arhivă personală. Încercări de a vinde fotografie artistică am mai avut, dar în România şi mai ales în Arad e foarte greu. S-ar putea spune că sunt un visător” – încheie, autocaracterizându-se poetic, Doru Gomboş.
Trimite articolul
XFotograf de 2 lei… pentru a fotografia luna nu e nevoie de senzor full frame. Dimpotriva, un senzor crop sau un senzor MFT produce poze de o calitatea mai buna deoarece are un DOF mai mare decat un aparat cu senzor full frame. De asemenea, folosind un obiectiv de 600mm pe un senzor crop, acesta devine 900mm (la un crop de 1.5x asa cum e cazul la Nikon), iar in cazul MFT, un obiectiv de 300mm devine 600 mm datorita factorului de crop de 2x. Cu cat e factorul de crop mai mare, cu atat e DOF-ul mai mare. Senzorul full frame e bun pentru a produce bokeh la potrete, insa la wildlife sau la astrofotografie e de preferat un senzor crop datorita DOF-ului cat si a maririi distantei focale.
-
Stii tu ceva, dar tutorialele de pe youtube nu te ajuta pana la capat.
Ti-a scapat mentiunea teleconvertorului de 2x. Adica la focala deja existenta de 600mm “pe full frame” adauga 2x, rezultand un echivalent optic al focalei de 1200mm. Si cam cat DOF vrei cand fotografiezi luna??? Zici ca ai DOF mai mare cu cat creste factorul de crop… cum masori? Cat DOF ai pe un sezor de telefon mobil? Ce DOF o sa am daca fac poze cu telefonul unui autobuz?
Ai vorbit ca sa nu taci…
-
Astept o poza de la tine cu descrierile tale . Ms
“dar poate nu ne-am gândit niciodată că putem vedea Luna atât de… aproape graţie unui fotograf arădean.”
Voi stiti ca avem club de astronomie in Arad?
Unii dintre ei cu echipamente si cunostinte de aduce in poze multe alte corpuri mult mai indepartate.
Mai avem pe langa si amatori de astronomie care pot face astfel de poze cu niste aparate considerate jucarii.