ȘOIMOȘ. Un zid al Cetăţii Şoimoş s-a prăbuşit, iar autorităţile locale din oraşul Lipova le recomandă vizitatorilor să fie prudenţi şi să nu se apropie prea mult de ruine pentru a nu exista accidente, în timp ce promisiuni pentru reabilitarea obiectivului au fost făcute de-a lungul ultimelor două decenii atât de Primăria Lipova cât şi de Consiliul Judeţean (CJ) Arad.
Anunţul privind prăbuşirea zidului a fost făcut de vicepreşedintele CJ Arad Ionel Bulbuc, pe contul său de Facebook. În postare, Bulbuc arată că responsabilitatea pentru incident aparţine Primăriei Lipova, care are în proprietate obiectivul.
“Nu mai bine ne-aţi fi lăsat-o nouă, Consiliului Judeţean, să ne ocupăm de Cetate, domnilor de la Lipova, să putem dezvolta o zonă frumoasă la Şoimoş, cum am făcut la Căsoaia sau la Ghioroc?”, a întrebat Ionel Bulbuc în postare.
Contactat marţi de AGERPRES, primarul oraşului Lipova, Florin Pera, a declarat că cetatea a fost dată în administrarea Consiliului Judeţean timp de un deceniu, tocmai pentru a fi reabilitată, fiind luată înapoi în 2020 pentru că nu s-a pus în practică niciun proiect.
“Cetatea a fost dată în administrare Consiliul Judeţean timp de aproximativ zece ani tocmai pentru reabilitare, însă având în vedere că nu s-a întâmplat nimic în tot acest timp, am preluat-o din septembrie 2020 cu intenţia de a accesa noi fonduri europene. Din păcate, programele de finanţare actuale nu prevăd alocarea unei sume atât de mari cât ar fi nevoie la Şoimoş, unde estimăm costuri de 40 de milioane de euro pentru un proiect de reconstruire a 80% din vechea cetate. Ar fi refăcută inclusiv sala tronului, am avea spaţii de expoziţie şi săli de conferinţe iar cetatea ar deveni o atracţie turistică a zonei”, a spune primarul.
El a adăugat că obiectivul a fost trecut în strategia locală de dezvoltare şi se lucrează că introducerea acestuia pe lista Institutului Naţional al Patrimoniului, pentru ca ulterior să poată fi obţinute mai uşor finanţări.
Întrebat dacă există vreun pericol pentru vizitatori după prăbuşirea zidului, primarul a spus că turiştii trebuie să fie prudenţi şi să nu se mai apropie foarte mult de ruine.
“Vom instala în următoarea perioadă inclusiv plăcuţe de avertizare, pentru a se evita accidentările”, a spus Florin Pera.
Cetatea Şoimoş, una dintre cele mai frumoase cetăţi medievale de pe teritoriul României, se află la limita de nord-est a satului Şoimoş (astăzi parte a oraşului Lipova), pe malul drept al Mureşului, pe dealul Cioaca Tăutului. Construită după primele invazii ale tătarilor în zonă, a fost atestată documentar din anul 1278 şi se află pe lista monumentelor istorice. Numele cetăţii este pus pe seama unei activităţi care i-ar fi adus faima în evul mediu – creşterea şoimilor.
Cetatea a fost construită de o familie nobiliară. Începând cu a doua jumătate a secolului al XV-lea, a fost donată succesiv până a ajuns în posesia lui Ioan de Hunedoara (1446). De la 1471, o stăpânesc Nicolae şi Iacob Bánffy, cel dintâi fiind comite de Arad. La 1487, a fost confiscată de la Bánffy-eştii căzuţi în necredinţă faţă de rege. A aparţinut apoi lui Ioan Corvin, fiul natural al regelui, de la văduva căruia, Beatrix de Frangepan, prin căsătorie, a ajuns la Gheorghe de Brandenburg, potrivit site-ului www.cetatesoimos.ro.
Reşedinţă pentru regina Isabela şi fiul ei, Ioan Sigismund Szapolya, Cetatea Şoimoş a jucat un rol important în istorie şi este un exemplu remarcabil de arhitectură medievală.
În iunie 1515, după ocuparea Lipovei, cetatea a fost asediată de către cruciaţii lui Gheorghe Doja. După înfrângerea răsculaţilor de sub zidurile Timişoarei, voievodul Transilvaniei, Ioan Zápolya a ocupat-o împreună cu alte fortificaţii de pe valea Mureşului. La mijlocul secolului al XVI-lea a devenit rezidenţă princiară pentru văduva lui Ioan Zapolya, Izabella. În urma evoluţiilor politice, a fost cedată trupelor lui Andrei Báthory, care reprezenta autoritatea regelui Ferdinand de Habsburg, în anul 1551. A fost ocupată de turci în 1552, eliberată în 1595, apoi cedată turcilor de către principele Gabriel Bethlen, rămânând în posesia lor până în martie 1688, arată sursa amintită.
În 1788, a fost părăsită oficial şi supusă demolărilor, iar din secolul al XIX-lea a intrat pe lista monumentelor protejate.
Sursa: AGERPRES
Citește și:
Trimite articolul
XVĂ BATEȚI JOC DE TOT DOMNILOR ! NIȘTE INCOMPETENȚI CARE ÎȘI DORESC FUNCȚII DE CONDUCERE !
Foarte bine!!! Mergem la castel si cetate la Gyula , sunt una langa alta. Invatam istoria maghiara si ne cheltuim acolo banii. Hai sictir incopententiilor.
-
Corect! Și așa ambele își au istoria în Ungaria…
Cu 40 de mil euro construiesti un cartier cum dracu sa fie nevoie de atatia bani?e incredibil cat se fura
-
38 de milioane se impart si 2 milioane maxim costa lucrarea. Inca nu stii cum fura statul si cei din el?
De peste 30 de ani oamenii accepta sa fie furati pe fata… asa ca: nu e prost cine cere, e prost cine da.-
Corect! Vezi repararea Liceului Moise Nicoară din Arad. Reabilitarea liceului a costat 11 milioane de euro, mai mult decât a fost alocat Coloseumului din Roma…
-
De ar fi alegeri in fiecare an…ar muri mincinosii…Arunca pisica moarta de la unul la altul,timp in care la altii se poate…
Nici Castelul Huniazilor nu se restaureaza in 2 ani dar este o frumusete care aduce bugetului local milioane de vizitatori si Euroi de asemenea…
Atata tot o freaca,pana nu mai au ce restaura…
Nu au reusit turcii,ungurii,austriecii sa doboare Cetatea Soimos dar reusesc incompetentii nostri alesi pe vorbe mari…
Ar trebui sa vedeti ce au facut sarbii cu vechile cetati turcesti de la Dunare…Extraordinar,ba mai mult au fost ajutati de guvernul turc…
Noi nu reusim sa facem 10km de autostrada,la Marginea in 8 ani.
-
Ungurii au construit-o in secolul XXIII nici decum nu voiau sa o doboare!!!
-
În secolul XXIII?? În ce matrix trăim?
-
Ne uitam cum repetenții din politică arunca responsabilitatea de la unul la altul. Inca ceva mai primarasule din Lipova, fa bani nu tot cere ca un cerșetor. Alte orașe sau comune cum pot face bani? Voi tot cereți de la UE. Cert este că o sa primiti un deget și nepoții voștri vor vedea un deal chel, fara cetate. Cică una din cele mai frumoase cetăți, da, poate când era 75% întreaga, nu ruinele jalnice și rahații de lângă ziduri (lăsați de “turiști*)
-
Termină să îmi jignesti oraşul meu lipova
-
Începe să îți cinstești orașul prin a scrie numele cu literă mare…
-
Si eu sunt tot din Lipova. Nu jigneste nimeni orasul, se vorbea de politica locala, sau asta de fapt te irita?
-
Visați la cetatea Râșnov că la o idilă neâmplinita voi care reprezentați Orașul Lipova !
Vine PSD peste voi ..plimbare prin Orașul și băile Lipova să vedeți ce au făcut după două mandate .. PSD! Asta vă așteaptă în Arad !
Luati banii de la cheltuielile inutile cu Ucraina
-
Sau de la partidele precum AUR si SOS
Anul trecut s/a prabusit zidul din partea de S/E ,ce se vede in poze .Acum cam doua saptamani s/a prabusit din nou tot acolo si inca mai exista pericol de prabusire .
Reprezentativ pentru mare parte din Romania, din pacate.
criminalii din politica aradeana poarta vina pentru distrugeri , furturi , defrisari !! Acesti criminali distrug totul sau lasa sa fie distrusa toata istoria !!
Cum ? Acum
nu mai sunteti rumuni?
Rușine Cionca bine că dai banii la Ghioroc și la Șiria dar la Lipova pentru conservarea unui monument istoric de importanță națională și internațională nu pentru că așa ești tu un îngâmfat și un politruc fost chelner în Pecica care execută ordinele botoxatului
Problema este ca se poate prabusi pe DN7 si s/ar putea intampla o catastrofa
sa o demoleze domle ca e facuta de unguri care a chinuit pe romani
Aradon, pai ce facem, modificam articolul o zi mai tarziu si editam aberatiile domnului Primar? Ce jurnalism e asta?
Bine că BANI pentru toate PROSTIILE și BUZUNARUL PRIMĂRIEI sînt numai pentru repararea MONUMENTELOR ISTORICE nu sint NICIODATĂ