Zeci de mii de hectare de teren agricol au fost „călcate” de utilaje în ultimele săptămâni: a demarat campania de recoltare a orzului, orzoaicei, rapiţei, triticalelor şi grâului. Primele semnale venite din întreg judeţul arată că producţia a fost una bună spre foarte bună, după cum ne spune Ioan Martin, directorul Direcţiei Agricole Arad. „La nivelul judeţului Arad au fost însămânţate 3.400 hectare cu orz. Recoltarea a fost realizată în totalitate şi avem o productivitate medie de 4.500 kilograme la hectar, o producţie mulţumitoare faţă de condiţiile meteorologice”, ne-a spus Martin. Orzoaica de toamnă a fost însămânţată pe 2.100 hectare, producţia medie fiind de 4.200 kilograme la hectar. În ceea ce priveşte rapiţa pentru ulei, producţia medie a fost de 3.400 kilograme pe hectar, iar suprafaţa pe care a fost semănată planta a fost de 10.500 hectare în întreg judeţul Arad. „Producţia la rapiţă este una foarte bună, dacă avem în vedere preţul de valorificare. Fiecare tonă de rapiţă se vinde cu 390-395 euro”, ne explică directorul de la Agricultură.
În ceea ce priveşte celelalte păioase, suntem în toiul recoltatului. „La nivelul judeţului am avut 72.000 de hectare de teren însămânţate cu grâu dintre care, până în prezent, au fost recoltate 45.000 de hectare. Media judeţeană indică o producţie de 4.500 de kilograme la hectar”, spune Ioan Martin. Cultura de triticale (un hibrid de grâu şi secară folosit, în special, ca şi furaj) a fost înfiinţată pe 3.500 de hectare, fiind cultivate până acum 1.800 de hectare. „Producţia este de 4.500 de hectare, însă eu cred că va creşte la peste 5.000 de kilograme, după discuţiile pe care le-am avut cu fermierii”, a punctat directorul Direcţiei Agricole. În ceea ce priveşte orzoaica de primăvară, 700 de hectare dintre cele 1.350 însămânţate au fost deja recoltate, producţia medie fiind de 3.000 de kilograme la hectar.
Previziuni sumbre pentru toamnă
În ceea ce priveşte culturile de toamnă, cum sunt porumbul, sfecla de zahăr, soia şi altele, previziunile nu sunt dintre cele mai fericite. „Porumbul are acum nevoie de foarte multă apă. Aceasta este perioada în care se formează bobul. Sperăm că va veni un val de ploi în perioada imediat următoare”, a spus Ioan Martin.
Mai mult şi mai puţin
Toate cifrele prezentate mai sus, referitoare la producţia înregistrată la culturile de păioase, sunt medii la nivel de judeţ. Însă diferenţieri există, unele fiind chiar mari. De exemplu, în zona Gurahonţ s-au cultivat aproximativ 3.000 de kilograme de grâu la hectar, în timp ce în zona Pecica, unde terenul este mult mai fertil, producţia a fost de vreo 6.000 de kilograme la hectar.
„Sperăm că va veni un val de ploi în perioada imediat următoare”, Ioan Martin
Citiți principiile noastre de moderare aici!