La sfârșitul săptămânii trecute trei ambulanțe nou nouțe au ajuns în garajul Serviciului Județean de Ambulanță Arad, în prezent în garajul ambulanței fiind 49 de mașini. Noutatea din punct de vedere al dotării este că aceste mașini au prevăzute camere video. Toate cele trei ambulanțe, ne spune doctorul Roberto Schill, directorul Serviciului Județean de Ambulanță Arad sunt de tip B, adică ambulanțe destinate intervenției de urgență și transportului medical asistat al pacienților și au fost achiziționate în urma acordului cadru încheiat cu Ministerul Sănătății.
„Aceste ambulanțe au toate dotările conform standardelor Uniunii Europene, iar deosebirea față de celelalte ambulanțe pe care le avem până în prezent constă în faptul că sunt prevăzute cu camere video, ceea ce va permite transmiterea inclusiv a imaginilor prin sistemul de telemedicină care a fost implementat în cursul acestui an”, a declarat Schill. Mai mult ca sigur, continuă șeful ambulanței, vor fi dotate cu camere video în timp și celelalte ambulanțe din garajul serviciului.
Cu 30 de șoferi mai puțin
În ceea ce privește situația șoferilor și a posturilor blocate situația este una paradoxală și deocamdată fără ieșire spune Schill. De fiecare dată când un șofer pleacă de la ambulanță postul rămâne blocat, astfel că până acum, începând cu anul 2009, de când sunt blocate posturile, dintr-un necesar de 120 de șoferi în cadrul SJA sunt angajați doar 90. Totuși, subliniază Schill, am reușit să angajăm în ultimele două săptămâni trei șoferi și până acum urgențele majore cu risc vital (cod roșu) nu au avut întârzieri, timpii mai mari de așteptare regăsindu-se în schimb la urgențele de cod verde, cele care nu necesită spitalizarea pacientului.
16 solicitări pe zi
Tot greul este dus de cei peste 242 de angajați ai ambulanței din județul Arad care sunt nevoiți din cauza unei legi să suplinească posturile rămase blocate, dar să și funcționeze la parametri normali când vine vorba de urgențe.
„Până acum nu am fost puși în situația să nu putem onora intervențiile. Toate acestea s-au realizat cu un efort deosebit al angajaților, care la nivelul municipiului Arad au pe tura de 12 ore până la 16 solicitări. În ziua de vineri, când sunt de fapt și cele mai multe externări, un șofer de ambulanță care pornește în tură nici nu mai ajunge înapoi în stație fiind toate cele 12 ore pe teren”, ne spune Schill.
Și-au făcut datoria
„Le mulțumesc tuturor angajaților Serviciului Județean de Ambulanță Arad că și-au făcut datoria în mod exemplar și în ciuda tuturor dificultăților apărute, viața și sănătatea pacienților a fost o prioritate și au depus toate eforturile pentru a salva viețile pacienților. Țin să mulțumesc Ministerului Sănătății și în special domnului subsecretar de stat dr. Raed Arafat, care ne-a sprijinit în toată această perioadă și care reprezintă pentru noi un model și un exemplu de urmat”, a încheiat doctorul Roberto Schill.
„Pe tura de 12 ore sunt până la 16 solicitări pentru fiecare echipaj” ROBERTO SCHILL
Citiți principiile noastre de moderare aici!