Primarul Aradului, Gheorghe Falcă şi Vasile Gherman, directorul executiv al SC Castrum Tim SRL (firma constructoare), au semnat marţi, la sediul Primăriei, contractul pentru lucrările de reabilitare a Colegiului Naţional “Moise Nicoară”. Durata proiectului este de 28 de luni iar durata lucrărilor efective pentru care s-a semnat ieri contractul este de 24 de luni. Şantierul, ce va dura doi ani, va avea loc cu elevii în clădire, lucrările desfăşurându-se pe module.
51 de milioane lei
Valoarea totală a proiectului este de 51.123.307 lei din care: 85% sunt fonduri europene, 2% este coparticiparea Primăriei la cheltuieli eligibile iar 13% este finanţarea naţională. Obiectivele proiectului sunt reabilitarea, accesibilizarea clădirii monument istoric şi dotarea cu echipament IT performant. Firma din Timişoara care va executa lucrările este aceeaşi firmă care execută lucrările de restaurare a Primăriei Municipiului.
Consolidări la monument
În cadrul proiectului vor fi executate consolidări parţiale ale planşeului peste etaj în zona holului central, consolidări console susţinere balcoane, refacere învelitoare, tinichigerie, lucrări de finisaje interioare în sălile de clasă, holuri şi hol central şi lucrări exterioare la faţade. Se vor lua măsuri de combatere a igrasiei din zona de subsol, în condiţiile în care până acum o parte din subsolul şcolii nu a fost folosit. Sunt vizate şi instalaţiile termice, cele de apă-canal etc.
Săli de box, fitness, teatru, biliard
“În cadrul proiectului, la subsolul colegiului vor fi construite săli de: box, fitness, teatru, biliard, tenis de masă, cantină şi sală de mese. „Am optat pentru amenajarea acestor spaţii deoarece vrem să promovăm atragerea elevilor în activităţile extraşcolare în cadrul unităţii de învăţământ”, a declarat Lucia Giurgiu, asistent manager proiect, Şef Serviciu de Dezvoltare Imobile PMA.
Cel mai mare proiect
“Şcoala este o clădire de referinţă în municipiul nostru şi va dispune de funcţiuni noi. Trebuie să fie o clădire care dezvoltă sistemul de educaţie iar educaţia să însemne mai mult decât a participa la cursuri. Ne interesează ca valorile arhitecturale să rămână la acelaşi nivel. Acesta este cel mai mare proiect prin care am absorbit 49 milioane lei din fondurile europene”, a punctat edilul local.
100% fonduri atrase
„Tot ce se putea obţine din fonduri europene, Municipalitatea a obţinut. Avem un procent de 100 % proiecte depuse – proiecte obţinute. Această sumă este echivalentul sumei pe care noi o plătim la învăţământ pe o perioadă de doi ani”, a precizat Gheorghe Falcă.
valentin.goran@informmedia.ro
Incep modernizarile la „Moise Nicoara”
Citiți principiile noastre de moderare aici!