Dana Dănoiu, directorul Agenţiei pentru Protectia Mediului Arad (APM), anunţă că mult-trâmbiţatul program de instalare şi înlocuire a vechilor sisteme de încălzire cu unele noi, care se bazează pe resurse regenerabile, va intra în vigoare începând cu această lună.
„Programul Casa Verde va deveni operaţional la sfârşitul lunii iunie, în funcţie de data publicării ghidului de finanţare în Monitorul Oficial, ce va fi aprobat printe-un ordin al Ministrului Mediului şi Pădurilor”, a declarat Dana Dănoiu. În acest an programul se va adresa exclusiv persoanelor fizice care doresc să îşi înlocuiască vechile sisteme de iluminat sau încălzit cu unele noi, care folosesc energia regenrabila.
Cea mai accesibilă instalaţie pentru arădeni pare a fi de departe cea care foloseşte panourile solare, ţinând cont că o instalaţie eoliană este o investiţie foarte scumpă, iar judeţul nostru nu este unul în care vântul bate constant pentru a putea „alimenta” respectiva instalaţie.
Cererile, verificate la Bucureşti
Toate persoanele fizice care doresc să îşi înlocuiască vechile sisteme de încălzire sau încălzire a apei sau să îşi reducă costurile pot depune o cerere tip la APM Arad. De aici, solicitările vor lua drumul capitalei, unde vor fi transmise şi verificate la Bucureşti, de către reprezentanţii Administraţiei Fondului de Mediu. Urmează apoi o selecţie a dosarelor înscrise şi validarea celor care urmează să fie co-finanţate. Potrivit datelor furnizate de către reprezentanţii Ministerului Mediului, finanţarea pentru anul 2010 în ceea ce priveşte programul „Casa Verde” este de 110 milioane de lei, iar banii provin de la Fondul de Mediu. Calculele realizate de firmele care se ocupă de montarea sistemelor solare spun că fiecare persoană fizică înscrisă în program ar putea primi un ajutor de aproximativ 6.000 de lei de la stat.
Preţuri aproximative
Pentru a prinde contracte cât mai multe, societăţile care au ca obiect de activitatea montarea sistemelor solare fac reduceri peste reduceri, ţinând cont de banii puşi la bătaie de Fondul de Mediu. În funcţie de suprafaţa panourilor solare montate şi, implicit, de energia produsă, o instalaţie completă porneşte de la preţul de 2.090 de euro şi urcă treptat până la 2.785 de euro. Cu toate acestea, sistemele prezentate nu pot înlocui total vechile sisteme clasice. O instalaţie care să înlocuiască total un sistem clasic este mult mai „piperată”.
A.G.
Citiți principiile noastre de moderare aici!