ARAD. Ai un copil de şase sau şapte ani care trebuie să înceapă şcoala? Tot ceea ce trebuie să ştii legat de înscrierea în clasa pregătitoare sau în clasa I le găseşti atât pe site-ul Ministerului Educaţie, pe cel al Inspectoratului Școlar Judeţean Arad cât și de la școli. Pentru cei care vor lămuriri suplimentare, de la 1 aprilie va fi disponibil un Telverde unde un inspector şcolar va răspunde întrebărilor părinţilor.
Ceea ce e important de ştiut este că prima etapă de înscriere va începe din 1 aprilie 2013 şi va dura până pe 29 aprilie. Completarea formularelor se poate face atât on line (dar trebuie să fie mai apoi validate de unitatea de învăţământ) cât şi la sediul şcolii alese de părinte. Fiecare poate alege şcoala unde cel mic va urma cursurile clasei pregătitoare sau ale clasei întâi, dar la înscriere au prioritate cei care aparţin circumscripţiei respective. Anul acesta în Arad sunt aşteptaţi în clasa pregătitoare în jur de 3700 de copiii în peste 200 de clase. În clasa întâi, potrivit informaţiilor primite de la IşJ Arad se estimează că vor veni peste130 de elevi care împlinesc 7 ani până la 31 august 2013. Alţi 500 de copii împlinesc 7 ani între 1 septembrie şi 31 decembrie 2013 şi probabil, o parte din ei vor fi tot în clasa I dacă vor trece de testele de evaluare.
Anul acesta numărul comisiilor care vor face evaluarea elevilor s-a dublat față de anul trecut. Vor fi 25 de comisii în care vor munci 57 de specialiști psihologi. „Am dorit să mărim numărul de comisii tocmai pentru a veni în sprijinul părinților și al copiilor, pentru a evita aglomerația din școli” a punctat inspectorul școlar general Claudius Mladin.
Cine intră obligatoriu la evaluare
Trei categorii de copiii vor trece prin comisiile de evaluare: cei care împlinesc 7 ani între 1 septembrie și 31 decembrie 2013 și se va decide dacă merg în clasa I sau în clasa pregătitoare; cei care împlinesc 6 ani între 1 septembrie și 31 decembrie 2013 și care au de ales între clasa pregătitoare și grădiniță și cei care împlinesc 6 ani după 1 ianuarie 2014 care dacă trec testul pot merge în clasa pregătitoare. „Cei care împlinesc 6 ani, respectiv 7 ani până la 31 august nu mai au nevoie de evaluare pentru a fi înscriși” a precizat Raluca Martin, inspector de specialitate la IȘJ Arad. Perioada de evaluare este 2-19 aprilie.
Întâlnirile de la școală
În premieră anul acesta vor fi organizate ședințe cu părinții copiilor ce vor începe școala din toamnă precum și „Ziua Porților Deschise” în fiecare unitate de învățământ. Cei care doresc să participe pot afla mai multe despre data și ora întâlnirilor de la secretariatele respectivele școli sau de pe pagina de internet a școlii sau a IȘJ. „Părinții au ocazia de a cunoaște școala, de a vizita clasele. Vor putea sta de vorbă cu profesorii ce predau la clasa pregătitoare sau care vor preda în anul viitor, și dacă doresc pot participa chiar și la ore” a precizat Claudius Mladin, șeful IȘJ Arad.
Toate clasele pregătitoare din municipiu vor funcționa în cadrul școlilor, doar la nivel de județ vor fi trei locații unde aceste clase vor fi în incinta grădinițelor. E vorba de Macea, Nădlac și Sebiș.
Profesorii, la pregătire
Cei care vor prelua clasele pregătitoare sunt cei care acum au clasa a IV-a iar din toamnă vor începe cu o nouă generație.„Intenția noastră este de a asigura stabilitate și dorim ca învățătorii care vor prelua clasele pregătitoare să rămână la respectivele clase până la finele clasei a IV-a” a puctat Mladin. „Anul acesta se vor specializa 250 de cadre didactice, în cadrul proiectului POSDRU, derulat la nivel național, un curs care îi va ajuta în activitatea didactică specifică clasei pregătitoare” a adăugat Raluca Martin. Față de anul trecut când s-a înregistrat un deficit de cadre didactice și, ca atare, au fost mult mai multe posturi scoase la titularizare, anul acesta numărul dascălilor pentru clasa pregătitoare este similar cu cel al învățătorilor care au, în acest moment, clasa a IV-a.
„Orice informații de care a nevoie părinții le pot solicita de la școala respectivă. Pentru orice situație specială care apare, atât directorii unității de învățământ precum și inspectorii din cadrul Inspectoratului Școlar Județean sunt la dispoziția părinților și cu siguranță vor face tot ceea ce se poate pentru a fi rezolvată în beneficiul elevului” a menționat Nicolae Pellegrini, inspector școlar județean adjunct.
„Pentru fiecare copil de vârstă școlară este un loc rezervat în școală” Claudius Mladin
CITESTE SI:
Reguli noi pentru clasa pregatitoare
Clasa pregatitoare: certitudini si suspans
Citiți principiile noastre de moderare aici!