ARAD. E plin de dejecțiile câinilor pe străzile centrale ale Aradului. Locuitorii urbei nu au deprins încă, cu toții, obiceiul de bun simț de a strânge după patrupedele de care au grijă deși numărul câinilor cu stăpân a crescut spectaculos în ultimii ani, dacă stai să analizezi vizual parcurile din oraș. O evidență clară a patrupedelor din viețile arădenilor nu există în municipiu, pentru că, din câte reținem, proiectul de hotărâre în care aceștia trebuiau declarați nu a mai ajuns la vot. Date despre câini există doar la poliție, când vine vorba de câinii periculoși, care trebuie înregistrați aici, și la asociațiile chinologice, când vine vorba de cei de rasă. Așa că nu știm despre câinii arădenilor decât ce vedem. Iar ce vedem este că arădenii își plimbă în lesă câinii prin parcurile din oraș, iar unii uită să mai adune după cei scoși la plimbarea de dimineața sau seara.
Dar unde pot fi lăsați liberi câinii locuitorilor urbei? Unde scapă de jugul zgărzii și al lesei? Ei bine, dacă nu ești dispus să mergi până în pădurile din apropierea Aradului, unde regulile nu sunt chiar atât de clare, sau chiar mai departe, pe dealurile Șiriei, ori în zonele depopulate ale Malului Mureșului, unde nu știi sigur de ce dai, singura opțiune e cartierul Micălaca. Pădurea Ceala, situată în Parcul Natural Lunca Mureșului, cel mai apropiat loc verde pentru arădeni, mai exact întreg parcul are reguli stricte, iar patrupedele nu pot fi lăsate libere. Legea interzice astfel de fapte iar amenzile sunt mari, aici principala protecție vizând animalele sălbatice.
Un singur parc
Parcul din Micălaca părea poate la vremea la care a fost proiectat (înainte de 2017) și chiar la vremea la care s-a trecut la execuție (2018) o extravaganță sau chiar o nebunie, dar acum stă să satisfacă nevoile a mii de arădeni care nu-și pot lăsa liberi la joacă câinii decât în spațiul împrejmuit de aici. La momentul la care am anunțat această investiție chiar așa începeam știrea:
„Iniţial a părut o glumă ce nu a fost prea gustată de unii dintre locuitorii din zonă. «Cum să facă un parc pentru câini în spatele bisericii, la doi metri în spatele altarului? Vrem să creştinăm câinii sau ce? Vă daţi seama ce va fi aici când vor începe câinii să latre în timpul slujbei?”» – ne-a spus, contrariată, o arădeancă ce locuieşte în zonă”.
Și aminteam că „de fapt, nu e deloc o glumă. În parcul Sf. Maria (fost 23 August) din Micălaca 500 (zona Orizont) va fi amenajat un… părculeţ pentru câini” datorită „numeroaselor solicitări venite pe adresa Primăriei Arad din partea deţinătorilor de animale de companie din zonă, care aveau nevoie de un loc special destinat plimbării şi recreării patrupedelor”.
500 mp pentru tot Aradul
Singurul parc pentru câini din Arad a fost realizat în cadrul obiectivului de investiţie „Amenajare grup sanitar şi reabilitare fântână în Parcul Sfânta Maria din Municipiul Arad” și are o suprafaţă totală de 500 de metri pătraţi, fiind împrejmuit cu un gard metalic dublat de vegetaţie în partea exterioară. Parcul a fost prevăzut cu dozator de saci şi un coş de gunoi pentru reziduuri.
Întregul proiect de „Amenajare grup sanitar şi reabilitare fântână în Parcul Sfânta Maria din Municipiul Arad” a costat 617.000 de lei (TVA inclus). Lucrările, per total, au cuprins reabilitarea fântânii, amplasarea unui grup sanitar de tip capsulă care poate fi utilizat şi de către persoanele cu dizabilităţi, devenit între timp model pentru alte grupuri sanitare ce se doresc, tot de pe atunci, să fie realizate în Arad, dar încă sunt la stadiul de proiect, şi amenajarea acestui parc destinat animalelor de companie. De asemenea, s-a amplasat mobilier stradal (bănci, coşuri de gunoi, rastel de biciclete, ţâşnitoare de apă potabilă) şi s-a realizat racordul la utilităţi (apă, canal şi energie electrică).
Ca atare, arădenii deținători de animale de companie care sunt dornici să le dea voie la joacă au la dispoziție, în tot municipiul, 500 de metri pătraţi! Pentru că în rest, așa cum informa cu ani în urmă Poliția Locală, „există o hotărâre de CLM (208/2011) prin care este interzis accesul câinilor în târguri, oboare și pieţe, localuri publice, locuri de joacă pentru copii, cimitire, ştranduri, stadioane sau magazine, precum şi în orice spaţiu unde este figurat un semn care interzice accesul câinilor sau altor animale de companie”. Hotărâre care dacă nu este respectată, se lasă, cel puțin în teorie, cu amenzi”.
Patru parcuri noi pentru câini
Totuși, Aradul pare pe cale să rezolve neajunsurile și să intre cât de cât în rândul orașelor civilizate în această chestiune. La solicitarea nostră privind indicarea zonelor, parcurilor special dedicate câinilor, în care patrupedele pot fi lăsate libere, am fost informați că, pe lângă locul special amenajat pentru ei în Parcul Sfânta Maria, alte patru zone de agrement vor avea prevăzute parcuri pentru câini, primele trei fiind deja în lucru. Cele trei parcuri la care se lucrează deja de către firmele contractate de Municipalitate sunt cele din zona de agrement ce urmează să se contureze pe Mărului și cea din Micălaca, de la piciorul podului. Este vorba de deja cunoscutele investiții pe fonduri europene, din care una pare să evolueze în ritm normal (cea din Micălaca), în timp ce cealaltă pare să se târască, cu tot riscul pe care îl implică această stare – pierderea fondurilor europene (strada Mărului).
Cum vor arăta parcurile
Ce spune Primăria despre viitoarele locuri dedicate patrupedelor?
„Obiectivul de investiții «Revitalizarea zonei Strada Mărului și amenajare ca zonă de agrement» include amenajarea a două parcuri chinologice, care pot fi accesate rapid prin intermediul a trei dintre intrările în parc”.
În proiectul tehnic pe care executantul ar trebui să-l respecte, se indică la cererea municipalității următoarele:
„Amplasate în apropierea unor zone de interes – zona terenurilor de sport și lacul Homocul Mic, parcurile chinologice sunt dimensionate și amenajate cu mobilier urban astfel încât să deservească eficient utilizatorii-țintă. Cele două zone au fiecare o suprafață de 205,00 mp, cumulând o suprafață de 410,00 mp, și sunt împrejmuite. Parcurile chinologice sunt amenajate în proporție de 50% cu zone de nisip, dispuse central, în forme organice. Restul suprafeței este plantat cu gazon natural. Mobilierul urban se compune din bănci de odihnă pentru stăpânii de animale, coșuri de gunoi cu dozatoare de pungi și stâlpi de iluminat, pentru asigurarea siguranței și a folosirii spațiului și după căderea serii”.
Cel de al treilea parc este cel care va prinde contur în zona Micălaca 300, în cadrul proiectului de reconversie a acesteia, și care se va întinde pe o suprafață de 1.205 mp.
Toate cele trei parcuri sunt făcute după modelul Parcului Sfânta Maria, având proiectate zone de nisip, gazon, coșuri de gunoi, dozatoare de pungi etc.
Un parc pentru câini pe mal
Un al patrulea parc este doar schițat în intențiile Primăriei Arad. Acesta ar urma să fie amenajat pe malul Mureșului, în cadrul proiectului de reamenajare a acestuia, proiectul în cauză fiind însă în faza incipientă, cea de întocmire a documentelor. Banii prevăzuți în bugetul local anul acestea sunt direcționați, în cadrul acestui obiectiv, doar pentru planuri și studii.
Trimite articolul
XDaca cei care au caini si-ar aduna kacatul dupa ce potaia se plimba pe strada ar fi minunat mergeti in confecti sa vedeti acolo faci jaloane printre kacat e bataie de joc ar trebui puse camere de filmat pe strazi cine nu aduna sa plateasca mizeria.si aici cand zic de camere ar fi bune si la siguranta omului ca iti da in cap te miri pe unde si nu ar mau fi atatea spargeri.dar atentie camere functionale ca aradul mai are camere dar nu au curent…
-
..Si daca le atragi atentia, acestor derbedei, acestor gunoaie umane,posesori de potai,iti vandalizeaza masina sau ce mai ai !
La fortuna, pe aleea predeal, respectiv in spatele blocurilor unde sunt mici spatii verzi, vin zeci de patrupede pe zi cu stapanii lor, sa si faca nevoile sub geamurile locatarilor, bineinteles nimeni nu aduna rezidurile.oare e normal sa nu poti aeri locuinta din cauza mirosurilor mai ales vara?politia locala trece pe langa ei si se face ca nu i vede
-
Mai sunt unii care adună ”reziduurile solide”, îi văd pe geam, dar când e vorba de cele lichide…care put de-ți mută nasu’, n-au nicio treabă. Dacă potaia alege să se ușureze la o tufă sau un pom chiar sub geamul vecinului, deh, ce să-i faci? Asta ține de educația și bunul simț al stăpânului. Dacă Doamne-ferește îi faci observație, să auzi ce-i iese pe gură stăpânului, parcă l-ai înjurat de mamă!
-
Asa e! Efectiv duhneste a wc public! Si rusine si bun simt a stapinilor nu exista!!e un adevarat focar de infectie!
-
da de la oamenii strazii nu va pute nimic?
-
-
cum unde sa fie plimbati cainii? pe trotuare in tot centrul si nu numai , chiar si pe faleza si daca se poate sa lasam fecalele cainilor pe asfalt. sa calce pietonii in ele, sau lasam cainele sa urineze pe rotile masinilor parcate la bordura dar Ii purtam cu lesa lunga de 6-7 metri ca sa se bage printre picioarele celor celorlalti pietoni. daca se poate
Taci ca-i ……….fain.
aiureala
de ce? pt ca animalele lasate libere chiar si in astfel de tarcuri se pot incaiera intre ele pt te miri ce si atunci intervin proprietarii lor ( f multi sun copii ce nu stiu sa stapaneasca un caine ) si poate ajung muscati Am vazut astfel de incaierari intre caini lasati liberi pe faleza Mures !
toto parcul europa si restul. dea lungul malului langa centru este plin de caini, ala este parc de caini nu de copii sau oameni, si mai ales ca i lasa liberi, mergi cu copii mici trebuie sa te feresti de caini, daca te vede ca tie frica stapanii devin agresivi spun ca nu iubesti animalele, vai de capu nostru
Am ajuns sa fim asa iubitori de animale ca de oameni ne doare in cur,jivina sa fie in largul ei,copiii da-i dracului,aia nu sunt importanti,nenorocitii astia cate si-au luat caini sa fie amendati dur daca nu strang dupa potaile lor!sunati la politia animalelor sa isi faca treaba!!!
-
Detinatorii de caini sunt oameni egoisti. Chinuiesc animalele, dar un comil nu ar infia. Sunt atat de multi copii abandonati in Romania, dar preocuparea noastra sunt cainii.
Asta nu inseamna ca posesorii de caini nu aduna. Cineva si a pus intrebarea, cine aduna dupa cainii vagabonzi?
-
Caini vagabonzi nu prea mai exista prin oras: marea majoritate sunt la adapost, iar ceilalti inafara localitatii unde primesc mancare! Asa ca nu mai minti ,fiindca voi, zdremtele care nu va faceti curat dupa potai,murdariti spatiul public!
Primăria Arad, nu aplică impozite pentru câini, cum e în toată Europa. Mai mult deținătorii câinilor, plimbă câinii pe străzi, nu adună dejecțiile animalelor. Ce rol are poliția locală, de ce nu verifică acest aspect ??????
-
in Romania , primaria nu se implica in castrarea cainilor pt ca s-au infiintat multe asa zise ONG-uri fantoma pt salvarea animalelelor(exclus adaposturile care castreaza, hranesc, aduna si ofera casa patrupedelor pina la adoptie sau deces), aceste ONG-uri ia multi bani de la primariile din judet pt hingerit, dar caini se ia dentr-un sat si se arunca in alt sat, iar aceste ong-uri nu pot fi verificate pt ca asa e facuta legea ……ar trebui excluse ONG-urile.
-
spune-mitu cum aduni urina cainilor care e pe pereti pe copaci sau pe rotile masinilor parcate ., ha?
-
sunt de acord cu tine…..in zona unde locuiesc este un minimarket , iar vara sta romanul la barfa toata ziua( asta stie sa faca cel mai bine) iar cand trebuie sa-si faca nevoile fiziologice, se duc la bloc la colt sau casa scarii si se usureaza, nu mai zic atunci cand sub casa scari am gasit caca uman….animale ce mai !!!!
-
Nu trebuie sa o aduni. Dar tot bunul simt spune ca ar trebui sa ai un flacon cu apa, cel putin sa diluezi daca nu poti spala… Prea tot prostul si-a luat caine sa fie in trend, fara sa inteleaga care-s responsabilitatile. Cel mai mult ii “iubesc pe aia” care-si duc caini sa se cace in gropile cu nisip…
-
Sunt de acord cu amendarea celor care nuaduna după câinele sau dar trebuie zonă diferită de plimbare pentru câini de talie mare și mică. Trebuie o evidenta clară a câinilor de companie și aurii împotriva abandonului pentru că din cauza abandonului nu se termina cu câinii maidanezi. Din cauza că sunt pasibil de amendă dacă hrănesc câinii comunitari iubitorii dau de mâncare prin locuri izolate între gunoaie, mulți dau resturile de la masa proprie și în zonele respective apar șobolani și alte animale. Asemenea parcuri trebuie să existe în fiecare cartier minim unul dar dacă este vorba despre ceva atât de mic 500 metri pătrați ar trebui să fie pe fiecare stradă!
-
Orasele sunt asezari umane, iar normele nu amenajare a mediului urban nu face referire la spatii pentru animale. Te muti la sat si-ti cresti si animale. In strainatate sunt parcuri pentru caini la marginea orasului. Mai terminati cu absurditatile.
Prin tramvaie.sa se cace si pise pe scaune ori pe jos-ca noi fraerii curatam dupa boschetari si mai nou-caini.
Vad ca toti comenteaza de caini, bine ca pisicile de pe langa blocuri nu pisa sau kk-a, bine ca boschetarii nu isi fac nevoile pe unde apuca. Astia de tot numiti cainii potai, cati dintre voi aruncati mucul de tigara pe jos, sau coji de seminte?
-
@Bulan, cainii arunca si mucurile de tigara, cainii arunca si cojile de seminte… Nu ai ce sa le ceri, atata-i duce capul. Cineva celebreu spunea ca libertatea o intelegi atunci cand esti deranjat daca vezi un caine in lant. Ce sa ceri intr un oras de moldoveni, crescuti in padure? Nu vezi ca mereu sunt focare de purici si paduchi in oras? Ma mir ca nu sunt cainii revoltati. Daca ar putea vorbi saracii… Le pute a pisat de caine, de unde drac atata sensibilitate? Ca majoritatea dau cu apa de toaleta pe acelasi trening zile la rand… Cateodata am impresia ca sunt in ceva oras elvetian, ma trezesc la realitate doar cand trec prin oras. Uita-te la comentarii la orice articol, mereu sunt nemultumiti. Probabil aici refuleaza, in fata la primarie nu are nimeni curaj. tac si platesc facturile monstruoase si latra aici, pe aradon si probabil pe fb. Sincer, prefer compania unui catel oricand in loc de multi conationali.
-
Bine spus
-
Ion, ai perfecta dreptate….
-
Solutia este SA-I CIVILIZEZI (inclusiv prin amenzi mari)pe salbaticii care murdaresc domeniul public, nicidecum sa completezi mizeria acestora cu dejectiile animaliare! Ar fi bine sa te duca ,macar putin ,capul,la asta!
-
ai dreptate
-
bine punctat.
-
-
Îmi pare rău dar eu arunc mucul de țigară în sus, Newton e de vină că ajunge tot pe jos! :)))
-
De la ce partid este newton ala? hahahahaha
-
Da, ar trebui camere peste tot dar nu se vrea! Am pățit ca am atras atenția la unul cu un câine ca terenul de joaca pt copii e lângă și sa adune ce a lăsat câinele și urmarea a fost ca am fost înjurat și pus la punct ca să-mi vad de treaba mea!
În vlaicu la x-uri vin cu cîini printre blocuri sî își fac nevoile și lasă acolo de multe ori am văzut!
Dupa ce citesti majoritatea comentariilor , din pacate trebuie sa constati ca am ajuns un neam indobitocit cretinoid si tot mai primitiv. Oricum in curand ne v-om intoarce acolo unde ne este locul ………
recent Norvegia a luat masura interzicerii catorva rase de caini printre care King Spaniel si Buldog englez
Cainii sunt de talie f mica , erau mai mult caini de apartament. Motivatia interzicerii lor nu mi se pare chiar buna.
Gasiti detalii pe net
Câtă rautate.. Cica zona de separare.. Cei de buzunar pe iarba pe faleza si cei medii si mari pe sosele si trotuare. Daca as avea atatea zile bune, de cate ori plimb un caine de talie medie si vad cum cei mici incep un scandal de zici ca ei ar fi elefanti. Inainte de toate, sunt animale. Dar totul incepe de la stapani, in mare parte. Binenteles si oamenii de multe ori sunt mai animale ca si cainii. Stam la bloc si ne cumparam caini. Nu conteaza ca sta mai bine de juma de zi incuiati singuri si terorizeaza un bloc intreg. Dar suntem,, mari iubitori de animale”. Acolo ar trebui amenzi, nu ca se pișă cainele pe iarba. Acuma ar fi si culmea sa ii desenezi unde anume are voie si unde nu sa se pișe. E ceva normal sa scoti un caine din bloc si sa se cace si sa se pișe afara.Vrei caine.. ia ti casa si ofera conditii, nu ti bate joc de el. Si nu iti bati joc nici de vecinii din bloc, care, toata lumea stie de inconveniente. Si eu sunt de acord, nu strangi.. amenda. Si consistenta!