Anul acesta, alegerile prezidențiale se vor desfășura pe 24 noiembrie – primul tur, respectiv 8 decembrie – turul al doilea. În județul Arad vor fi deschise 424 de secții de votare, 115 dintre acestea urmând să fie amenajate în municipiul Arad. Alte 60 de secții vor fi deschise în orașele Chișineu-Criș, Curtici, Ineu, Lipova, Nădlac, Pâncota, Pecica, Sântana, Sebiș și localitățile componente, restul secțiilor fiind deschise în mediul rural.
Secțiile de votare vor fi deschise între orele 7 și 21. Alegătorii care la ora 21 se vor afla fie în sediile secțiilor de votare, fie la coadă în afara secției, vor fi lăsați să voteze și după ora 21, până cel târziu la ora 23:59, la miezul nopții urmând ca aplicația de procesare a actelor de identitate să se închidă automat.
Unde putem vota?
În cazul în care un cetățean vrea să voteze, dar nu se află în localitatea de reședință, acesta poate vota în orice altă secție din altă localitate, pe listele suplimentare. În schimb, dacă se află în localitatea de domiciliu, acesta va trebui să se îndrepte spre secția de votare căreia este arondat. O modalitate simplă de a găsi secția de votare este portalul Autorității Electorale Permanente – Registrul Electoral, care poate fi accesat la adresa registrulelectoral.ro. Acolo, după introducerea codului numeric personal, a numelui de familie și a tipului de alegeri pentru care este căutată secția de votare, portalul va afișa secția potrivită, cu adresa aferentă.
Procesul de vot
Pentru a vota, cetățenii trebuie să aibă asupra lor un act de identitate. Aceștia vor primi un singur buletin de vot și ștampila de vot. După ce pun ștampila „VOTAT” pe pătratul candidatului dorit, alegătorii trebuie să introducă buletinul de vot în urna special amenajată. Conform tragerii la sorți organizate luna trecută, candidații vor apărea pe buletinele de vot în următoarea ordine: Elena Lasconi – USR; George Simion – AUR; Marcel Ciolacu – PSD; Nicolae Ciucă – PNL; Kelemen Hunor – UDMR; Mircea Geoană – independent; Ana Birchall – independent; Alexandra Păcuraru – Alternativa pentru Demnitate Națională; Sebastian Popescu – Partidul Noua Românie; Ludovic Orban – Forța Dreptei; Călin Georgescu – independent; Cristian Diaconescu – independent; Cristian Terheș – Partidul Național Conservator Român; Silviu Predoiu – Partidul Liga Acțiunii Naționale.
Ludovid Orban a anunțat zilele trecute că se retrage din cursă și o susține pe Elena Lasconi, însă anunțul său nu va avea niciun efect asupra procesului electoral, întrucât buletinele de vot sunt deja tipărite.
Rezultate în timp real
Pentru prima dată, Serviciul de Telecomunicații Speciale va folosi o nouă funcționalitate în cadrul alegerilor prezidențiale, care va permite vizualizarea în timp real a rezultatelor parțiale la alegerile prezidențiale, pe măsură ce procesele verbale sunt încărcate în platformă. Datele vor fi publicate în timp real pe prezenta.roaep.ro, site-ul urmând să permită selectarea diferitelor criterii – precum rezultate în funcție de candidat, județ, localitate, pe țară sau diaspora. De asemenea, la fel ca până acum, în timpul procesului de votare platforma va prezenta în timp real date statistice cu privire la prezența alegătorilor în secțiile de votare, precum și – după finalizarea procesului electoral – fotografii ale proceselor verbale din secțiile de vot.
Trimite articolul
XDoar acolo unde sufletul lor se simte iubit !
Avem 3 runde de alegeri ,bani aruncați pe geam pentru cel puțin o rundă de alegeri ,cele parlamentare puteau avea loc cu cele prezidențiale, că și așa stăm prost cu banii la buget .Dar ce să vezi ,politicienii n-au voit să facem puțină economie, așa că cer 3 runde , că poate se satură omul să tot vină să voteze și iese cine trebuie .
-
Noi toți ceilalți neimplicați în mașinăriile de partid vom răspunde zi de zi daca este nevoie..