O evidenţă clară din 1 ianuarie 2012 şi până în 28 august 2015. Aceasta a cerut preşedintele interimar al Consiliului Judeţean Arad, Adrian Ţolea, directorului Centrului Cultural Judeţean Arad, Ana Maria Dragoş. Şi contrar obiceiurilor arădene, ce e la secret nu există, raportul pe care vrând-nevrând managerul culturii judeţului i l-a înaintat preşedintelui interimar al CJA a fost făcut public. Nu neapărat uşor de ajuns la el, dar nici greu. Cu câteva informaţii bune, drumul spre „situaţia contractelor de achiziţie publică în perioada 01.01.2012- 28.08.2015” a fost unul extrem de uşor. Vorbim aici de documente pe care legea te obligă să le faci publice (mai ales la cerere), aşa că nimic nelalocul lui în această poveste a contractelor prin care Centrul Cultural Judeţean Arad a alocat banii dedicaţi culturii judeţului, operaţiune obişunită la toate centrele de prin ţară. Dacă la aceste informaţii mai adăugăm faptul că pe lista neagră a lui Adrian Ţolea şi a susţinătorilor acestuia, în frunte cu primarul Gheorghe Falcă, nu se află, conform zvonurilor bine întemeiate, doar directorul Gheorghe Bănăţean, de la Compania de Apă, ci şi Ana Maria Dragoş, directorul Centrului Cultural Judeţean Arad, avem un tabloul destul de exact al situaţiei de la Judeţ.
Zvonurile mai mult sau mai puţin întemeiate merg şi mai departe cu acuzele şi vorbesc de faptul că, dacă studiezi bine documentul referitor la situaţia contractelor de achiziţie publică, vei vedea pe cine a plătit preşedintele Nicolae Ioţcu prin intermediul centrului ca să-şi asigure liniştea, căror prieteni le-a întins mâna cu ajutorul banilor de la cultură şi, şi mai grav, dar greu de demonstrat, cum formaţiile care întreţineau atmosfera la Moara cu Noroc, localul de la ieşirea din Ineu (despre care se spune că ar fi al lui Nicoale Ioțcu), se regăseau pe lista de finanţări a centrului.
Cert este că de acum cei care au lansat astfel de zvonuri vor avea ocazia să şi le și susţină sau infirme, documentul fiind public pe pagina Centrului Cultural Judeţean Arad. În tabelul pe care mai marii acestei instituţii de cultură l-au făcut public poţi afla aproape totul despre contractele de achiziţie publică ale centrului, cu data semnării lor, firmele cu care acestea au fost încheiate, de unde au fost alocaţi banii şi despre ce sume e vorba.
Publicarea acestor informaţii a fost cerută pe 20 august de către cabinetul preşedintelui Adrian Ţolea, prin intermediul unei adrese, răspunsul fiind dat pe 28 august, aceasta fiind şi data la care au fost indicate şi ultimele achiziţii publice ale Centrului Cultural Judeţean Arad.
Cine e pe primul loc?
Fără a merge mai departe cu zvonurile şi cu conexiunile, vă putem informa asupra faptului că, aşa cum era normal, cele mai mari sume de bani au mers pe construcţia de clădiri, în special pe ridicarea Casei Verzi de la Căsoaia.
Cele mai importante sume de bani care nu au legătură cu ridicarea de imobile au mers, însă, la o primă cercetare a documentului făcut public, spre două firme. Better Reflection SRL (care a oferit în general servicii de tipărire, sumele depăşind mai în fiecare caz 1.000 lei ajungând şi peste 12.000 de lei pentru, de pildă, tipărire de materiale promovare „Aradul contează”) şi Fundaţia Rapsozii Zărandului, pentru susţinerea de spectacole. Quintett Group SRL se regăseşte şi ea în tabel cu sume destul de mari, aşa cum pe listă apare destul de des şi un artist extrem de cunoscut al Aradului – Adrian Sandu. Dar niciunul dintre cei enumeraţi mai jos nu egalează la sume şi contracte firma Better Reflection (anul 2015 fiind anul de glorie pentru această companie) şi Fundaţia (Cultural Umanitară) Rapsozii Zărandului.
Puric şi Felicia Filip
Că actul cultural nu e ieftin o demonstrează, de pildă, şi un contract încheiat de centru în 2014 cu Dan Puric, care a venit la Teatrul de Vară şi a cărui prezenţă i-a costat pe arădeni nu mai puţin de 27.000 de lei. Sau un altul cu Capodopera SRL, firmă care a primit 21.150 pentru a o aduce pe Felicia Filip tot la Teatrul de Vară. Poate ar mai trebui amintit că unele firme au avut de lucru mai mult în anii 2012 şi 2013 iar altele au venit în forţă în ultimii doi ani.
În documentul ataşat
Dacă aveţi curiozitatea să vedeţi exact pe ce a alocat banii dedicaţi culturii arădene Centrul Judeţean Arad puteţi accesa documentul din ataşament. Veţi găsi aici cât au costat tipăriturile pe evenimentele centrului, închiriatul de săli şi scene, lecţiile de vară, teatrul de vară, evenimentele religioase organizate de instituţie, spectacolele folclorice, transportul spre evenimente cu microbuze, autobuze etc., publicitatea şi nu numai.
Citiți principiile noastre de moderare aici!