ARAD. Ar fi fost vesel, dacă nu era trist. Așa s-ar putea spune, poate cel mai bine, despre ceea ce s-a întâmplat, luni seara, la Galeria de Artă „Alfa” din Arad, oraș pretendent la titlul de Capitală Culturală Europeană în 2021. Mai exact: în acest spațiu era programat, pentru acea zi, de la ora 18.00, vernisajul expoziției de pictură a maestrului Ion Aurel Gârjoabă. Numai că…. publicul a lipsit cu desăvârșire.
La ceasul amintit, erau prezenți doar autorul, artistul plastic arădean Ioan Kett Groza (care-și asumase rolul de prezentator) și doamna de la Galerie.
În așteptarea iubitorilor de frumos (cu gândul și să mai umplem spațiul… temporal) intru într-o discuție artistul. Maestrul Ion Aurel Gârjoabă, vesel și deschis la vorbă, nu este unul oarecare. Pictor, grafician, sculptor, ilustrator şi copertator de carte a avut foarte multe expoziții personale și de grup, are lucrări în colecţii publice şi particulare din țară și peste hotare. A fost în tabere de creație în numeroase locuri. Chiar și la Arad: a participat la Tabăra de Creație de la Căsoaia (în 1980, 1981, 1982 – în ultimul an fiind chiar directorul acesteia).
„Este prima dată, însă, când expun la Arad”, îmi mărturiseșete pictorul cu un surâs autoironic.
Expoziția pe care a adus-o la Galeria „Alfa” se numește „75 – Tabere”. Adică 75, vârsta lui Gârjoabă și tabere, pentru că „sunt lucrări realizate în tabere de documentare, începând cu Argeș, Balcic, Făgăraș, Kraguevac (Serbia) și altele”.
Expoziția cuprinde 64 de lucrări, începând de la vegetație, peisaj citadin, flori („în special macul m-a impresionat cel mai mult”), natură statică („dar nu în genul consacrat ci luată din mediul natural”). Sunt lucrări în ulei pe pânză care merg pe armonii de cald-rece, clar-abscur, dar și picturi non figurative („Flacăra albastră”)
„Pentru mine – și-a exprimat artistul crezul – pictura trebuie să creeze privitorului o stare de confort vizual, o stare de trăire emoțională estetică și afectivă, și, în ultimă instanță, să-l bucure de viață, de natură”.
Mai am vrea doar să spunem că, dacă ai noștri iubitori de cultură nu și-au făcut timp să vină la vernisaj, expoziția totuși s-a deschis și va rămâne (deschisă) până pe 9 mai. Într-o plimbare pe Bulevard, ar putea zăbovi, măcar câteva minute, în Galeria „Alfa”, pentru a admira picturile lui Ion Aurel Gârjoabă. Vor avea doar de câștigat.
Doar patru
Ca să fim corecți până la captăt, putem preciza că, în decurs de o oră, au intrat să vadă expoziția patru persoane: Judita Csernyansky (artist plastic, membru al Cenaclului „I. Andreescu” Arad) împreună cu soțul, un tânăr și o doamnă.
„Pot spune că, în lucrările mele, aduc perspectiva în prim-plan” ( Ion Aurel Gârjoabă)
Citiți principiile noastre de moderare aici!