Protecția Mediului, dar se poate și mai bine. Au fost zile și perioade în care calitatea aerului lăsa de dorit, mai ales în lunile de toamnă și iarnă, când activitatea CET-ului Lignit tulbură puțin mai mult atmosfera. Raportul a fost bazat pe datele înregistrate la cele trei stații de măsurarea a aerului: două stații în municipiu (AR1 – la piciorul podului Micălaca şi AR2 la Colegiul Național de Protecția Mediului) şi o staţie amplasată în oraşul Nădlac.
„Aceste staţii efectuează măsurători continue pentru: dioxid de sulf (SO2), oxizi de azot (NO, NO2, NOx), monoxid de carbon (CO), pulberi în suspensie (PM10 şi PM2,5), ozon (O3) şi precursori organici ai ozonului (benzen, toluen, etilbenzen, o–xilen, m-xilen şi p-xilen)”, precizează Dana Dănoiu, director al agenției arădene de protecția mediului.
Pulberile cele mai poluante
Fără a avea acces la datele agenției, arădenii care locuiesc în zona Grădiște știu ce înseamnă poluarea cu pulberi în suspensie. Cenușa care li se depune pe case, prin curți și mașini, în cea mai mare parte provenind de la CET Lignit, este dovada că au fost depășite în unele zile valorile maxime admise. Fapt dovedit și de raportul APM.
„În anul 2011, au existat zile în care a fost depăşită valoarea limită zilnică, la toate cele trei staţii (14 zile la AR1, 12 zile la AR2 şi 10 zile la AR3, faţă de max. 35 de zile, cât este admis în actele normative în vigoare)”, se specifică în document. Cea mai afectată lună este luna noiembrie „când din cauza condiţiilor meteorologice total nefavorabile unei dispersii a poluanţilor s-a înregistrat o creştere substanţială a concentraţiilor de pulberi în aer”, se mai subliniază în document.
Cât e de nociv?
CET-ul nu este singura sursă de poluare prin pulberi în suspensie, printre cauze fiind menționate și igienizarea gospodăriilor, traficul precum şi condiţiilor meteo nefavorabile dispersiei poluanţilor (calm atmosferic, presiune ridicată, lipsa mişcării aerului pe verticală, nebulozitate ridicată). Cât sunt însă de nocive aceste pulberi pentru arădeni e treaba altor instituții care se ocupă cu sănătatea publică.
În grafic
În ceea ce privește indicatorii NO2 şi SO2 se constată faptul că valorile măsurate nu au depăşit valoarea limită orară pentru protecţia sănătăţii umane, la fel și în cazul Monoxidului de carbon (CO) sau a Benzenului, unde valorile măsurate sunt sub valoarea limită anuală.
Citiți principiile noastre de moderare aici!