Uniforma școlară e o cheltuială în plus a părinților, uneori cam piperată sau uniforma e soluția cea mai bună pentru a fi eliminate discriminările pe criterii vestimentare din școală. Argumente pro și contra reintroducerii uniformei școlare în sistemul învățământului de stat. O dezbatere care se reia din când în când, face puțină vâlvă și gata. Pentru că atâta timp cât reîntoarcerea la uniformă nu este decisă la nivel național, școlile vor opta în funcție de decizia părinților și chiar a elevilor. În Arad avem puține școli unde de mai bine de șase, trei sau patru ani uniforma face parte din viața elevilor dar și școli unde încercarea de a uniformiza puțin ținuta elevilor a fost abandonată din cauza inerției elevilor, a părinților și chiar a profesorilor. Argumentul forte al celor pro uniforme este păstrarea unui brand, a imaginii școlii, o dovadă a seriozității și disciplinei. Pentru că nu e atât de greu să cumperi o vestă sau o cravată cât e de greu să îl convingi pe elev să o și poarte. Argumentul celor fără uniformă este de obicei unul financiar, prețul acesteia și obligativitatea achiziționării ei fiind considerată o povară în plus pentru părinți. Și ca întotdeauna există și varianta de nișă: școli care preferă o reprezentare cromatică sau un simplu ecuson. Totul pentru a crea sentimentul unei apartenențe la o comunitate.
[poll id=”43″]
Școala cu cea mai lungă tradiție în purtarea uniformei este Liceul Pedagogic. Din anul 2007 a fost introdusă fără drept de apel. S-a decis, fără prea multe rețineri din partea părinților, și de atunci toți elevii trebuie să o cumpere. „A fost o decizie luată împreună cu comitetele de părinți și tot ei au fost cei care au decis în final unde se fac aceste uniforme, care este firma care le produce” a punctat directorul liceului, Sorin Haiduc.
Cât plătesc aproximativ părinții elevilor din Pedagogic pentru fiecare piesă vestimentară? Un tricou -30 de lei, pentru un pantalon sau fustă se plătește cam 50 de lei, un sarafan până la 80 de lei, un sacou ajunge la peste 100 lei. Mai sunt în ofertă și eșarfe la 10 lei sau cravate cu însemnele școlii la 20 lei. La un simplu calcul părinții scot din buzunar în jur de 200 lei pentru o uniformă completă.
Cam la aceleași prețuri au ajuns și cei de la Școala Gimnazială „Caius Iacob” din Micălacă, aflați în primul an de uniforme, doar că nu au nevoie de atât de multe piese. Un sarafan cu 75 lei pentru fete și o vestă pentru băieți la 50 de lei, evident cu pecetea școlii.
Decid părinții
La Școala Gimnazială nr.5 fiecare clasă din ciclul primar decide unde se confecționează uniforma iar pentru cei mai mari se plătește aproximativ 50 de lei obligatoriu pentru o vestă și cravată și opțional pot alege fusta și cămașa. O uniformă completă ajunge pe la 150 lei. „Sunt de acord cu reintroducerea uniformei. La noi în școală suntem în al treilea an și nu avem probleme, atât copiii cât și părinți s-au adaptat și chiar sunt mulțumiți” a punctat directorul Maria Pașcalău.
Am ales culoarea
Școala Gimnazială „Aurel Vlaicu”. Aici directorul Petrușca Tămășan a explicat că apartenența la comunitatea școlară este reprezentată prin culori: alb și albastru care ar trebui să se regăsească în ținuta elevilor. „Uniforma impune prea mult, ceea ce ne dorim este ca elevii noștri să aleagă din plăcere, chiar cu bucurie să se îmbrace în culorile școlii” a declarat Tămășan.
În Arad mult prea puține școli au reușit să impună uniforma elevilor săi dar fiecare încearcă să găsească un element care să-i individualizeze pe elevii săi de restul elevilor din municipiu. Cât despre prețuri greu de estimat dacă o uniformă, chiar și la suprapreț, costă mai mult decât ar putea costa gusturile elevilor în materie de modă.
Calitatea îndoielnică
Una din nemulțumirile părinților este calitatea proastă a materialelor din care sunt confecționate în unele școli uniformele. Și atunci raportul calitate – preț nu mai este deloc corect.
Citiți principiile noastre de moderare aici!