Recent a fost publicată de către o jurnalistă din București o analiză a votului „pe statutul magistraților”, județ cu județ. Mai exact, a votului final pentru Adoptarea Proiectului de Lege 418/2017, pentru modificarea și completarea Legii nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor, ce a avut loc în ședința de luni, 11 decembrie, în jurul orei 17.
Aleșii arădeni, de acord
Observăm din analiza acesteia că județele „pro”, adică cele în care deputații prezenți în sală au votat pentru trecerea legilor, sunt Giurgiu (100% procent de voturi pro-modificarea legii), urmat fiind de Hunedoara, Olt și Vâlcea, toate cu câte 83,33% voturi „pro”. Aradul are un procent de 57,14% „pro” modificărilor.
Nimeni din Arad împotrivă
De cealaltă parte, împotriva modificării legilor justiției au fost deputații sibieni – 83,33% voturi „contra” modificărilor. Județul Sibiu este urmat de „Diaspora (75%), Ilfov (60%), Prahova (45,45%) și, la egalitate, Suceava, Cluj, Bistrița Năsăud și Alba (40%)”, se arată în postarea jurnalistei.
De pe pagina de internet a Camerei Deputaților aflăm că, din Arad, Dorel Căprar, Adrian Todor, Florin Tripa (toți PSD), alături de Petru Farago (UDMR), au votat „pro” modificării, în timp ce Eusebiu Pistru (ALDE), Glad Varga (PNL) și Sergiu Vlad (USR) au fost absenți. Niciunul dintre aleșii arădeni nu a votat împotriva modificării legilor.
„Pe național”
Din totalul de 328 de deputați, 272 au fost prezenți la votul de pe 11 decembrie – 143 de la PSD, 56 de la PNL, 20 de la USR, 17 de la UDMR, 14 de la ALDE, 9 de la PMP, 9 ai Minorităților și alți 4 neafiliați. Dintre aceștia, au votat „pentru” (cu DA) 179, adică toți cei 143 de deputați ai PSD-ului, toți cei 17 ai UDMR-ului și cei 14 ai ALDE, dar și patru ai minorităților și unul neafiliat.
Împotrivă (cu NU) au votat 90 de deputați, adică toți cei 56 ai PNL-ului, 19 din cei 20 ai USR-ului, toți cei 9 deputați PMP, 3 din cei 9 ai Minorităților și 3 dintre cei 4 neafiliați. Camera Deputaților a fost primul for decizional, urmând ca legea să treacă în fața senatorilor.
Ne-au reprezentat
Acesta este votul deputaților, adică astfel au găsit de cuviință să îi reprezinte pe cei care i-au ales în funcții. Cei nemulțumiți de deciziile luate de oamenii pe care i-au votat au la dispoziție, pe site-ul Camerei Deputaților (cdep.ro), la secțiunea „Structuri parlamentare >Deputații >După circumscripția electorală”, datele de contact ale deputaților. Iar aceștia din urmă au datoria de a asculta părerile celor care le-au acordat votul de încredere și, dacă nu le lipsește coloana vertebrală, să și țină cont de părerile primite.
Citiți principiile noastre de moderare aici!