Ideologiile politice au fost golite de sens de politruci iresponsabili care le-au folosit să valideze vădite inadecvări morale sau chiar penale. Binele comun a fost înlocuit cu interese de grup, uneori trans-partinice ceea ce a condus la marasmul politic actual, la confuzia patriotismului cu naționalismul deșănțat, utilizat ca vehicul electoral, la relativizarea intenționată și cu rea credință a evidențelor. Problema României de azi nu ține de fine nuanțe între dreapta sau stânga, de etatism versus stat minimal ci de drenarea banului public, de corupție și de politizarea excesivă a instituțiilor, de birocratizare și anomalii bugetare, de disonanțe legislative și derapaje grave de la democrație. Iar soluțiile nu țin de asumări doctrinare ci de bun simț și responsabilitate civică.
Dintre prioritățile absolute mai menționăm cele legate de ÎNVĂȚĂMÂNT:
– 6% din PIB pentru învățământ.
– Extinderea programului “Școala pentru toți” (măsuri de integrare socio-educațională care vizează în același timp familia, școala și comunitatea) la toate școlile sărace din România. Intervenția vizează atragerea de fonduri europene prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020 de peste 200 de milioane de euro.
– Subvenționarea per elev a activităților “Școala după Școală”, scopul fiind reducerea abandonului școlar care a ajuns la 19% în România – cel mai mare procent din UE.
– Numirea pe criterii politice a responsabililor din învățământ scade calitatea actului educațional. Depolitizarea învățământului alături de depolitizarea tuturor deconcentratelor si descentralizatelor va eficientiza și va creea premizele legalității instituționale în România.
– De asemenea propunem politicienilor să nu mai participe la deschiderile de an școlar. E un gest minimal, unilateral, un semnal pentru depolitizarea școlii.
Citiți principiile noastre de moderare aici!