„Salutăm iniţiativa FEDE de a înfiinţa Agenţia Europeană pentru Calitatea Învăţământului Superior (EQHA) care să permită evaluarea universităţilor private”
ARAD. O delegaţie a Universităţii de Vest „Vasile Goldiş”, condusă de prof. univ. dr. Aurel Ardelean, preşedintele UVVG şi vicepreşedinte al FEDE, a participat, în perioada 11-13 aprilie 2012, la Berlin, la Adunarea Generală a Federaţiei Europene a Şcolilor Superioare (FEDE), organizaţie cu statut participativ pe lângă Consiliul Europei.
Lucrările au fost prezidate de preşedintele FEDE, prof. univ. dr. Edouard Jagodnik, Doctor Honoris Causa al Universităţii de Vest „Vasile Goldiş”, care s-a referit la prezenţa FEDE la Congresul Internaţional anual IACBE (International Assembly for Collegiate Business Education) din SUA şi înfiinţarea Agenţiei Europene a Calităţii (EQHA).
Preşedintele FEDE, prof. univ. dr. Edouard Jagodnik, a amintit şi câteva dintre proiectele importante pe care le-a desfăşurat FEDE anul trecut – proiectul LEO-FEDE, care a acordat 37 de burse de mobilităţi absolvenţilor cursurilor FEDE şi publicarea cărţii „Mes droits sont les votres” având ca temă drepturile omului.
Prof. univ. dr. Aurel Ardelean, vicepreşedinte FEDE, a declarat că, deşi FEDE s-a angajat de-a lungul anului trecut în mai multe proiecte pedagogice, accentul a căzut cu precădere pe calitatea examenelor pe care federaţia le organizează în toate instituţiile membre, calitate care permite crearea unui învăţământ capabil să se adapteze evoluţiilor rapide ale spaţiului european. „În acest sens, salutăm iniţiativa FEDE de a înfiinţa o Agenţie Europeană pentru Calitatea Învăţământului Superior (EQHA), care să permită evaluarea universităţilor private, prin intermediul unei echipe formate din experţi auditori recunoscuţi pe plan european. Acest demers este motivat de către specificitatea învăţământului european, de către autonomia pe care acesta trebuie să o aibă şi de către diplomele pe care le propune în conformitate cu cerinţele Uniunii Europene. Această agenţie este un organism independent de autonomia statelor membre FEDE, având un statut neutru în raport cu influenţele politice actuale”.
Prof. univ. de Aurel Ardelean, preşedintele UVVG, a subliniat că, în prezent, FEDE are un număr de 580 de instituţii participante din numeroase ţări europene şi din alte ţări din afara Europei. „Ţările care fac parte din Uniunea Europeană au statut de membru titular, iar ţările non-europene au statut de membru observator în cadrul organizaţiei. Acţiunile Federaţiei Europene şi ale Comisiei de învăţământ ale Consiliului Europei sunt fundamentale în a crea cadrul iniţiativelor în educaţie al unui învăţământ antreprenorial atât în ţările europene cât şi cele non-europene. Cu această ocazie s-au desfăşurat şi numeroase workshopuri şi ateliere între universităţi şi şcolile participante abordând ca şi tematică probleme legate de utilizarea noilor tehnologii în procesul de învăţare, crearea unei agenţii europene a calităţii, cât şi respectarea drepturilor omului”, a precizat prof. univ. dr. Aurel Ardelean, vicepreşedinte FEDE.
FEDE promovează şi aplică de peste 40 de ani, drepturile fundamentale educative, care vizează realizarea de exigenţe şi performanţe europene în domeniul calităţii învăţământului superior, crearea unei reţele de universităţi care să faciliteze schimburi de opinii între studenţi şi profesori, cât şi promovarea unor programe de învăţământ aplicative în universităţi şi şcoli.
FEDE acordă o atenţie particulară integrării Europei de Est în spaţiul european unic al formării profesionale, unde Universitatea de Vest „Vasile Goldiş”, prin intermediul departamentului FEDE, organizează cursuri şi examene care se finalizează prin obţinerea unor diplome cu componenţă europeană.
Citiți principiile noastre de moderare aici!