Proiectul POSDRU/81/3.2/S/55362 a fost selectat la finanţare în cadrul Programului Operaţional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013 cofinanţat din Fondul Social European, Axa prioritară 3 „Creşterea adaptabilităţii lucrătorilor şi a întreprinderilor” Domeniul major de intervenţie 3.2 „Formare şi sprijin pentru întreprinderi şi angajaţi pentru promovarea adaptabilităţii”, în cadrul cererii de propuneri de proiecte nr. 81 „Competenţe pentru Competitivitate” şi este implementat în perioada 01 decembrie 2010 – 30 noiembrie 2013.
Universitatea de Vest Vasile Goldiş din Arad a fost reprezentată de prof. univ. dr. Aurel Ardelean, rector al Universităţii de Vest Vasile Goldiş, coordonator formare curs, prorector, prof. univ. dr. Anca Hermenean, coordonator proiect UVVG, prorector al UVVG, academician Gheorghe Benga, cadru asociat al UVVG,iar Universitatea din Bucureşti de prof. univ. dr. Marieta Costache, manager proiect şi prof. univ. dr. Anca Dinischiotu. La conferinţă au participat reprezentanţi ai administraţiei locale şi judeţene – Adrian Ţolea, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Arad, cadre didactice şi angajaţi cu studii superioare care lucrează în laboratoare de profil.
Grupul ţintă al proiectului este format din 60 de persoane (30 de persoane din regiunea Bucureşti-Ilfov şi 30 de persoane din Regiunea de Vest a României), iar evaluarea şi comunicarea se va realiza folosind metode noi bazate pe TIC, prin intermediul unui portal internet/intranet al programului, care va facilita transferul de know-how şi stabilirea de noi contacte profesionale.
Proiectul are ca scop dezvoltarea unui program de formare postuniversitar destinat angajaţilor care îşi desfăşoară activitatea în laboratoarele din domeniile: sanitar, mediu, biotehnologii şi securitate alimentară, cercetare, etc., prin promovarea de tehnici şi metodologii de laborator inovative, conforme cu cerinţele şi standardele UE, în scopul creşterii competenţelor acestor categorii profesionale, fiind primul proiect de acest fel din România.
Proiectul este în concordanţă cu Orientările Strategice Comunitare de creştere a adaptabilităţii forţei de muncă pentru asigurarea flexibilităţii la piaţa muncii, creşterea investiţiilor în resurse umane prin educaţie şi instruire performanţă, promovarea formării continue şi educaţiei antreprenoriale. Se răspunde structural şi funcţional nevoilor de formare/specializare ale grupului ţintă, care trebuie să ţină pasul cu evoluţia cunoaşterii, cu tehnicizarea şi informatizarea echipamentelor şi cu modernizarea metodologiilor utilizate.
Prof. univ. dr. Marieta Costache, din cadrul Universităţii din Bucureşti, managerul de proiect, ne-a declarat: „Proiectul de formare a specialiştilor din laborator, va reprezenta, pentru noi, o modalitate mai bună de apropiere care va permite formarea cadrelor din Regiunea de Vest a României şi din Bucureşti – Ilfov. Obiectivul proiectului este stimularea schimburilor de experienţă interregionale”.
Prof. univ. dr. Aurel Ardelean, rector al Universităţii de Vest „Vasile Goldiş”, coordonator formare curs, a subliniat: „Este un proiect generos în care dorim şi ne propunem să pregătim „resursa umană” din domeniul biotehnologiei şi securităţii alimentare, cu o aplicaţie pe care o vom realiza atât la Arad, cât şi la Universitatea din Bucureşti”.
Biroul de presă al UVVG
Daniel Albu
Citiți principiile noastre de moderare aici!