O colaborare gândită încă de pe vremea pandemiei, așa cum recunoștea luni și rectorul UBB, dar care a fost parafată acum și a căror linii și direcții vor fi stabilite în viitorul apropiat. Câteva dintre posibilele direcții au fost prezentate ca posibile de Daniel David, care amintea de comunitatea germană și de cea maghiară din Arad, care – prin intermediul UBB și a colaborării cu UVVG – ar putea rămâne să se perfecționeze acasă. Un protocol deschizător de drumuri și un deziderat realizat de care, așa cum spunea Coralia Cotoraci, rectorul fondator Aurel Ardelean ar fi fost mândru.
Chiar dacă direcțiile nu au fost indicate cu ocazia parafării, protocolul dintre cele două universități – cea mai bine cotată universitate din România și una dintre cele mai bine cotate universități private din țară – a fost văzut ca un act de pionierat, dar şi ca o aliniere, după cum primarul Boc a punctat, la noile tendințe ale Uniunii Europene.
Eveniment de excepție în viața comunității arădene, la care au participat zeci de figuri cunoscute ale Aradului, protocolul de colaborare academică între Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” din Arad și Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj a mai fost privit ca încă un pas pe care mediul academic îl face în beneficiul orașelor și administrațiilor, sprijinul pe care autoritățile locale din Arad îl oferă mediului universitar de aici fiind amintit de rectorul UBB drept probabil una dintre principalele considerente care a determinat celebra facultate din România să se alieze cu UVVG.
De acest protocol vor beneficia, au spus la unison toate oficialitățile care au luat cuvântul, dezvoltarea economiei, a culturii, viața economică și socială de aici, vorbitorii echivalând protocolul semnat luni cu excelența în educație și cercetare.
Colaborarea cu universitatea din Cluj a fost privită şi ca o şansă pentru Aradul administrativ și universitar („este întotdeauna o oportunitate să înveți de la cei mai buni, iar pentru noi Clujul este un reper și academic, și administrativ”), în condițiile în care UBB reprezintă cea mai importantă comunitate academică din ţară, reunind peste 55.000 de oameni, dar și ca o provocare și o nouă perspectivă pentru universitarii clujeni.
Nu a fost uitată nici Alianța Vestului, evenimentul fiind privit ca un deziderat stabilit inițial de primarii Alianței și concretizat acum de cele două universități.
Ce au punctat rectorii?
Pe ce au insistat cei doi rectori în discursul lor? Rectorul UVVG, Coralia Cotoraci, a insistat pe faptul că acest moment este unul deosebit pentru universitatea arădeană, că ar putea fi deschizător de drumuri pentru UVVG, care urmăreşte să respecte atât ideile lui Vasile Goldiş, ce îşi dorea o universitate pentru toţi tinerii din Ardeal, cât şi dorinţele tatălui său, rectorul Aurel Ardelean, de a avea o universitate comunitară şi comprehensivă. Rectorul a insistat şi pe faptul că UVVG este o universitate reprezentativă și unică în țară ca structură, fondatorii și partenerii universității fiind toate instituțiile reprezentative ale orașului, dar și pe dorința dânsei ca UVVG să devină o instituție cât mai modernă.
Pe aceste ultime deziderate a insistat și rectorul Universității Babeș Bolyai, Daniel David, care a subliniat că universitatea pe care o conduce apreciază colaborările extraordinare între autorități, colaborarea bună dintre autoritățile din Arad și cele din Cluj fiind unul dintre pilonii acestui protocol.
„Aradul este un bazin vechi pentru UBB, avem mulţi tineri din Arad la Cluj, mulţi absolvențidin Arad”, a precizat rectorul, care a punctat mai apoi ca deziderat al protocolului găsirea de soluții în care tinerii care vor să studieze la Cluj să o facă din Arad, cel puţin pe anumite programe, pe anumite teme, iar cei care vor dori să se întoarcă apoi în mediul academic legat de UBB să o poată face la Arad.
Daniel David a insistat și pe faptul că prezența tinerilor și universităţilor dinamizează un oraș, dar și pe faptul că „UBB fiind instituţie publică, consider că e rolul nostru să contribuim la dezvoltarea acelor regiuni care ne invită şi care doresc să lucreze cu noi”.
A mai punctat și faptul că Aradul are propriu mediul universitar, două universităţi dinamice, şi în zonă un mediu universitar puternic (făcând referire la Timişoara), dar că prezenţa UBB, aici cu programe proprii, „nu este o prezență care să încurce, să se suprapun peste lucrurile care se dezvoltă deja aici”, ci una care să vină cu propria expertiză pentru a putea întări mediul academic arădean, mediul universitar. S-a promis că se vor purta discuții foarte specifice cu autoritățile locale și cu comunitatea locală, pentru a vedea ce se poate face la Arad și pentru Arad, varianta vehiculată acum fiind nu programele clasice (licență, master), dar și acestea, ci cursuri postuniversitare de scurtă durată, care să satisfacă nevoile de aici și care să aducă competențe care nu există acum, nici în Arad, nici în regiune.
Trimite articolul
XVa fi plin de doctori ca Bode. Cine se aseamănă….
-
Universitatea Babes Bolyai si-a dat mina cu Falca si Piata Catedralei!
Când ne gândim la problemele medicale, ne tratam .. nu la Arad ci la Cluj sau în străinătate!
Deci este o treabă bună orice incearcă sa fac ei acolo în parteneriat cu cei din Cluj.
Ce căuta acolo hoțu de falkos??
Deci doamna Cotoraci e fiica raposatului Ardelean ? Asta face din UVVG ce? Feuda, regat, ceva in care puterea se transmite ereditar ? Doamna Cotoraci are copii, sa stim cine va mosteni UVVG?
Să sperăm că UBB va ajuta la ridicarea nivelului de educaţie al UVG. Altfel…
Aflăm şi noi ce conţine protocolul?
-
Au si cei de la UBB uscaturile si plagiatorii lor.
Felicitări!!!
UBB este fratele mai mare al lui UVVGG şi care-i va mânca ciocolata că doar e frate mai mare, aşa că UVVG a intrat bou şi a ieşit vacă. Dacă tot era ceva de muls, iată că UBB a reuşit să găsească mediul adecvat. Dar ce caută Falcă la masa prezidiului ? după cum arată cred că are mari probleme de sănătate sau cine ştie poate a dato pe iarbă sau liniuţe ! Mai bine s-ar trata şi ar mai sta locului, că unde mergi, chiar şi la WC-ul public, tot de Falcă dai şi binenţeles de coşonel Bîlcea.
O fabrică de diiplome universitare, uvvg, și mașina de spălat furtul lui bode, ubb, și-au dat mâna.
Plin de *universitari* parati la masa: Bibi paduraru*, Flcone mafiotul si Csonka hotzomanu*…..cu dreac sa-i mearga Aradului bine?!