Se tot vorbește despre dezvoltarea spiritului antreprenorial și încurajarea tinerilor să pornească noi afaceri. Realitatea este, însă, una mult mai dură, iar întreg hățișul birocratic „ucide” ideile tinerilor care își fac curaj să devină antreprenori. Studenții din Arad am putea spune că testează marea cu degetul, în ceea ce privește implicarea lor activă în viața economică a urbei, dar din păcate doar 1 din 2 reușește să-și țină în viață o afacere.
Datele Registrului Comerțului, publicate pe pagina – onrc.ro, arată cât se poate de concret modul în care se face antreprenoriat de către tineri. Aceștia încearcă, au idei, dar se pare că sustenabilitatea afacerilor pe care ar dori să le deruleze lasă de dorit.
La nivel național, studenții au înființat 19.735 societăți, dar dintre acestea doar 10.635 mai sunt funcționale, restul fiind radiate, ceea ce înseamnă că doar aproximativ 1 din 2 firme create de studenți reușeşte să facă față pieței economice actuale.
Despre cauzele care ar putea sta la baza eșecului atât de mare, proporțional în ceea ce privește afacerile tinerilor, Adela Cristea – reprezentant Ascent Group, a punctat: „De regulă tinerii încep o afacere dar o abandonează repede pentru că nu au o educație antreprenorială solidă – școala nu le oferă o bază în ceea ce privește antreprenoriatul. Astfel că tinerii își imaginează o lume a afacerilor idealizată, care când dau de realitate, abandonează”.
De la birocrație, la sacrificiu
Principala dificultate o constituie, așa cum era de așteptat nivelul de birocrație, dublat de numărul foarte mare de autorizări și raportări care trebuiesc făcute de orice antreprenor și care au costuri de timp ridicate.
„Pe de altă parte, tinerii nu au un business plan clar și o direcție bine conturtă. Se apucă de un business, sperând că vor reuși să aibă și timp liber și bani, decât dacă ar fi angajați la o companie, dar în realitate în primii ani din viața unei firme e exact invers: se muncește mult, se câștigă puțin, iar rezultatele nu vin decât mult mai târziu. În acest context, tinerii trebuie să înțeleagă că pentru a se putea impune trebuie să producă un serviciu sau produs pe care să nu îl fi produs altcineva, să existe o nevoie clară pe piață, iar dacă produsul sau serviciul respectiv există să îl poată produce mult mai iefitin. În fapt, vorbim aici de principiile de bază a oricărei afaceri”, a mai explicat Adela Cristea.
În ceea ce privesc banii investiți, Adela Cristea ne-a mai explicat și că tinerii ar trebui să înțeleagă că din momentul în care demarează o afacere și până când vor reuși să încaseze primii bani pot trece chiar și câteva luni, timp în care costurile trebuie acoperite, fiind nevoie de un cash-flow care să acopere nevoile firmei pentru cel puțin jumătate de an.
Ce facilități se acordă?
În ceea ce privesc facilitățile tinerilor, există Hotărârea de Guvern 166/2003 prin care se reglementează aceste beneficii. Astfel, studenții cu vârstă sub 30 de ani beneficiază de scutiri de la : tarifele pentru serviciile de asistenţă prestate de oficiile registrului comerţului de pe lângă tribunale; taxele şi tarifele pentru operaţiunile de înmatriculare efectuate la oficiile registrului comerţului de pe lângă tribunale; taxele şi tarifele pentru autorizarea funcţionării solicitate comercianţilor la constituire; taxele şi tarifele pentru obţinerea de la administraţia publică locală a autorizaţiei de desfăşurare a unor activităţi economice în mod independent; tarifele pentru publicarea , în extras, în Monitorul Oficial al României Partea a IV-a, a încheierii de înmatriculare pronunţată de judecătorul delegat la oficiul registrului comerţului de pe lângă tribunal; taxa de timbru pentru activitatea notarială, în cazul actelor a căror încheiere în formă autentică este obligatorie. Facilitățile se acordă o singură dată și doar pentru studenții care urmează forme de învățământ superior la o instituție acreditată și se află cel puțin în anul II de studiu.
Situația din Regiune
Dacă e să ne raportăm la regiunea Vest – creată în 1998 și din care fac parte județele Arad, Timiș, Caraș-Severin și Hunedoara, constatăm că există 1.121 firme deschise de către studenți – și care încă mai funcționează. Doar în județul Timiș, rata de succes a firmelor deschise de studenți depășește ușor 60 de procente, în restul județelor din Regiunea Vest procentul fiind în jur de 50%.
„În primii ani investești timp și efort, iar abia apoi apar și rezultatele” Adela Cristea
Citiți principiile noastre de moderare aici!